Αντιρατσιστικό κίνημα
Αλληλεγγύη στους κρατούμενους της Αμυγδαλέζας

Απο αριστερά: Πέτρος Κωνσταντίνου, Τζαβέντ Ασλάμ, Σετζάντ Ουσμάν

Συγκλονιστική ήταν η συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Πέμπτη 20 Νοέμβρη στα γραφεία της ΚΕΕΡΦΑ οι πρώτοι απελευθερωμένοι απεργοί πείνας της Αμυγδαλέζας:

\r\n
\r\n
 
\r\n
“Θέλω να πω για τον φίλο μου τον Μοχάμεντ Ασφάκ που πέθανε άδικα επειδή δεν του έδιναν φάρμακα. Ήμασταν μαζί με τον Ασφάκ στην Κόρινθο και μετά στην Αμυγδαλέζα” είπε ο Σετζάντ Ουσμάν, που έκλεισε 24 μήνες και 17 μέρες κρατούμενος.
\r\n
 
\r\n
“Τον Ιούνη του \'14 σε απεργία πείνας που έγινε στην Κόρινθο, ο Ασφάκ χτυπήθηκε πολύ άσχημα από την αστυνομία. Η απεργία πείνας έγινε τότε γιατί δεν μας άφηναν ενώ είχε περάσει το 18μηνο. Ο Ασφάκ πήγε στο νοσοκομείο, τον είδαν γιατροί. Μετά στο στρατόπεδο του έδιναν χάπια για να κοιμάται συνέχεια. Όποτε πηγαίναμε στους αστυνομικούς και λέγαμε ότι έχει πρόβλημα, μας έλεγαν ότι κάνουμε θέατρο. 
\r\n
 
\r\n
Μετά μας μετέφεραν στην Αμυγδαλέζα. Ο Ασφάκ που είχε άσθμα κρεμιόταν από τα κάγκελα και έλεγε ότι δεν είναι καλά, αλλά η αστυνομία έλεγε ότι λέει ψέματα. Του έλεγαν επίσης ότι τα φάρμακα που χρειαζόταν, δεν μπορούσαν να τα φέρουν γιατί ήταν ακριβά. Την τελευταία μέρα, ίσα που μπορούσε να περπατήσει, πήγε στο γραφείο του αστυνομικού, αλλά γύρισε πίσω, είχε να τον δει γιατρός 9 μέρες. Μετά έπεσε κάτω. Τότε τον πήραμε στα χέρια τον πήγαμε στους αστυνομικούς. Μας είπαν ‘φωνάζουμε ασθενοφόρο’ και τον πήραν.
\r\n
 
\r\n
Οι μέρες πέρασαν, δεν ξέραμε αν είναι ζωντανός ή όχι. Ρωτάγαμε να μάθουμε και δεν μας έλεγαν. Από τις 6 Νοέμβρη που πέθανε ο Ασφάκ, τελικά το μάθαμε στις 14 Νοέμβρη, το όνομά του βγήκε από την λίστα του φαγητού. Τότε είπαμε, δεν μας θεωρούν ανθρώπους, μας θεωρούν ζώα, να αρχίσουμε απεργία πείνας μήπως ακούσει κανείς.
\r\n

«Μπαίνουμε υγιείς, βγαίνουμε άρρωστοι»

\r\n
Στα κοντέινερ κοιμόμαστε και τρώμε μαζί με τις κατσαρίδες και τα ποντίκια. Οι τουαλέτες είναι σπασμένες, όλο το βρώμικο νερό έρχεται μέσα στο δωμάτιο. Πηγαίνουμε υγιείς και βγαίνουμε άρρωστοι. Ήρθαν οι γιατροί, μας είδαν και είπαν ότι η πλειοψηφία χρειάζεται να πάει άμεσα στο νοσοκομείο. Δεν έγινε τίποτα. Δεν μπορεί να περνάμε σε αυτά τα στρατόπεδα χειρότερα από τους δολοφόνους και να τα λένε κέντρα φιλοξενίας. 25 μήνες έμεινα εκεί και τώρα που με άφησαν μου έδωσαν ένα χαρτί να φύγω από την Ελλάδα!”
\r\n
 
\r\n
Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας κατήγγειλε ότι η αστυνομία αντιμετώπισε με ξύλο τους κρατούμενους που καταγγέλλουν αυτά που γίνονται στα στρατόπεδα, τα οποία και χαρακτήρισε ελληνικά Γκουαντάναμο.
\r\n
 
\r\n
“Θα είμαστε μαζί τους μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους” είπε για τους απεργούς πείνας ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου. “Μας ενημερώνουν ότι υπάρχει ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές στην Αμυγδαλέζα που αγνοείται η τύχη του.
\r\n
 
\r\n
Ξέρουμε τι συνέβη με τον Μοχάμεντ Ασφάκ, ζητάμε να μάθουμε τι απέγινε ο Μοχάμεντ Αφιζούλ, αυτό είναι το όνομα του μετανάστη από το Μπαγκλαντές που αναζητείται από τους συγκρατούμενούς του στην Αμυγδαλέζα” πρόσθεσε.
\r\n
Μετά το τέλος της συνέντευξης οι απελευθερωμένοι μετανάστες μαζί με αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών επισκέφθηκαν και μετέφεραν την αλληλεγγύη τους στους Σύριους πρόσφυγες στο Σύνταγμα.
\r\n

\r\n

Μια πρώτη νίκη

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
Μια νίκη πέτυχαν οι κρατούμενοι μετανάστες της Αμυγδαλέζας με την τετραήμερη απεργία πείνας που συμβολικά ξεκίνησε ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη.
\r\n
 
\r\n
Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, την Παρασκευή 21 Νοέμβρη, τους επισκέφθηκαν αξιωματικοί της υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών που τους υποσχέθηκαν ότι: Θα αφεθούν ελεύθεροι εντός πέντε ημερών όλοι οι κρατούμενοι που έχουν ξεπεράσει τους δεκαοκτώ μήνες κράτησης. Κάθε άρρωστος θα έχει ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση. Θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κινητών τηλεφώνων χωρίς απαγόρευση. Θα σταματήσει αμέσως η βίαιη και ρατσιστική συμπεριφορά αστυνομικών φυλάκων.
\r\n
 
\r\n
Μετά από αυτή τη συνάντηση αρκετοί κρατούμενοι μετανάστες προχώρησαν σε αναστολή της απεργίας πείνας για πέντε ημέρες από την Παρασκευή 21/11. Σε κάποιες πτέρυγες οι κρατούμενοι ήταν διατεθειμένοι να συνεχίσουν κι άλλο, δηλώνοντας ότι δεν εμπιστεύονται τις υποσχέσεις αν δεν δούνε πράξεις.
\r\n
 
\r\n
Ήδη από την δεύτερη μέρα της απεργίας πείνας είχαν αρχίσει να αφήνονται ελεύθεροι οι κρατούμενοι που είχαν ξεπεράσει τους 24 μήνες κράτησης. (Είναι οι κρατούμενοι που βρίσκονταν εκεί από τότε περίπου που άνοιξε το στρατόπεδο, με τις αποφάσεις για το χρόνο κράτησης να αλλάζουν - σαν το μαρτύριο του Ταντάλου - λίγο πριν εκπνεύσουν, στην αρχή οι 6, μετά οι 12, μετά οι 18 μήνες). 
\r\n
 
\r\n
Μετά και τη συνέντευξη Τύπου των πρώτων αφεθέντων την Πέμπτη 20 Νοέμβρη στα γραφεία της ΚΕΕΡΦΑ, άρχισαν να απελευθερώνονται και μετανάστες που είχαν κλείσει το 18μηνο. Παρόλα αυτά, σε αρκετούς δόθηκε απλά ένα χαρτί με προθεσμία ενός ή λίγων μηνών για να φύγουν από την Ελλάδα, αλλιώς κινδυνεύουν να καταλήξουν ξανά σε κάποιο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης!
\r\n
\r\n

“Ελευθερία - Liberte” 

\r\n
\r\n
Η συμμετοχή στην απεργία ξεπερνούσε το 90%. Οι κρατούμενοι σήκωσαν πανό με την λέξη ελευθερία σε όλες τις γλώσσες, τα οποία αρχικά έσπευσε να τα κατεβάσει η αστυνομία –λες και με αυτόν τον τρόπο θα κατάφερνε να πνίξει τη διαμαρτυρία. Οι μετανάστες ξανασήκωσαν άλλο πανό με τη λέξη: «Liberte» και δίπλα τις λέξεις «καλά ξεμπερδέματα», (ίσως σε μια πρόχειρη μετάφραση του “good riddance”, δηλαδή «καλά ξεκουμπίδια», από τα αγγλικά).
\r\n
 
\r\n
Οι κρατούμενοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, δεν έχουν και που να πάνε. Και μόνο το γεγονός ότι προτίμησαν να παραμείνουν στην Ελλάδα έστω και κρατούμενοι και δεν θέλησαν να απελαθούν, δείχνει σε τι απελπιστική κατάσταση έφυγαν από τις χώρες τους, είτε κυνηγημένοι, είτε γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή. 
\r\n
 
\r\n
Είναι άνθρωποι που χωρίς να έχουν κάνει κανένα απολύτως έγκλημα, παρά μόνο ότι δεν έχουν χαρτιά, κρατούνται φυλακισμένοι πάνω από 2 χρόνια σε συνθήκες χειρότερες από εκείνες των φυλακών: Μέσα σε κοντέινερ, χωρίς ρεύμα, ζεστό νερό, χωρίς υγειονομική κάλυψη και φάρμακα – που μαζί με την αδιαφορία των φυλάκων αποτέλεσε και την αιτία για τον άδικο θάνατο του κρατούμενου Μοχάμεντ Ασφάκ – και τη συνεχή βίαια ρατσιστική κακομεταχείριση εκ μέρους της αστυνομίας. 
\r\n
 
\r\n
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ: “Ο αγώνας των μεταναστών της Αμυγδαλέζας έδειξε ότι έχουν δίκιο στις καταγγελίες τους. Παραμένει η απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης για τον άδικο χαμό του Μοχάμεντ Ασφάκ που πυροδότησε αυτό το κύμα διαμαρτυρίας. Η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος έχει δεχτεί προτάσεις από διεθνείς οργανώσεις για συνεργασία με αυτό τον στόχο.
\r\n
 
\r\n
Διεκδικούμε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τον άδικο χαμό του Μοχάμεντ Ασφάκ, να τιμωρηθούν όσοι προχώρησαν σε βίαιες και ρατσιστικές επιθέσεις κατά των μεταναστών κρατουμένων. Πάνω από όλα διεκδικούμε να κλείσουν οριστικά τα ρατσιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να νομιμοποιηθούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες”.
\r\n
\r\n

\r\n

Η δίκη των εξεγερμένων

\r\n
\r\n
\r\n
Οκτώ αστυνομικοί έχουν ήδη εξεταστεί μετά από τρεις μέρες ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη των δεκάδων κρατουμένων για τα γεγονότα του Αυγούστου του 2013 στην Αμυγδαλέζα. Αναμένεται η εξέταση άλλων 17 αστυνομικών που είναι μάρτυρες κατηγορίας και των μαρτύρων υπεράσπισης.
\r\n
 
\r\n
Οι μέχρι τώρα καταθέσεις αποδεικνύουν ότι οι αστυνομικοί διάλεξαν «στο σωρό» τους κατηγορούμενους, στο τέλος, όπως οι ίδιοι καταθέτουν, μιας «μαχητικής καταστολής» με ξύλο, κρότου λάμψης και δακρυγόνα. 
\r\n
Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν ικανοποιητικά πως είναι δυνατόν να «αναγνωρίζουν» έναν προς έναν, ανάμεσα σε εκατοντάδες, αυτούς που υποτίθεται προέβησαν σε εγκληματικές πράξεις – ενώ όλα αυτά τα γεγονότα και οι συλλήψεις συνέβησαν νύχτα με διακοπή ρεύματος.
\r\n
 
\r\n
Δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς είναι δυνατόν αστυνομικοί που είχαν έρθει για δέκα μέρες μόλις στο στρατόπεδο για να καλύψουν κενά λόγω αδειών Αυγούστου, μπόρεσαν να αναγνωρίζουν με ευκολία μετανάστες. Δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς αστυνομικοί αναγνωρίζουν μετανάστες που ήταν σε διαφορετικές πτέρυγες. 
\r\n
 
\r\n
Και βέβαια δεν μπορούν όλες αυτές οι αντιφάσεις να καλυφθούν με εξηγήσεις “τον αναγνώριζα από το χρώμα της μπλούζας”, λες
\r\n
και ο κάθε κρατούμενος φορούσε διαφορετικό χρώμα μπλούζας. Αυτό που προκύπτει και από τις μαρτυρίες των κρατουμένων είναι ότι αφού ξάπλωσαν όλους τους κρατούμενους στο έδαφος, επέλεξαν αυτούς που ήταν λιγότερο χτυπημένοι.
\r\n
 
\r\n
Από τις καταθέσεις προκύπτει ότι το γκρέμισμα της περίφραξης από εκατοντάδες κρατούμενους έγινε όταν έπεσαν πάνω του πανικόβλητοι για να γλυτώσουν από τα δακρυγόνα που έριχνε η αστυνομία. Αλλωστε πρόκειται όχι για εξωτερική, αλλά για εσωτερική περίφραξη ανάμεσα σε δύο πτέρυγες.
\r\n
\r\n

Ερωτήματα

\r\n
\r\n
“Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να απαντήσουν στα συνεχή ερωτήματα γιατί ξεκίνησε αυτή η διαμαρτυρία των κρατουμένων” μας λέει η Ευγενία Κουνιάκη, μια εκ των δικηγόρων υπεράσπισης.
\r\n
 
\r\n
“Η αλήθεια είναι ότι με αφορμή το χτύπημα με γκλομπ ενός κρατουμένου γιατί ζήτησε νερό, οι κρατούμενοι εξέφρασαν την διαμαρτυρία τους για συσσωρευμένους λόγους: Για την εκ νέου παράταση της κράτησης μέχρι 18 μήνες. Τον βασανιστήριο της παραμονής εν μέσω καύσωνα σε κοντέινερς χωρίς ρεύμα και κλιματιστικά. Τις προσβλητικές επιθέσεις στα θρησκευτικά δικαιώματα των κρατουμένων, τις βιαιότητες, τους εξευτελισμούς των αστυνομικών υπαλλήλων κατά των κρατουμένων. Μιας διαμαρτυρίας, που πνίγηκε με την καταστολή, την επέμβαση των ΜΑΤ, τα δακρυγόνα και τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, τις εκδικητικές συλλήψεις”.
\r\n