Αντιφασιστικό κίνημα
Οι δίκες των νεοναζί στην Ευρώπη

Ευρωπαϊκό συνέδριο ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τις 20 μέχρι τις 22 Νοεμβρίου στην Αθήνα, με οργανωτή το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ο τίτλος του Συνεδρίου ήταν “Η χαρτογράφηση και η αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου και της (νέας) άκρας δεξιάς στην Ευρώπη”.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Από τις εργασίες του συνεδρίου, ξεχώρισαν οι συζητήσεις που έγιναν όσον αφορά τις δίκες σε βάρος νεοναζί εγκληματιών σε διάφορες χώρες, με σκοπό και την καλύτερη προετοιμασία της μάχης που έχουμε μπροστά μας με τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Πολύ σημαντικές ήταν οι εμπειρίες που ήρθαν από τη Νορβηγία και τη δίκη του Μπρέιβικ, του νεοναζί που δολοφόνησε εν ψυχρω 69 ανθρώπους στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στην Ουτόγια, καθώς και από τη Γερμανία και τη δίκη των μελών της ναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU που ευθύνεται για τη δολοφονία 9 μεταναστών (8 Τούρκων και 1 Έλληνα) και μίας αστυνομικού το διάστημα 2000-2006.
\r\n
 
\r\n
O Tor Bach από τη Νορβηγία, διαχειριστής του αντιφασιστικού σάιτ vepsen.no, τόνισε τη σημασία της παρέμβασης στη δίκη του Μπρέιβικ, καθώς στην αρχή της, η υπεράσπιση είχε κατορθώσει να τον παρουσιάσει ως ψυχικά διαταραγμένο προσκομίζοντας σχετική ιατρική πραγματογνωμοσύνη. Μόνο μετά από επίμονα αιτήματα της πολιτικής αγωγής, ο Μπρέιβικ επανεξετάστηκε και βρέθηκε ψυχικά υγιής, αποδεικνύοντας έτσι ότι κίνητρο της μαζικής δολοφονίας δεν ήταν κάποια πνευματική αρρώστια, αλλά τα αρρωστημένα ναζιστικά πιστεύω του Μπρέιβικ που έχουν διατυπωθεί και στο Μανιφέστο του (ανάμεσα στα άλλα υμνεί τη Χρυσή Αυγή).
\r\n
\r\n

Μόναχο: Δίκη NSU

\r\n
\r\n
Ο Ulli Jentsch, δημοσιογράφος, και ο Fritz Burschel, υπεύθυνος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο για τα θέματα ακροδεξιάς, μίλησαν για τη δίκη του NSU που διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια στο Μόναχο. Κατηγορούμενοι είναι η Μπήτε Τσέπε και άλλα τέσσερα “βοηθητικά” μέλη του ναζιστικού τρομοκρατικού δικτύου (NSU σημαίνει εθνικοσοσιαλιστικό “άντεργκράουντ”). Η οργάνωση αποκαλύφθηκε όταν δύο βασικά μέλη της (που πιστεύεται ότι διαπράττανε τις δολοφονίες) αυτοκτόνησαν στις 4 Νοέμβρη του 2011 μετά από μια ληστεία. Οι αντιφασίστες που ενισχύουν τις οικογένειες των θυμάτων και τους δικηγόρους τους, παρακολουθούν τη δίκη, κρατάνε οι ίδιοι τα πρακτικά τα οποία μεταφράζουν στα τούρκικα και τα αναρτούν στην ιστοσελίδα της οργάνωσής τους που ονομάζεται NSU-watch.
\r\n
 
\r\n
Η υπόθεση έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας καθώς αποκαλύπτει εκτός άλλων την απόλυτη αποτυχία των γερμανικών κρατικών αρχών να συλλάβουν τους νεοναζί τρομοκράτες, εξαιτίας του θεσμικού ρατσισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για χρόνια οι συγκεκριμένες δολοφονίες αποκαλούνταν από τα ΜΜΕ και τις αρχές “δολοφονίες ντονέρ”, κι αυτό γιατί τα θύματα ήταν συνήθως ιδιοκτήτες μαγαζιών κεμπάπ. Η αστυνομία συνέδεε τις δολοφονίες με τη “μαφία” και συστηματικά παρενοχλούσε τις οικογένειες των θυμάτων. Τελικά αποδείχτηκε ότι οι δολοφονίες είχαν ρατσιστικό κίνητρο, αλλά ο ρόλος των κρατικών αρχών είναι ακόμα σκοτεινός (τυχαία καταστροφή φακέλων με αποδεικτικό υλικό, δράση ασφαλιτών μέσα σε νεοναζιστικές οργανώσεις, κλπ).
\r\n
 
\r\n
Μετά από αυτές τις εικόνες, ήταν φυσιολογικό ότι η κουβέντα για την επερχόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής με ομιλητές τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά και τον δικηγόρο της πολιτικής αγωγής Τάκη Ζώτο είχε μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για τους ντόπιους παριστάμενους όσο και για τους διεθνείς προσκεκλημένους. Η ανταλλαγή των εμπειριών ήταν χρήσιμη και συμφωνήθηκε από όλους
\r\n
να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. 
\r\n
 
\r\n
Θανάσης Καμπαγιάννης
\r\n