Πολιτική
Συνέδριο στο Πάντειο: “Η δικιά μας Αντίσταση”

Στις 19-23 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε το συνέδριο με τίτλο “Απ\' την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά” στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με πρωτοβουλία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
Σε αυτό το συνέδριο δεκάδες ερευνητές παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους σχετικά με τις επικρατούσες ιστορικές συνθήκες σε Ελλάδα και Ευρώπη το 1944. Ουσιαστικά ήταν η συνέχεια του περσινού συνεδρίου «Αριστερά και Αστικός Πολιτικός Κόσμος, 1940-1960» που έγινε τον Απρίλιο 2013, εξετάζοντας με τη μορφή συνεδριακού διαλόγου πάνω σε θεματικούς άξονες Απελευθέρωση-Δεκεμβριανά, μια σειρά ζητημάτων και ερωτημάτων που παραμένουν ανοικτά. 
\r\n
 
\r\n
“Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο βρέθηκε στο συνέδριο όλες τις μέρες, με τις εκδόσεις του για την περίοδο της Αντίστασης, της Απελευθέρωσης, των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου, αλλά και με βιβλία ενάντια στη σημερινή άνοδο του φασισμού και την αντικαπιταλιστική προοπτική”, μας είπε ο Ραφαήλ. “Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλο τον κόσμο που πέρασε από το συνέδριο, που ειδικά μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν πάρα πολύς, με αποτέλεσμα να γεμίσει το Αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας. Ανάμεσά τους ήταν πολλοί Πανεπιστημιακοί, Μεταπτυχιακοί και Προπτυχιακοί φοιτητές. Το βιβλίο που κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η νέα έκδοση για την Ουκρανία. Συνολικά πουλήθηκαν βιβλία αξίας 441 ευρώ”.
\r\n
 
\r\n
“Το συνέδριο είχε μεγάλη συμμετοχή σε βαθμό που και εμείς ως διοργανωτές εκπλαγήκαμε ευχάριστα”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Προκόπης Παπαστράτης, καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου και ένας από τους διοργανωτές. “Στις βραδινές συζητήσεις του Σαββατοκύριακου συμμετείχαν πάνω από 200 άτομα. Οι εισηγητές ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι ερευνητές, που είτε έχουν κάνει διατριβές, είτε μόλις τις τελείωσαν. Ήταν δηλαδή η τελευταία λέξη της έρευνας.
\r\n
\r\n

Ομοιότητες

\r\n
\r\n
Αυτό που προέκυψε πολύ καθαρά σαν συμπέρασμα ήταν οι ομοιότητες σε σχέση με την αντιμετώπιση της Ελλάδας από τον ξένο παράγοντα τότε και σήμερα. Υπήρχε μία ομάδα ξένων ερευνητών που έδωσαν το ευρωπαϊκό πλαίσιο της περιόδου και μαζί με 3-4 ερευνητές από την Ελλάδα παρουσίασαν τι γινόταν στην Ισπανία του Φράνκο, στη Γαλλία και τη στάση του ΚΚ Γαλλίας, την Ιταλία και το μεγάλο αντιστασιακό κίνημα καθώς και την Αντίσταση στο Βέλγιο όπου χτυπήθηκε όπως χτυπήθηκε στην Ελλάδα το Δεκέμβρη.
\r\n
 
\r\n
Πήραν μέρος συνολικά 71 ομιλητές, οι περισσότεροι από το Πάντειο. Η προσφορά ήταν εθελοντική, καθώς το Πάντειο μας διέθεσε μόνο το χώρο. Είχαμε επίσης κάποια οικονομική στήριξη από την ΑΔΕΔΥ και το Σύλλογο Π.Ε Αμαρουσίου. Ο στόχος ήταν να δείξουμε ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο αγωνίζεται ενάντια στην κρίση και τις πολιτικές της Μπολόνια και της Τρόικα. Το Πανεπιστήμιο μπορεί να κάνει έρευνα, μόνο που αυτή δεν πρέπει να γίνεται εθελοντικά αλλά να στηριχτεί από την κυβέρνηση. Ήταν δηλαδή μία δικιά μας μορφή αντίστασης ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου. Ελπίζουμε και του χρόνου να συνεχίσουμε”.
\r\n