Γράμματα και σχόλια
Vodafone: Υπόλογη για τις υποκλοπές

Εκδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη 16 Φλεβάρη η αγωγή του Γιάννη Σηφακάκη κατά της Vodafone για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Μέσα από το δίκτυο αυτής της μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας είχαν γίνει παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφώνων που είχαν μπει στο στόχαστρο μυστικών υπηρεσιών. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και του συντονιστή της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο που πρωτοστατούσε στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί, υπουργοί της τότε κυβέρνησης Καραμανλή είχαν υποχρεωθεί να δώσουν συνέντευξη τύπου για να ενημερώσουν για τις υποκλοπές, αλλά η Vodafone είχε φροντίσει να εξαφανίσει κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό των ενόχων. Ένα δικό της στέλεχος, μάρτυρας κλειδί, βρέθηκε νεκρός και ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία.

Όχι μόνον αυτό, αλλά με τα πλούσια ένδικα μέσα που διαθέτει έδωσε και δίνει μάχες για να αποφύγει τις ευθύνες της. Το ποινικό μέρος της υπόθεσης ποτέ δεν προχώρησε, ενώ και οι αγωγές σε βάρος της αντιμετώπισαν αλλεπάλληλες δυσκολίες.

Ερωτήσεις

Αυτή η τακτική συνεχίστηκε και στο δικαστήριο της 16/2 αλλά γύρισε μπούμεραγκ. Οι δικηγόροι της Vodafone προσπάθησαν να μειώσουν προσωπικά τον σύντροφο Σηφακάκη με ερωτήσεις προς τον μάρτυρα της πλευράς του σε στιλ: «έχει πάρει πτυχίο;», «έχασε τη δουλειά του;», αλλά και πολιτικά με παρατηρήσεις ότι «ο πόλεμος είχε τελειώσει» (!) την επίμαχη περίοδο. Ο μάρτυρας που κατέθεσε από την πλευρά της εταιρίας, ο διευθυντής ασφαλείας Κώστας Πανάγος αδυνατούσε να απαντήσει στις καταιγιστικές ερωτήσεις της έδρας και του δικηγόρου Κώστα Παπαδάκη.

Συγκεκριμένα, προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στην Ericsson, εταιρία που προμήθευσε τη Vodafone με το επίμαχο λογισμικό των «συνακροάσεων», δηλώνοντας ότι «αμέλησε» να ενημερώσει. Αλλά δεν είχε καμιά εξήγηση για το γεγονός ότι η Vodafone κατάφερε να ξηλώσει αυτό το λογισμικό του οποίου «αγνοούσε» την ύπαρξη και τον τρόπο εγκατάστασής του! 

Η διαδικασία δεν άφησε καμιά αμφιβολία για τις ευθύνες της Vodafone. Τώρα αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου και αυτή θα είναι μόνο η αρχή για να πάψουν να είναι στο απυρόβλητο όλοι αυτοί οι μηχανισμοί.