Φοιτητικό κίνημα
Απλώστε τις καταλήψεις

21/11, συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Με 3ήμερες και 5ήμερες καταλήψεις συνέχισαν οι φοιτητές τις κινητοποιήσεις την περασμένη βδομάδα. Η έμπνευση που έδωσαν σε όλους τους νεολαίους οι τεράστιες διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, μεταφράστηκαν σε κλιμάκωση του κινήματος ενάντια στη διάλυση της Παιδείας.

\r\n
\r\n
Μια σειρά φοιτητικών συλλόγων συνεχίζουν και αυτή τη βδομάδα, με τις περισσότερες συνελεύσεις να γίνονται την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Νοέμβρη. Μπροστά στην πανεργατική απεργία και την προοπτική να συναντηθούν στο δρόμο όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια, οι αποφάσεις των συνελεύσεων καλούν η μία μετά την άλλη σε συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη. 
\r\n
 
\r\n
Ανακοίνωση καταδίκης των πρακτικών του Φορτσάκη ζητώντας την παραίτησή του, έβγαλαν οι καθηγητές της “Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων” στις 19 Νοέμβρη, ανοίγοντας την προοπτική να ακουστούν οι φωνές αντίστασης των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων. Χρειάζεται να δυναμώσουν αυτές οι κινήσεις. Οι καθηγητές να βγουν στο πλάι των φοιτητών τους και να παλέψουν για τις δουλειές τους και για δημόσια Παιδεία.
\r\n
 
\r\n
Στην Αθήνα σε κατάληψη βρέθηκαν οι περισσότερες σχολές. Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ και του Πολυτεχνείου, η σχολή γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, η ΑΣΟΕΕ, το Γεωπονικό. Μέσα από μαζικές συνελεύσεις αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία και τη συνέχιση των καταλήψεων. Οι Σύλλογοι στην Αθήνα δίνουν ραντεβού για την απεργία στο Μουσείο στις 10.30πμ.
\r\n
 
\r\n
Την Παρασκευή 21 Νοέμβρη έγινε μεγάλη συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών έξω από το Υπουργείο Παιδείας, όπου ο Λοβέρδος είχε φροντίσει να παρατάξει δυο κλούβες στην είσοδό του. Για πάνω από τέσσερις ώρες, ο κόσμος έμεινε εκεί φωνάζοντας συνθήματα.
\r\n
 
\r\n
Οι μαθητές ήταν πολύ δυναμικοί, αψηφώντας τις προκλήσεις της αστυνομίας που έφτασε να προσαγάγει δυο μαθητές, ενώ αναγκάστηκε να τους αφήσει λίγη ώρα μετά. Ο Χρόνης Λουκμίδης από το 1ο ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου μας είπε ότι το σχολείο του είναι ήδη ένα μήνα σε κατάληψη και πως στη Γενική Απεργία θα συμμετέχουν με πανό στο Μουσείο. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την κινητοποίηση, στο sekonline.gr. Την Τετάρτη 26 Νοέμβρη προγραμματίζεται φοιτητική συγκέντρωση στα Προπύλαια και αμέσως μετά συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. 
\r\n
 
\r\n
Στο Ρέθυμνο, το Πανεπιστήμιο βρίσκεται για δεύτερη βδομάδα σε κατάληψη, μέσα από μια συνέλευση στην οποία συμμετείχαν 1.200 φοιτητές. Στο πλαίσιο απόφασης του συλλόγου υπάρχουν αιτήματα όπως η διαγραφή του χρέους, η παύση των πολεμικών δαπανών, η κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης και η ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, η πρόσληψη διοικητικών και καθηγητών. Την Τρίτη το απόγευμα, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε προς το τυπογραφείο, οργάνωναν Παγκρήτιο φοιτητικό συλλαλητήριο στην πόλη, ενώ καλούν και στην απεργία με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.
\r\n
\r\n

Απεργία

\r\n
\r\n
Στην Πάτρα, οι Ηλεκτρολόγοι βρίσκονται σε κατάληψη πάνω από ένα μήνα, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών προχώρησε ξανά σε 5ήμερη κατάληψη ενάντια στην προσπάθεια κλεισίματός του, ενώ απόφαση για κατάληψη τη μέρα της απεργίας πήρε και ο σύλλογος φοιτητών του Χημικού.
\r\n
 
\r\n
Σε 2ήμερη κατάληψη προχωρούν και οι φοιτητές της Ιατρικής στα Γιάννενα στις 26 και 27 Νοέμβρη. “Είχε αρκετό κόσμο η συνέλευση, που παρέμεινε από την αρχή μέχρι το τέλος, για να συζητήσει και να αποφασίσει”, μας μεταφέρει η Αλίκη Τολίδου, “μπήκαν πολλά ζητήματα σε σχέση με τη σχολή και τις διαγραφές των φοιτητών, ενώ εμείς από τη μεριά μας, ως ΕΑΑΚ, επικεντρωθήκαμε στο πώς η συνολική πολιτική της κυβέρνησης τσακίζει τα πανεπιστήμια και πως χρειάζεται μετωπική σύγκρουση.
\r\n
 
\r\n
Συζητήσαμε επίσης αρκετά για το χρέος και το πως το αντιμετωπίζουν τα κομμάτια της αριστεράς. Οι αντικαπιταλιστές παλεύουμε για τη διαγραφή του και πάνω σε αυτό επιχειρηματολογήσαμε, γιατί θεωρούμε πως είναι κομβικό ζήτημα για τους αγώνες μας και την έκβασή τους. Θα συμμετέχουμε με πανό στην απεργία και την επόμενη βδομάδα θα κάνουμε ξανά συνέλευση”.
\r\n