Εκπαίδευση και Νεολαία
Αντίσταση στις περικοπές και την καταστολή

Μοσκοβισί “Υποδοχή”

Στις15/2 με πρωτοβουλία των ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ ΑΡΔΙΝ ΝΟΠΕ πραγματοποιήθηκε διαδήλωση ενάντια στην αναγόρευση του Μοσκοβισί ως επίτιμου καθηγητή του οικονομικού της ΝΟΠΕ. Η κυβέρνηση όχι μόνο πάει να εφαρμόσει πρόθυμα το τέταρτο μνημόνιο αλλά τιμά τους εισηγητές  του. 

Οι σχολές μας είναι ρημαγμένες από τα μνημόνια. Ό,τι έχει απομείνει είναι αποτέλεσμα των συνεχόμενων αγώνων μας ενάντια στην διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματικούς καθηγητές και κρατική χρηματοδότηση όχι επίτιμους μνημονιακούς. Διαδηλώσαμε λοιπόν έξω απο την Πρυτανεία όπου υπήρχε έντονη παρουσία των ΜΑΤ, μοιράζοντας παράλληλα τρικάκια για να συζητήσουμε με τον κόσμο που πέρναγε καλώντας τους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στη λιτότητα των μνημονίων.  

Ιλιρίντα Μουσαράι 
 

ΠΑΝΤΕΙΟ

Την Τρίτη 15/2 ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Α. Συρίγος επιτέθηκε φραστικά σε φοιτητή που έγραφε σύνθημα πολιτικού περιεχομένου σε τοίχο του πανεπιστημίου. Μετά τον έντονο διαπληκτισμό που ακολούθησε, αστυνομικός με πολιτικά εισέβαλε στο χώρο του πανεπιστημίου και οδήγησε το φοιτητή στις ομάδες της ΟΠΚΕ και της ΕΛ.ΑΣ που είχαν μαζευτεί και τον συνέλαβαν. Η πρύτανης του Παντείου πήρε άμεσα θέση σε γνωστό κανάλι διαδίδοντας ψέματα πως δήθεν οι «ταραξίες» δεν είναι φοιτητές και πως υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην πρυτανεία και στις παρατάξεις να μη γράφονται συνθήματα στους τοίχους.

Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο αλλά έρχεται ως συνέχεια των γεγονότων στο πανεπιστήμιο Ξάνθης όπου 9 φοιτητές διώκονται δικαστικά από ακροδεξιούς κύκλους για τη συνδικαλιστική τους δράση, και συνδέεται και με τη μάχη για αθώωση στη δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού του Ηρακλείου Κρήτης, που διώκονται ποινικά για την συμμετοχή τους σε κινητοποίηση που καλούσε ο Φοιτητικός τους Σύλλογος το 2011, στα πλαίσια των καταλήψεων ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου.

Στην πραγματικότητα η παραβίαση του ασύλου, η στοχοποίηση και η δίωξη φοιτητών που αγωνίζονται στοχεύει στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων και του φοιτητικού συνδικαλισμού. Για μας, το άσυλο είναι και πρέπει να παραμείνει παρακαταθήκη που διασφαλίζει την ελευθερία στον πανεπιστημιακό χώρο. Οι σχολές μας είναι πεδίο πολιτικής δράσης και παρέμβασης και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το στερήσει αυτό.

Μαριλένα Κουντούρη 
 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι τσακισμένοι προϋπολογισμοί για την Παιδεία διαλύουν όχι μόνο τις σχολές μας, αλλά και τη μέριμνα των φοιτητών. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι εστιακοί φοιτητές της Δουρούτης πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο 45 ευρώ το μήνα, για έξοδα που μάλλον δεν αφορούν μόνο τις εστίες, αλλά και άλλα έξοδα του πανεπιστημίου. 

Ο σύλλογός τους πραγματοποίησε μαζική κινητοποίηση στην πρυτανεία μετά από καταγγελία φοιτητή πως δε του έδιναν πτυχίο μέχρι να αποπληρώσει το χρέος του για το δωμάτιο! Παρόλο που ο εκβιασμός στέρησης πτυχίου δε πέρασε, η πρυτανεία ζητά υπεύθυνη δήλωση πως δεν χρωστάς στο Πανεπιστήμιο για να αποφοιτήσεις. Την ίδια στιγμή οι μερίδες στη λέσχη έχουν γίνει μισές και έχει ανοίξει η συζήτηση για εισοδηματικά κριτήρια.

Κινητοποιήσεις για δωρεάν σίτιση, στέγαση με άμεσο αίτημα την κατάργηση των 45 ευρώ σχεδιάζει να οργανώσει ο σύλλογος των εστιακών. Οι διεκδικήσεις αυτές αφορούν τη πλειοψηφία των φοιτητών και για αυτό τα σχήματα της ΕΑΑΚ βάζουμε μπροστά με το άνοιγμα των σχολών να αναδείξουμε αυτό το θέμα στις σχολές μας και στις συνελεύσεις των συλλόγων μας. Για να συντονίσουμε τις δράσεις μας και να δέσουμε αυτά τα αιτήματα με τη συνολική μάχη για αύξηση της χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια, για τη διαγραφή του χρέους και όχι τη διάλυση των σχολών μας.

Λουίζα Γκίκα 
 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ακόμα μια φορά η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης επιδεικνύει τον ρόλο της, ως όργανο εφαρμογής των περικοπών στα πανεπιστήμια αφού με επαίσχυντη ανακοίνωσή της, μια μέρα πριν δικαστούν οι 12 φοιτητές του Φυσικού για την πολιτική δράση του Συλλόγου τους ενάντια στον νόμο της Διαμαντοπούλου το 2011, ζητούσε την αυστηρή τιμωρία των κατηγορουμένων. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι εξισώνει την πολιτική δράση των φοιτητών με τη δράση φασιστικών συμμοριών. Αυτό το γεγονός αποτελεί συνέχεια της πειθαρχικής δίωξης που έκοψε ένα εξάμηνο σπουδών στους περισσότερους από τους 12 φοιτητές ως τιμωρία για την κινητοποίηση του Συλλόγου, ενώ έδειξε ανοχή στο γεγονός ότι οι καθηγητές του Φυσικού αποφάσισαν να κόψουν την εξεταστική του Σεπτέμβρη του 2011. Η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν είναι κάτι καινούριο, αρκεί να θυμηθούμε το κλείσιμο της Νομικής προκειμένου να μην γίνει αντιφασιστική εκδήλωση ή τις διώξεις των αντιφασιστών φοιτητών στην Ξάνθη από καθηγητή που υπογράφει κείμενα της Χρυσής Αυγής. Προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση, η ΕΑΑΚ Ηρακλείου καλεί τους Συλλόγους Φοιτητών να συνεδριάσουν σε γενικές συνελεύσεις και να αποφασίσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην επίθεση στο συνδικαλισμό, στην υπεράσπιση του ασύλου και ενάντια στις περικοπές και την υποχρηματοδώτηση της παιδείας, στις 3/3 στις 11:00 στην Πρυτανεία Ηρακλείου.

Γιάννης Μακαρώνας 
 

ΒΟΛΟΣ

Τη Κυριακή 19 Φλεβάρη οι μαθητές AntiCapitalista Βόλου πραγματοποίησαν μία συνάντηση όπου μίλησαν για τη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά και το πώς οργανώνουμε τις 18 Μάρτη. Η ανταπόκριση ήταν αρκετά μεγάλη και όλοι οι μαθητές εξέφρασαν τις απορίες τους πάνω στο ζήτημα, τις ιδέες τους για το πώς ανοιγόμαστε σε άλλα σχολεία, για το πώς κινητοποιούμε τον κόσμο και πώς τον κερδίζουμε πολιτικά. Έχοντας στα χέρια μας προκηρύξεις, τρικάκια και μαθητικές εφημερίδες AntiCapitalista θα πάμε σε όλα τα σχολεία του Βόλου για να κερδίσουμε μαθητές και καθηγητές!

Για τη συνέχεια αποφασίσαμε να κάνουμε τον μαθητικό μας πυρήνα κάθε δύο εβδομάδες με θεωρητικά θέματα. Στις 5 Μάρτη θα συζητήσουμε για τη πάλη ενάντια στο σεξισμό και την απελευθέρωση των γυναικών, ενώ στις 19 για το “κράτος και επανάσταση” του Λένιν με αφορμή τα 100 χρόνια από τη ρωσική επανάσταση. 

Τέλος αποφασίσαμε να μπούμε στα σχολεία και να διεκδικήσουμε ότι θα κατέβουν όλα στις 18 του Μάρτη στο συλλαλητήριο και θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις με καθηγητές.

Κωνσταντίνα Γεωργιάδη, 5ο Γυμνάσιο Βόλου