Εργατικό κίνημα
Συντονισμός για Πανεργατική απάντηση

Πανεργατική απεργία 8/12/16

Πρωτοβουλία για να υπάρξει Πανεργατική Απεργία ενάντια στο τέταρτο Μνημόνιο αποφάσισαν να πάρουν ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζόμενων στα Νοσοκομεία μετά την κοινή συνέλευση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη στο αμφιθέατρο του Αγίου Σάββα. Μετά από πλούσια συζήτηση, αποφασίστηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να βγουν απεργιακές αποφάσεις για τη 15η του Μάρτη, ημέρα που η ΠΟΕΔΗΝ ήδη έχει καλέσει απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα.  

Για να γίνει γνωστή η πρωτοβουλία, θα κυκλοφορήσει άμεσα αφίσα και προκήρυξη για να διακινηθεί στους χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. 

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ότι θα συνεχιστεί η καμπάνια για την οργάνωση του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 18 Μάρτη, με εκδηλώσεις, εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις στους χώρους δουλειάς.  

Στη συνέλευση συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τον Άγιο Σάββα, το Αγλαΐα Κυριακού, το Αττικό, τον Ερυθρό, το Γεννηματά, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΣΦΑ, την Ιντρακόμ, το Μετρό, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Υπηρεσία Ασύλου, τον Μαρινόπουλο, τη Γ’ ΕΛΜΕ, την Ιδιωτική Υγεία, τους εμποροϋπάλληλους, τους δικηγόρους, τους συνταξιούχους.  

Τη συνέλευση άνοιξαν ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος του Συντονισμού και ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα. Ο Τ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνέλευση γινόταν την ίδια ώρα με το Eurogroup από όπου θα έβγαινε η απόφαση για τα νέα μέτρα. Εξήγησε ότι όπως και να το προβάλει η κυβέρνηση, αυτό που φέρνει είναι ένα τέταρτο Μνημόνιο που δεν πρέπει να περάσει. Ανέφερε ακόμα ότι ήδη έχει αναπτυχθεί νέα καταστροφολογία για Grexit. Στη συνέχεια μίλησε για όλους τους αγώνες που είναι σε εξέλιξη –στην υγεία, στο ΔΟΛ, στο ΥΠΠΟ, στους εκπαιδευτικούς- και τόνισε ότι υπάρχει απαίτηση για Πανεργατική Απεργία. Πρότεινε τη 15η Μάρτη ως ημερομηνία που μπορεί να υπάρξουν απεργιακές αποφάσεις από όλους τους χώρους και θύμισε την εμπειρία της «Πανεργατικής από τα κάτω» το 2009. Τέλος, μετέφερε την εμπειρία από τις διαδηλώσεις στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων όπου συμμετείχε ο Συντονισμός και επισήμανε ότι η μάχη απέναντι στα μνημόνια είναι δεμένη με τη μάχη απέναντι στο ρατσισμό. 

Ο Κώστας Καταραχιάς από τη μεριά του θύμισε όλους τους αγώνες που έχουν δοθεί στην Υγεία το προηγούμενο διάστημα και το ρόλο που έχει παίξει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων σε αυτούς. Ενημέρωσε για τις απεργίες που υπάρχουν στις 2 Μάρτη για το ασφαλιστικό των γιατρών και στις 15 Μάρτη από την ΠΟΕΔΗΝ. Αναφέρθηκε ακόμα στις μάχες των εργολαβικών εργαζόμενων απέναντι στις απολύσεις. Εξήγησε ότι η κίνηση των σωματείων βάζει πίεση στις Ομοσπονδίες. Συμφώνησε και αυτός ότι η 15η του Μάρτη είναι ευκαιρία για να βγει Πανεργατική Απεργία αφού υπάρχει η πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ. Τέλος, ενημέρωσε ότι πετυχημένη εκδήλωση για τις 18 Μάρτη, τη διεθνή μέρα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, έγινε και στον Άγιο Σάββα.      

Τοποθετήσεις

Ακολούθησαν πολλές τοποθετήσεις με προτάσεις δράσης και ενημέρωση από τους χώρους δουλειάς. Ο Κώστας Πολύδωρος από το Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας ενημέρωσε ότι το πρωί της 20ης Φλεβάρη έγινε εξόρμηση στην Ευρωκλινική ενάντια στις απολύσεις συνδικαλιστών και ότι την Παρασκευή 24/2 υπάρχει συγκέντρωση συμπαράστασης στα Δικαστήρια όπου εκδικάζεται η υπόθεση. Μετέφερε ακόμα φοβερές εικόνες από την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία των δυτικών συνοικιών. 

Ο Σπύρος Παντελιός, συνταξιούχος από το Τζάνειο νοσοκομείο αναφέρθηκε στην υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα του αναπληρωτή υπουργού Πολάκη που κατηγορούν τους συνδικαλιστές της υγείας, ενώ όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. 

Ο Μανώλης Μαστοράκης από το ΣΕΚΕΣ-ΕΥΔΑΠ είπε ότι ετοιμάζουν εκδήλωση για τις 18 Μάρτη στην οποία θα συμμετέχει και η Ομοσπονδία. Τόνισε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει πάει πιο πίσω μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις και αντιδράσεις που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα, όμως η ιδιωτικοποίηση προωθείται σε άλλα κομμάτια όπως η ΔΕΗ. Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να στηριχτεί το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς καθώς τώρα θα γίνονται ηλεκτρονικά και η αντίσταση θα είναι δυσκολότερη. 

Την ανάγκη πλατιάς συζήτησης με όλους τους συναδέλφους για τα πρακτικά αποτελέσματα των απεργιών τόνισε ο Μιχάλης Βερβέρης από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και την Επιτροπή Αγώνα στο Μαρινόπουλο Νέας Ιωνίας. Είπε ακόμα ότι υπάρχει η εμπειρία πώς βγαίνει μια απεργία από τα κάτω, όπως το έκαναν οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο και ανάγκασαν τα σωματεία τους να τους καλύψουν το περασμένο καλοκαίρι. Ανέφερε ότι θα μπει πρόταση και στο Σύλλογο Εμποροϋπάλληλων για να καλέσει απεργία στις 15/3. 

Ο Νίκος Σμπαρούνης από το ΣΕΛΜΑ ανέφερε ότι οι απεργίες παίζουν ρόλο ακόμα και όταν δεν ανατρέπουν συνολικά τα μέτρα αφού καθυστερούν την υλοποίησή τους, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Τσακαλώτος. Τόνισε ότι οι αγώνες πρέπει να πολιτικοποιηθούν ακόμα περισσότερο, να αποκτήσουν αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Αναφέρθηκε ακόμα στη μάχη που χρειάζεται να δοθεί ενάντια στο κλειστό σύστημα που ετοιμάζουν στις συγκοινωνίες με τις μπάρες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο βάζοντας «το κέρδος πάνω από την ασφάλεια». Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την Πέμπτη 23/2. 

Ο Χρίστος Αργύρης από το Γεννηματά ενημέρωσε για τη δυναμική κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζόμενων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός το πρωί της 20/2 όπου πραγματοποιήθηκε κατάληψη ενάντια στις απολύσεις, για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός που πετάει έξω δεκάδες εργαζόμενους. Νέα κινητοποίηση των εργολαβικών θα γίνει την Πέμπτη 23/2 στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, μετέφερε την εικόνα από τη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο President που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας μαζί με άλλες ενώσεις γιατρών όπου μετά από πρόταση των αγωνιστών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αποφασίστηκε ότι και οι ιδιώτες γιατροί θα συμμετέχουν στην κινητοποίηση για το ασφαλιστικό στις 2 Μάρτη. Έκλεισε λέγοντας ότι αν πετύχουν οι επόμενες κινητοποιήσεις θα μπει πίεση πάνω στην ΑΔΕΔΥ να καλέσει για απεργία στις 15/3. 

Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε και ο Μιχάλης Ρίζος από το Αττικό νοσοκομείο αφού και αυτός συμμετείχε στη συγκέντρωση του Ιατρικού Συλλόγου και στην κινητοποίηση των εργολαβικών στον Ευαγγελισμό. Ανέφερε ότι χάρη στις δυναμικές κινητοποιήσεις, ο υπουργός Ξάνθος έκανε δηλώσεις ότι θα προχωρήσουν σε τροπολογία για τον άδικο και ρατσιστικό νόμο που οδηγεί σε απολύσεις. Πρότεινε τη συμμετοχή στο απογευματινό συλλαλητήριο που καλούν πρωτοβάθμια σωματεία στις 2/3 ενάντια στα νέα μέτρα και να στηριχτούν οι Καθαρίστριες του ΕΜΠ που βρίσκονται σε 48ωρες απεργίες. 

Ο Αντώνης Σκαρπέλης από το Σωματείο των εκτάκτων του υπουργείου Πολιτισμού ενημέρωσε ότι προχωρούν σε απεργία στις 23 Φλεβάρη με συγκέντρωση στο χώρο του υπουργείου ενάντια στις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών. Τόνισε ότι το σωματείο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και επιχειρούν να βάλουν και την Ομοσπονδία σε απεργιακή κατεύθυνση. 

Από τους μόνιμους του ΥΠΠΟ μίλησε ο Αντώνης Φώσκολος. Μετέφερε την εικόνα από την απεργία των Αρχαιοφυλάκων που είχε γίνει το πρωί της 20ης Φλεβάρη με συγκέντρωση στην πύλη της Ακρόπολης. Τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε από τους εργαζόμενους να μην κάνουν απεργία και ότι θα γίνουν οι 200 προσλήψεις που τους είχαν υποσχεθεί. Ενημέρωσε ακόμα για την επιτυχημένη εκδήλωση για τις 18 Μάρτη που έγινε στο Βράχο της Ακρόπολης. 

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ΕΚΑ έκανε ο Βασίλης Συλαϊδής από την Ιντρακόμ. Είπε ότι διαγράφτηκε το σωματείο που είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, ενώ την ώρα της συνέλευσης προχωρούσε η συγκρότηση του νέου ΔΣ στο Εργατικό Κέντρο. Ανέφερε ότι θα γίνει πρόταση για την απεργία και εκεί, ανεξάρτητα αν θα παρθεί τελικά απόφαση. Πρότεινε ακόμα να συνεχιστεί η καμπάνια για τις 18 Μάρτη όπου ήδη έχουν μπει πολλά εργατικά σωματεία. 

Ο Γιάννης Αγγελόπουλος από την Εργατική Αλληλεγγύη τόνισε ότι ήταν σωστό που οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είχαν προτείνει στην ΑΔΕΔΥ να γίνει απεργία αμέσως μετά το Eurogroup αφού και μόνο οι αγώνες που υπάρχουν αυτή την εβδομάδα δείχνουν τις δυνατότητες. Τόνισε ότι «όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπήσουν στις 15/3» έτσι ώστε να πιεστούν και οι Συνομοσπονδίες να καλέσουν Γενική Απεργία. 

Ο Λουκάς Θεοτοκάτος από τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου μίλησε για την πετυχημένη απεργία που έκαναν για να πληρωθούν. Είχε 70% συμμετοχή παρά τις απειλές, την απειρία των συναδέλφων και άλλα εμπόδια. Τους υποσχέθηκαν ότι θα πληρωθούν μέχρι τις 2/3. Εξήγησε ότι οι συνάδελφοί του κινήθηκαν μαζικά γιατί πίστεψαν ότι η απεργία μπορεί να φέρει αποτελέσματα και πρότεινε η ίδια συζήτηση να γίνει σε όλους τους χώρους δουλειάς.