Διεθνή
Φοιτητική διαδήλωση και στη Βρετανία

Την περασμένη Τετάρτη 10.000 φοιτητές διαδήλωσαν στο Λονδίνο απαιτώντας δωρεάν Παιδεία και τον τερματισμό του νεοφιλελεύθερου οράματος για την Παιδεία.
\r\n
 
\r\n
Η κυβέρνηση των Τόριδων έχει τριπλασιάσει τα δίδακτρα, έχει μειώσει δραστικά την χρηματοδότηση για την Παιδεία και έχει αυξήσει δραματικά το φοιτητικό χρέος. Αυτό είναι τμήμα του ευρύτερου πακέτου λιτότητας που έχει επιβληθεί στις δημόσιες υπηρεσίες καθώς επίσης και στο εθνικό σύστημα υγείας. 
\r\n
 
\r\n
Παρόλα αυτά οι Εργατικοί, αν κερδίσουν τις γενικές εκλογές του Μαΐου, έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν τις ίδιες περικοπές με τους Τόριδες. Η αριστερά πρέπει επειγόντως να ενωθεί ώστε να δημιουργήσει μια εναλλακτική τόσο ενάντια στους Τόριδες όσο και τους Εργατικούς. Γι’ αυτό το λόγο η διαδήλωση ήταν ένα σημαντικό βήμα έτσι ώστε να αμφισβητήσουμε την ατζέντα λιτότητας των κυρίαρχων κομμάτων.
\r\n

Σύνθημα

\r\n
Ένα πολύ δημοφιλές σύνθημα στην διαδήλωσή μας ήταν “Βιβλία – Όχι βόμβες”, με πολλούς απο τους φοιτητές να είναι οργισμένοι ενάντια στην κυβέρνηση η οποία ξοδεύει εκατομμύρια λίρες ενώ ισχυρίζεται ότι δεν έχει τα λεφτά για να παρέχει αξιοπρεπή εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους.
\r\n
 
\r\n
Ένα άλλο δημοφιλές θέμα στην διαδήλωση ήταν η απόρριψη της ρατσιστικής προπαγάνδας του UKIP που προσπαθεί να κατηγορήσει τους μετανάστες για την οικονομική κρίση. Αν το φοιτητικό κίνημα θέλει να προχωρήσει είναι κρίσιμο να συνδεθεί με τον αγώνα των υγειονομικών, των πυροσβεστών και των μελών ΔΕΠ που έχουν προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις τους επόμενους μήνες.
\r\n
 
\r\n
Από το Μεξικό και το Μπέρκλεϊ μέχρι το Λονδίνο και την Αθήνα το φοιτητικό κίνημα ξανα βγαίνει στο προσκήνιο διεκδικώντας μόρφωση και αξιοπρέπεια.
\r\n
 
\r\n
Άρτεμις Χριστινάκη, Πανεπιστήμιο Μπράιτον