Εργατικό κίνημα
Ελευθεροτυπία: Αγώνας μέχρι τη νίκη

H κυβέρνηση συζητά με την Τρόικα για το λοκ-άουτ, η εργοδοσία της Ελευθεροτυπίας τρέχει σαν «λαγός» να το κάνει πράξη. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους που έχουν ξεπεράσει τους 9 μήνες και να κρατήσουν ανοιχτή την εφημερίδα. 

\r\n
\r\n
Η τελευταία τους απεργία κράτησε μια ολόκληρη εβδομάδα από τις 14 έως τις 21 Νοέμβρη. Στην συνέλευση που έγινε την Πέμπτη 20/11 το απόγευμα αποφάσισαν κατά πλειοψηφία 50-38 να σταματήσουν την απεργία και να βγάλουν το φύλλο της Κυριακής 23 Νοέμβρη έτσι ώστε να ικανοποιήσουν το αίτημα της εργοδοσίας που ζητούσε την έκδοση ως προαπαιτούμενο για να πληρωθούν οι μισθοί από χρήματα που θα καλύπτονταν από το πρακτορείο διακίνησης της εφημερίδας.
\r\n
 
\r\n
Αντί να συμβεί αυτό «η εταιρεία \"Τρίτη Όψη\" απέκλεισε τους δημοσιογράφους του enet από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και απαγόρευσε την εκτύπωση της “Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας”, παρότι το φύλλο ήταν έτοιμο να τυπωθεί. Προχώρησε έτσι σε αναστολή της έκδοσης της καθημερινής και της κυριακάτικης έκδοσης, καθώς και της ηλεκτρονικής μορφής της». 
\r\n
 
\r\n
Αυτά αναφέρουν οι εργαζόμενοι στο νεοδημιούργητο μπλογκ τους ergazomenoienetgr.blogspot.gr, το οποίο χρησιμοποιούν για να ενημερώνουν για τις κινήσεις τους μετά το λοκ-άουτ. Σε αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε και το φύλλο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας που δεν επέτρεψε η εργοδοσία να κυκλοφορήσει.
\r\n
 
\r\n
Η «δικαιολογία» ήταν ότι οι εργαζόμενοι ανέβαζαν στο enet (το σάιτ της εφημερίδας) ό, τι ήθελαν. Η αλήθεια είναι ότι ανέβαζαν τις ανακοινώσεις με τα αποτελέσματα των συνελεύσεων και τα αιτήματά τους. Μάλιστα, μετά την απόφαση της τελευταίας συνέλευσης η εργοδοσία πριν κλειδώσει τους λογαριασμούς δημοσίευσε…απάντηση προς τους εργαζόμενους.
\r\n
\r\n

Γενική Συνέλευση

\r\n
\r\n
Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 24 Νοέμβρη για να συζητήσουν πως θα αντιμετωπίσουν την νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε. 
\r\n
 
\r\n
Η ανακοίνωσή τους αναφέρει: «Η εφημερίδα δεν εκδίδεται και οι εργαζόμενοι στο enet.gr δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοσή της, με αποκλειστική ευθύνη της εκδότριας εταιρείας (“Τρίτη Όψη”), παρά το γεγονός ότι όλοι εμείς βρισκόμαστε στις θέσεις εργασίας μας κανονικά, μετά τη λήξη της απεργίας την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στις 5μμ. Παραμένουμε στις θέσεις εργασίας μας και συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα δεδουλευμένα 9 μηνών και την άμεση καταβολή του τρέχοντος μισθού για όλους. Καλούμε την εργοδοσία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ΓΣ όπως οφείλει. Ξεκαθαρίζουμε επίσης ότι παραμένουμε σε ετοιμότητα αγωνιστικής κινητοποίησης αν η εργοδοσία δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, δηλώνοντας ότι εμείς θέλουμε την Ελευθεροτυπία σε λειτουργία, προϋπόθεση για την οποία είναι η στοιχειώδης τήρηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων». 
\r\n
 
\r\n
Ακόμα, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε επιτροπή η οποία θα έκανε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη 25 Νοέμβρη σε ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη είχε κλείσει την ύλη της. Τέλος, αποφασίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θα ζητούσαν «συνάντηση με τον φορέα από τον οποίο η εκδότρια εταιρεία είχε δηλώσει ότι αναμένει χρηματοδότηση προκειμένου να ανταποκριθεί στην καταβολή του τρέχοντος μισθού». Νέα Γενική Συνέλευση θα ακολουθήσει μετά τις συναντήσεις που επιδιώκουν οι εργαζόμενοι. 
\r\n