Αντιρατσιστικό κίνημα
Μανωλάδα: Απόφαση σκάνδαλο υπέρ της εργοδοτικής τρομοκρατίας

\r\n
\r\n
\r\n
Σε μια απόφαση σκάνδαλο κατέληξε η δίκη των τεσσάρων της Βαγγελάτος Α.Ε. για την υπόθεση της Μανωλάδας, στις 30 Ιούλη. Παρά τα αποδεικτικά στοιχεία αλλά και την εισήγηση της εισαγγελέα την προηγούμενη μέρα, η οποία πρότεινε την καταδίκη και των τεσσάρων για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων και της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών. Ομόφωνα (!) το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αθώωσε το Βαγγελάτο αλλά και τον ένα επιστάτη, ενώ καταδίκασε –με εξαγοράσιμη ποινή- τους άλλους δύο επιστάτες για πρόκληση σωματικής βλάβης στους τριανταπέντε μετανάστες που δέχθηκαν πυροβολισμούς τον Απρίλη του 2013 όταν πήγαν στο αφεντικό για να ζητήσουν τα χρωστούμενα δεδουλευμένα τους. 
\r\n
 
\r\n
Στην πραγματικότητα αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στους συγκεντρωμένους μετανάστες και αλληλέγγυους που όπως σε κάθε συνεδρίαση του δικαστηρίου, έτσι και εκείνη τη μέρα βρίσκονταν έξω από το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας. Οργανώθηκε αμέσως καθιστική διαμαρτυρία κλείνοντας το δρόμο, ενώ από τις ντουντούκες ακούγονταν συνθήματα αλληλεγγύης στους μετανάστες εργάτες γης.
\r\n
 
\r\n
Η ΚΕΕΡΦΑ για πάνω από ένα χρόνο ήταν -και θα είναι- μπροστά στην οργάνωση πλατιάς καμπάνιας συμπαράστασης με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με κείμενα υπογραφών και οικονομική ενίσχυση για τους εργάτες, αλλά και με με βοήθεια στην ίδρυση πανελλαδικού σωματείου των εργατών γης. Έτσι, η κατακραυγή που ακολούθησε από συνδικάτα, οργανώσεις και φορείς ήταν μαζική και διεθνής. Από όλα τα κόμματα της αριστεράς, οργανώσεις και συνδικάτα, όπως η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ αλλά και δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία. Για απόφαση- ντροπή έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, που βρισκόταν έξω από τα δικαστήρια. Μέχρι και στην βρετανική εφημερίδα Guardian, δημοσιεύτηκε άρθρο που χαρακτήριζε σκανδαλώδη την απόφαση. Οι μαζικές αντιδράσεις οδήγησαν την εισαγγελέα του Άρειου Πάγου να ζητήσει να της παραδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου μόλις καθαρογραφεί, για να εξετάσει το ενδεχόμενο αναίρεσής της.
\r\n
 
\r\n
Προκαλεί οργή η εργοδοτική και άκρως ρατσιστική απόφαση, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη. Ο Βαγγελάτος με τα φραουλοχώραφα αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη του success story της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον “ολιγάρχη” που χάρη στη “θεραπεία σοκ” των μνημονίων καταφέρνει να αναδειχθεί σε βασιλιά της φράουλας, και να δείξει πως με σκληρή δουλειά η ανάπτυξη για τη χώρα δεν είναι κάτι ανέφικτο. 
\r\n
 
\r\n
Όχι -βέβαια- τη δική του. Τη σκληρή και απλήρωτη δουλειά των μεταναστών εργατών. Το ένα εκατομμύριο τζίρος της εταιρείας, προέρχεται όχι από μαγικά φίλτρα επιχειρηματικότητας, αλλά από την εκμετάλλευση, πασπαλισμένη με μπόλικο ρατσισμό και τσαμπουκά. Ό,τι ακριβώς προσπαθούν να οικοδομήσουν τα μνημόνια και η ρατσιστική πολιτική. 
\r\n
 
\r\n
“Ο αγώνας για δικαιοσύνη στα θύματα και για συνδικαλισμό στα χωράφια θα συνεχιστεί μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να τιμωρηθούν πραγματικά οι τραμπούκοι της Βαγγελάτος ΑΕ. Ο τσαμπουκάς της εργοδοτικής τρομοκρατίας δεν μπορεί να έχει τη νομιμοποίηση καμιάς δικαστικής απόφασης. Στοιχειώδες βέβαια είναι να επαναληφθεί η δίκη με καμιά ανοχή στις ρατσιστικές μεθοδεύσεις, που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκειά της... Στα τέλη Αυγούστου, θα δοθεί η πρώτη μαζική μαχητική απάντηση μετά από σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Αυγούστου στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας.
\r\n
\r\n
\r\n