Διεθνή
Νότια Κορέα: Aγριεύει η πόλωση

Σεούλ, 11 Φλεβάρη

750.000 κόσμος βγήκε στους δρόμους της Σεούλ, το Σάββατο 11 Φλεβάρη απαιτώντας την παραίτηση της προέδρου Παρκ Γκιουν-χιε. Η κινητοποίηση ήταν διπλάσια από αυτή που έγινε μια βδομάδα νωρίτερα. Η προεδρία της Παρκ από τον περασμένο Δεκέμβρη έχει μπει σε αναστολή και καθήκοντα προέδρου έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός.  

Η αναστολή τής επιβλήθηκε από το κοινοβούλιο μετά από τις αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς και το τεράστιο κίνημα που ξέσπασε εναντίον της. Όμως η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ώστε να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Η Παρκ ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες εναντίον της είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας. Οι οπαδοί της έχουν καλέσει διαδήλωση την 1η του Μάρτη, μέρα αργίας. Είναι η γιορτή για την κορεάτικη αντίσταση κατά του γιαπωνέζικου ιμπεριαλισμού.

Ένα μέρος του δεξιού τύπου υπερβάλλει για το μέγεθος των διαδηλώσεων που οργανώνουν οι οπαδοί της Παρκ και λέει ότι είναι εξίσου μεγάλο με το κίνημα εναντίον της. Αποτέλεσμα αυτής της πίεσης ήταν ότι ο κόσμος του κινήματος κατέβηκε πιο αποφασιστικά στη διαδήλωση της 11/7 και πλημμύρισε τους δρόμους της Σεούλ.

Στο μεταξύ ο εισαγγελέας που ερευνά το έγκλημα της Παρκ ζήτησε τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της Σάμσουνγκ, Τζέι Λι. Η Σάμσουνγκ κατηγορείται για μίζες προς την Παρκ.

Όλα αυτά βαθαίνουν την πολιτική πόλωση. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες είναι κρίσιμο το κίνημα να μεγαλώσει και να γίνει πιο αποφασιστικό.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προχώρησαν πρόσφατα σε μια προδοτική συμφωνία με το κυβερνών κόμμα. Ανακοίνωσαν από κοινού ότι θα αποδεχθούν την απόφαση του Δικαστηρίου, ακόμη κι αν πρόκειται για επιστροφή της Παρκ στην προεδρία.

Οι “μετριοπαθείς” δυνάμεις του κινήματος λένε πως το κύριο ζήτημα είναι να στηριχθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τους ανησυχεί η πόλωση.

Έφτασαν να πιέζουν ώστε να μην είναι ομιλητής μέλος της “Εργατικής Αλληλεγγύης” στη μεγάλη συγκέντρωση, παρότι είχε αποφασιστεί από την “Λαϊκή Δράση”, την ομπρέλα των οργανώσεων που ηγείται του κινήματος.

Η συμφωνία των κομμάτων δέχτηκε σκληρή κριτική από τη Συνομοσπονδία των Συνδικάτων και άλλες οργανώσεις του κινήματος. Η “Λαϊκή Δράση” καλεί διαδηλώσεις κάθε Σάββατο με ιδιαίτερη έμφαση στο επόμενο Σάββατο, 25 Φλεβάρη. Καλεί επίσης σε αντιδιαδήλωση ενάντια στην κινητοποίηση της Δεξιάς, την 1η του Μάρτη.

Περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητα να δυναμώσουμε το κίνημα και να μην περιμένουμε για όποιες μελλοντικές εκλογές. Η ριζοσπαστική αριστερά δίνει της δυνάμεις της για να εμπλακεί περισσότερο η οργανωμένη εργατική τάξη. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε το κίνημα να τσακίσει κάθε προσπάθεια επιστροφής της Παρκ.

Εργατική Αλληλεγγύη (Νότια Κορέα)
 

Αλληλεγγύη στους φοιτητές της Σεούλ

Σε διεθνή συμπαράσταση ενάντια στις διώξεις που υφίστανται έχουν καλέσει οι φοιτητές που βρίσκονται σε κατάληψη στη Νότια Κορέα. Συγκεκριμένα οι φοιτητές του SNU, του Εθνικού Πανεπιστήμιου της Σεούλ, που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κυρίως κτιρίου του πανεπιστημίου από τις 10 Οκτώβρη του 2016 ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που προωθείται. 

Η διοίκηση του πανεπιστημίου απειλεί με αποβολή δια παντός 29 από τους φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη. Στείλτε υπογραφές, αποφάσεις, ψηφίσματα συμπαράστασης στη διεύθυνση: 

mail@workerssolidarity.org 

Ήδη την καμπάνια υπογράφουν από την Ελλάδα 36 συνδικαλιστές από χώρους εργασίας και σχολές, ανάμεσά τους: Ο Χρίστος Αργύρης μέλος του ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο Γεννηματά. Η Ζαννέτα Λυσικάτου μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Αγίου Σάββα, η Χριστίνα Λαδά, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Μεσσηνίας, ο Σπύρος Ρεβύθης, από το ΣΕΛΜΑ, ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος μέλος ΔΣ του ΣΕΗ, ο Γιάννης Τσαλίμογλου, μέλος ΔΣ της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ο Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, ο Μανώλης Μαστοράκης, μέλος ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, ο Γιώργος Μποτσίδης, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Έβρου, ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος ΔΣ Ιντρακόμ, η Ιλιρίντα Μουσαράι, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικού Νομικής, η Μαριλένα Κουντούρη, μέλος ΔΣ Συλλόγου Φοιτητών Παντείου, η Λουίζα Γκίκα, μέλος ΔΣ Σ.Φ Ιατρικής Ιωαννίνων κ.α