Διεθνή
ΗΠΑ Έκρηξη οργής ενάντια στο ρατσισμό

Η οργή ξεχείλισε στους δρόμους του Φέργκιουσον το βράδυ της Δευτέρας, μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου να απαλλάξει από κάθε κατηγορία τον Ντάρεν Ουίλσον, τον αστυνομικό που σκότωσε τον περασμένο Αύγουστο τον Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Οι ένορκοι δέχτηκαν, ύστερα από μια μεγάλη συζήτηση, τα επιχειρήματα των συνηγόρων του αστυνομικού, που ισχυρίστηκε ότι πυροβόλησε ευρισκόμενος σε άμυνα γιατί φοβήθηκε για τη ζωή του. Το γεγονός ότι ο Μάικλ Μπράουν ήταν άοπλος δεν έπαιξε κανένα ρόλο για την απόφαση του δικαστηρίου. Ούτε η ηλικία του -ήταν μόλις 18 χρονών- έπαιξε κάποιο ρόλο. Ούτε οι έξι σφαίρες με τις οποίες ο αστυνομικός γάζωσε κυριολεκτικά το θύμα του θεωρήθηκαν σημαντικό στοιχείο.
\r\n
 
\r\n
Λίγα λεπτά μόνο μετά την ανακοίνωση της απόφασης \"ταραχές\" άρχισαν να συγκλονίζουν την πόλη του Φέργκιουσον. Μια ομάδα συμπαραστατών της οικογένειας του Μπράουν που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία με δακρυγόνα. Ακολούθησαν άγριες διαμαρτυρίες, με φωτιές στους δρόμους, πυρπολήσεις περιπολικών, πυροβολισμούς και συλλήψεις που απλώθηκαν σε ολόκληρη την πόλη.
\r\n
 
\r\n
\"Mέχρι τα ξημερώματα\", γράφουν οι ανταποκρίσεις των ειδησιογραφικών πρακτορείων, \"στα νοσοκομεία γύρω από το Φέργκιουσον είχαν φτάσει 13 τραυματίες, δύο εκ των οποίων είχαν δεχθεί πυροβολισμούς. Έγιναν 29 συλλήψεις και καταγράφηκαν 150 «σκόρπιοι» πυροβολισμοί στους δρόμους\".
\r\n
\r\n

«Αυτοσυγκράτηση»

\r\n
\r\n
Οι γονείς του Μπράουν δήλωσαν απογοητευμένοι από την ετυμηγορία αλλά έσπευσαν να καλέσουν τους διαδηλωτές να αποφύγουν τη βία. Έκκληση για αυτοσυγκράτηση έκανε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Όμπάμα. 
\r\n
 
\r\n
Ο νόμος εφαρμόστηκε με ευλάβεια στο δικαστήριο. Για να απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος του Ουίλσον χρειαζόταν να ψηφίσουν \"ναι\" οι εννιά τουλάχιστον από τους δώδεκα ενόρκους. Πόσοι ψήφισαν ναι και πόσοι όχι, αυτό δεν το ξέρουμε. Αλλά είναι βέβαιο ότι τα \"ναι\" δεν έφτασαν τα εννιά.
\r\n
 
\r\n
Και ο αστυνομικός τράβηξε το όπλο του νόμιμα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν τόσο ο ίδιος όσο και οι συνήγοροι του στο δικαστήριο: ο νόμος στις ΗΠΑ δίνει το δικαίωμα στην αστυνομία να ανοίγει πυρ ενάντια σε υπόπτους όταν θεωρεί ότι κινδυνεύει η ζωή του. Η πρώτη σφαίρα χτύπησε τον Μπράουν στο χέρι -εξ επαφής. Οι υπόλοιπες τον πέτυχαν στο δρόμο, την ώρα που έτρεχε για να σωθεί. Μια από αυτές τον βρήκε στο κεφάλι -50 μέτρα μακρυά από το περιπολικό του Ουίλσον. Αλλά αφού πίστευε ότι κινδύνευε η ζωή του είχε δικαίωμα να σκωτώσει.
\r\n
 
\r\n
Το πρόβλημα στις ΗΠΑ (και όχι μόνο στις ΗΠΑ) δεν είναι η παραβίαση του νόμου: το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο νόμος. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μια από τις πιο ρατσιστικές χώρες του κόσμου -παρόλο που στην κορυφή της εξουσίας βρίσκεται σήμερα ένας Αφροαμερικανός.
\r\n
 
\r\n
Οι διαδηλωτές \"υποδέχτηκαν\" την απόφαση με συνθήματα \"δολοφόνοι\" και \"δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη\". Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις και \"ταραχές\" ξέσπασαν σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ.
\r\n