Εργατικό κίνημα
ΔΟΛ: Να μείνει ανοιχτός με απεργία και λειτουργική κατάληψη

Μπορεί τελικά μετά την απόφαση του δικαστηρίου, την Δευτέρα 13/2, που δέχθηκε το άνοιγμα ενός λογαριασμού του ΔΟΛ, οι εφημερίδες του οργανισμού να επανακυκλοφορούν και τα ηλεκτρονικά του μέσα να λειτουργούν κανονικά, αλλά ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει για τους 500 και πλέον εργαζόμενους του ΔΟΛ.

Οι επί 7 μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι, την Παρασκευή, πληρώθηκαν ένα δεκαπενθήμερο κι αυτό όχι όλοι. Δεν πληρώθηκαν όσοι βρίσκονται νόμιμα σε επίσχεση εργασίας ή έχουν κάνει αγωγή για τα δεδουλευμένα τους. Η προσωρινή δικαστική απόφαση δεν θεωρεί ως λειτουργικά έξοδα τους δεκάδες συναδέλφους που έχουν προσφύγει σε νομικά μέσα για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. “Φθάσαμε λοιπόν στο σημείο οι άνθρωποι να χαρακτηρίζονται ως λειτουργικά ή μη έξοδα” σχολιάζουν οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στην Πρωτοβουλία Εργαζομένων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ.

Να σημειωθεί ότι τον έλεγχο των λογαριασμών αυτών τον έχει η διοίκηση, η οποία φέρει σοβαρές ευθύνες για το σημείο στο οποίο έχει φτάσει ο οργανισμός, χωρίς οι εργαζόμενοι να έχουν γνώση για τα πόσα χρήματα υπάρχουν και κανένα λόγο για το πώς θα διατεθούν. Παρότι εργάζονται επί 7 μήνες απλήρωτοι και ουσιαστικά τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από τη δική τους απλήρωτη εργασία. 

“Η απόφαση για το άνοιγμα του λογαριασμού είναι απλά μια ανάσα για την λειτουργία του ΔΟΛ, έως ότου έρθει ο ειδικός εκκαθαριστής. Εμείς για μια ακόμη φορά θα επιμείνουμε να υπενθυμίζουμε σε όλους τους συναδέλφους το τι θα σημάνει η έλευση του ειδικού εκκαθαριστή μετά τις 3 Μαρτίου” τονίζουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Πρωτοβουλίας σε νέα τους ανακοίνωση κι εξηγούν:

Ειδικός εκκαθαριστής

“Ο ειδικός εκκαθαριστής έρχεται με σκοπό να, αποτιμήσει την εταιρία και να δει τι μπορεί να πουλήσει (κομμάτι κομμάτι ή πακέτο) και πόσο. Από τα χρήματα που θα βγουν από το ξεκοκκάλισμα του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν πρακτικά τίποτε. Το 75% θα το πάρουν οι τράπεζες και το υπόλοιπο 25% θα το μοιραστούν δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και αν περισσέψει κάτι οι εργαζόμενοι. Και προφανώς αν βρεθεί επενδυτής δεν θα μιλάμε για ένα μαγαζί με 500 εργαζόμενους αλλά τουλάχιστον το μισό ή ακόμη μικρότερο...

Γι’ αυτό από την πλευρά μας επιμένουμε ότι χρειάζεται να 'το πάρουμε αλλιώς'. Απέναντι στην αδράνεια που μας καταδικάζει η διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη, για να μπορέσουν κυβέρνηση, τραπεζίτες, αντιπολίτευση και Ψυχάρης να συμφωνήσουν πως να σωθούν, να μπούμε στο «παιχνίδι» με τον δικό μας αγώνα... Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να βρεθεί τρόπος που σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, χωρίς κουρέματα σε αποζημιώσεις και μισθούς. Επιπρόσθετα η ενημέρωση από τα μέσα του οργανισμού να είναι υπόθεση μιας δικής μας συντακτικής επιτροπής, που να εκλεγεί νόμιμα, από την γενική συνέλευση των συντακτών, με την στήριξη και της ΕΣΗΕΑ και των άλλων αδελφών σωματείων.

Μπορούμε να κρατήσουμε ανοικτό το μαγαζί με απεργία και λειτουργική κατάληψη και με νέα συντακτική επιτροπή και επιτροπή αγώνα εκλεγμένη από την συνέλευση μας. Για να ενημερώνουμε για την επικαιρότητα και να αναδείξουμε τον αγώνα μας, προβάλλοντας ότι διεκδικούμε δουλειές, μισθούς, αποζημιώσεις και όχι για να σωθούν οι παλιοί μέτοχοι.

Μονάχα αν ο ΔΟΛ περάσει στον έλεγχο των εργαζόμενων μπορούμε να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να δεσμεύσει την προσωπική περιουσία του Ψυχάρη αλλά και να διαγράψει τα χρέη του ΔΟΛ στις τράπεζες για να μην έχουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως ευθύνη, τον βραχνά των τραπεζιτών από πάνω τους.

Ζητάμε τη σύγκληση ανοικτής γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων του ΔΟΛ για να συζητήσουμε συλλογικά και να αποφασίσουμε τη δράση μας αλλά και να έχουμε οι εργαζόμενοι με δική μας εκλεγμένη επιτροπή τον έλεγχο και τη διαχείριση του λογαριασμού που παραμένει ανοιχτός και όχι η αποτυχημένη διεύθυνση του ΔΟΛ”.