Αντιρατσιστικό κίνημα
Καλοδεχούμενοι οι Σύριοι πρόσφυγες
Aπεργία πείνας ξεκίνησαν την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου οι Σύριοι πρόσφυγες που από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας έχουν κατασκηνώσει πραγματοποιώντας διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, απέναντι από τη Βουλή.
\r\n\r\n \r\n \r\n \r\n \r\n
Οι πρόσφυγες από την Συρία, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, διεκδικούν πλήρη δικαιώματα πολιτικού ασύλου, τη δυνατότητα να μπορέσουν να ταξιδέψουν ελεύθερα σε άλλες χώρες και άμεσα στέγαση, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν παραμείνει για πολύ καιρό στο δρόμο.
\r\nΠρόκειται για πρόσφυγες που στην πλειοψηφία τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες και μήνες, για να γλυτώσουν από τον θάνατο και την καταστροφή του πολέμου στην Συρία.
\r\n“Φύγαμε από την Συρία λόγω του πολέμου. Μέσω Τουρκίας περάσαμε στην Ελλάδα σαν παράνομοι, αλλά θέλουμε να φύγουμε από εδώ νόμιμα” μας είπε ο Ναντίμ Χανούμ που βρίσκεται δύο μήνες στην Ελλάδα. “Είμαστε πρόσφυγες πολέμου. Ζητάμε από την Ελλάδα να μας δώσει άσυλο και χαρτιά για να μπορούμε να ταξιδέψουμε στην Γερμανία, την Σουηδία, όπου αλλού θέλουμε. Θέλουμε στέγη. Θα μείνουμε εδώ και αν δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας θα ξεκινήσουμε και απεργία πείνας”.
\r\nΔιανύοντας ήδη την πρώτη βδομάδα κινητοποίησης, πολύς είναι ο κόσμος που περνάει από το Σύνταγμα να συμπαρασταθεί στους πρόσφυγες, από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τους απελευθερωμένους απεργούς πείνας της Αμυγδαλέζας.
\r\n“Να συγκληθεί έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Οι κινητοποιήσεις των Σύριων προσφύγων στο Σύνταγμα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πρόσφυγες των πολέμων με άμεση απόδοση ασύλου και κάλυψης των αναγκών σε στέγαση και σίτιση. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να συγκροτήσει επιτροπές ασύλου που να εξετάσουν χωρίς γραφειοκρατικές χρονοτριβές τα αιτήματα για άσυλο με πλήρη δικαιώματα, νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα” δήλωσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ
\r\n