Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια απ’το σχολείο μας

Συγκέντρωση γονέων, μαθητών, φορέων και συλλογικοτήτων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21/11 έξω από το 73ο Δημοτικό Σχολείο στα Πετράλωνα, που απειλείται από την παραθρησκευτική οργάνωση Γονεϊκή Ένωση Χριστιανικής Αγωγής (ΓΕΧΑ), η οποία έχει καταπατήσει έκταση του σχολείου και διεκδικεί ολόκληρο το 73ο & 77ο Δημοτικό από το Δημόσιο.
\r\n
 
\r\n
\r\n
Οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του σχολείου. Οργανωμένη παρουσία με πανό είχε η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πετραλώνων - Θησείου - Κουκακίου, ενώ παρεβρέθησαν αντιπρόσωποι από την Ένωση Γονέων 3ου Διαμερίσματος, τον Σύλλογο Γονέων 72ου Δημοτικού Σχολείου, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. \"Παρθενώνας\", τον κοινωνικό χώρο \"Θρυαλλίδα\", το Ε.Ε.Κ., ο πρόεδρος του 3ου Κοινοτικού Συμβουλίου και κοινοτικοί σύμβουλοι της \"Ανοιχτής Πόλης\" και της \"Λαϊκής Συσπείρωσης\". “Κανένα σχολείο δεν περισσεύει. Στα σχολεία δεν χωράν ούτε χορηγοί, ούτε αυτόκλητοί παιδαγωγοί-κατάλοιπα της εποχής του εμφύλιου πολέμου και της χούντας”, δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, που συμμετείχε στην κινητοποίηση. “Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των γονέων και των εκπαιδευτικών για να σωθεί το 73ο δημοτικό σχολείο που το έχει ανάγκη η γειτονιά”. 
\r\n
 
\r\n
“Ευχαριστώ πολύ την Εργατική Αλληλεγγύη που βρίσκεται δίπλα μας, κι όχι μόνο σε μας σε όλο τον κόσμο”, μας είπε Τάσος Δεμίρος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων 73ου Δημοτικού που πήρε την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση. “Το 1952 το Υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί μια έκταση των 10 στρεμμάτων για αναδάσωση και για τίποτα άλλο. Αν χτίζανε ή κάνανε τίποτα άλλο από την ΓΕΧΑ, αυτή η έκταση πήγαινε πάλι πίσω στο ελληνικό δημόσιο. Παρόλα αυτά, το ’53 και το ’57 χτίζονται δύο κτίρια, τα νυν σχολεία 73 και 77. Με βάση μόνο αυτά θα έπρεπε η έκταση να ‘χε γυρίσει στο δημόσιο αφού καταστράφηκαν τα δέντρα της αναδάσωσης. Το ’68 με βασιλικό διάταγμα ήρη την αναδάσωση από την έκταση των 2500 χιλιάδων στρεμμάτων περίπου. Τους δίνει μερική νομιμοποίηση για αυτά τα δύο παράνομα κτίρια. Το ’70 η ΓΕΧΑ πούλησε χωρίς να έχει δικαίωμα την έκταση 3.500 χιλιάδων τετραγωνικών στρεμμάτων στο ελληνικό δημόσιο και πήρε τότε 27 εκατομμύρια δραχμές.
\r\n
\r\n

ΓΕΧΑ = ιδιωτικοποίηση

\r\n
\r\n
Τον Ιούλιο του ’81 το Υπουργείο Γεωργίας ζητάει η έκταση να επανέλθει κάτω από τη διοίκησή του. Τα κτίρια να πάνε στην κυριότητα του δημοσίου. Η ΓΕΧΑ δεν δίνει τίποτα. Από τότε υπάρχουν αποφάσεις υπέρ του δημοσίου που δεν εκτελούνται. Και φτάνει το 2014 να έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, τελευταίο δικαστήριο που αν το κερδίσουνε χάνει το δημόσιο αυτό εδώ το σχολείο. Μπορεί η ΓΕΧΑ να το κάνει ιδιωτικό, μπορεί να κάνει οτιδήποτε.
\r\n
 
\r\n
Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που είναι σε αυτό το σχολείο θα φύγουν για να πάνε σε άλλα σχολεία. Θα συμπτυχθούν τα άλλα σχολεία. Θα ‘χουμε τάξεις με 35 παιδιά, πολλά παιδιά θα αναγκαστούν να φύγουν από την περιοχή. Εδώ περίπου είναι 200 παιδιά στο 73ο σχολείο”.
\r\n
 
\r\n
Νέα συγκέντρωση έγινε τη Δευτέρα 24/11 στον Άρειο Πάγο, όπου εκδικαζόταν διεκδίκηση ολόκληρης της έκτασης από την ΓΕΧΑ. (Η υπόθεση συζητήθηκε και η εισήγηση του αρμόδιου δικαστή ήταν υπέρ της ΓΕΧΑ. Η απόφαση αναμένεται σε 1-3 μήνες).
\r\n
Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για να δημιουργηθεί ένας ευρής συντονισμός φορέων, συλλόγων, οργανώσεων και κατοίκων ώστε όχι μόνο να αντιμετωπιστεί η ΓΕΧΑ και να διασωθούν τα δημοτικά σχολεία, αλλά για να διασωθεί όλος ο λόφος των σχολείων, καθώς πρόβλημα αντιμετωπίζει επίσης το 9ο Γυμνάσιο - Λύκειο (επεξεργάζονται την μετεγκατάστασή του) και η παρακείμενη παιδική χαρά - πάρκο της Κονίστρας που έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων. Ένα διεκδικητικό μέτωπο της γειτονιάς μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμα των παιδιών μας στην δημόσια και δωρεάν παιδεία και να επανακτήσει τον δημόσιο χώρο της περιοχής αποκρούωντας όσους τον επωφθαλμιούν.
\r\n
 
\r\n
Αντώνης Σκαρπέλης
\r\n