Εργατικό κίνημα
Απεργιακή Πέμπτη 23/2

24ωρη ΜΕΤΡΟ ΗΣΑΠ ΤΡΑΜ

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ την Πέμπτη 23/2 και κλιμακώνουν την επόμενη βδομάδα με άλλες δύο 24ωρες απεργίες στις 1 και 3 Μάρτη. Στάση εργασίας έκαναν και την Παρασκευή 17/2. 

Τα συνδικάτα των εργαζομένων αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στην επιχειρούμενη απαξίωση της εταιρίας, μετά την απόφαση  του υπουργείου Μεταφορών για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα εκχωρεί στον ΟΑΣΑ την εμπορική εκμετάλλευση σταθμών και χώρων της ΣΤΑ.ΣΥ. Οι εργαζόμενοι θεωρούν το συγκεκριμέν μέτροκομμάτι της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της εταιρίας σταθερών συγκοινωνιών κι όχι άδικα, καθώς οι συγκοινωνίες της Αθήνας ήδη από την περασμένη χρονιά έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων. 

“Η ΣΤΑ.ΣΥ με αυτό τον τρόπο σταματάει να έχει έσοδα” λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Σπύρος Ρεβύθης: “Από τη στιγμή που δεν θα έχει έσοδα, δεν θα μπορεί να πάρει ανταλλακτικά, αναλώσιμα, υλικά. Βαθμιαία θα υπάρχει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, στα δρομολόγια και συνολικά στη λειτουργία των σταθερών συγκοινωνιών. Η εκχώρηση των οικονομικών της εταιρίας θα έχει ως αντίκτυπο τη μείωση της ποιότητας του συγκοινωνιακού έργου και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ακόμα βήμα για το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση των σταθερών συγκοινωνιών. Αφού απαξιωθεί τελείως η εταιρία κι αρχίσει και βουλιάζει, θα πουν στον ιδιώτη να έρθει και να την πάρει για ψίχουλα. Όπως έγινε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κι όχι μόνο. 

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουμε αυτό. Ξεκινήσαμε με στάση εργασίας από την περασμένη βδομάδα, συνεχίζουμε με 24ωρη απεργία αυτή την Πέμπτη και προγραμματίζουμε κλιμάκωση με άλλες δύο 24ωρες την επόμενη βδομάδα”.

 

ΠΟΣΠΕΡΤ

Στάσεις εργασίας ανακοίνωσε η ΠΟΣΠΕΡΤ την Τετάρτη 22/2 (12μες-3μμ) και την Πέμπτη 23/2 (3μμ – 6μμ). Στα αιτήματα περιλαμβάνονται προσλήψεις, σταμάτημα των εργολαβιών και της ενοικίασης εργαζομένων, απεξάρτηση από την DIGEA και ίση μισθολογική μεταχείριση όλου του προσωπικού.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη στις 2μμ στο υπουργείο Παιδείας αποφάσισε η Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ που έγινε το Σάββατο 18/2. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι να γίνουν μαζικοί διορισμοί.  

Η ΟΛΜΕ θα καλύψει την κινητοποίηση με στάσεις εργασίας από τις 12μες έως τις 2μμ για τον πρωινό κύκλο μαθημάτων και από τις 2μμ έως τις 4μμ για τον απογευματινό. Στην κινητοποίηση καλεί και η Διδασκαλική Ομοσπονδία με αντίστοιχη απόφαση. Στην υπόλοιπη χώρα, συγκεντρώσεις στις Διευθύνσεις ή στις Περιφέρειες θα γίνουν σε ώρες που θα αποφασίσουν οι τοπικές ΕΛΜΕ. 

Μετά από μεγάλη συζήτηση αποφασίστηκε επίσης ότι η ΟΛΜΕ θα καλύψει συνδικαλιστικά όσους εκπαιδευτικούς δεν εφαρμόσουν τη «Θεματική βδομάδα», μάχη που είχαν ξεκινήσει πολλές ΕΛΜΕ στις περιοχές τους. 

Επίσης, η ΟΛΜΕ θα ζητήσει από το Υπ. Παιδείας να επαναφέρει τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις στα ΓΕΛ και να τις καθιερώσει και στα ΕΠΑΛ. Τέλος, η Ομοσπονδία «καταγγέλλει την πολιτική της εκκαθάρισης των ΕΠΑΛ από τους λεγόμενους μη παρακολουθούντες μαθητές και απαιτεί: Να μην γίνει στα σχολεία καμιά ανακατανομή στις αναθέσεις στο μέσο της χρονιάς. Να μη δεχθούν τα ΠΥΣΔΕ και οι αιρετοί καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού εξαιτίας τη ρύθμισης των μη παρακολουθούντων».

Πολλοί ήταν οι αντιπρόσωποι στην Συνέλευση που μετέφεραν την αγανάκτηση της βάσης των καθηγητών για την παρατεταμένη αδράνεια της ΟΛΜΕ και την απουσία οποιασδήποτε εισήγησης για τις συνελεύσεις. 

Εκτός από την κάλυψη της κινητοποίησης για τις 23 Φλεβάρη, υπήρχαν προτάσεις για απεργιακή κλιμάκωση. Oι εκπρόσωποι των Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Β’ και Δ’ Θεσσαλονίκης πρότειναν οι καθηγητές να προχωρήσουν σε απεργία μαζί με τους υγειονομικούς της ΠΟΕΔΗΝ στις 15 Μάρτη έτσι ώστε να συντονιστούν οι δύο κλάδοι και να ανοίξει ο δρόμος για να συγκεντρωθούν κι άλλες δυνάμεις.  

Ακόμα: ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων όπου η συνέλευση είχε απαρτία (ήταν μία από τις λίγες) ανέφερε ότι αποφάσισαν συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 23/2, ότι προτείνουν στην ΟΛΜΕ να συνδιοργανώσει με άλλα συνδικάτα διαδήλωση ενάντια στα μέτρα που έρχονται με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, να γίνουν νέες ΓΣ και να ακολουθήσει απεργιακή κινητοποίηση με στόχο να ματαιώσει το 4ο Μνημόνιο.

«Δεν πάει άλλο»

Αντίστοιχη πρόταση έγινε και από την ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας. Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ πρότεινε να γίνει κινητοποίηση ενάντια στα νέα μέτρα στις 2/3, να οργανωθούν ΓΣ με αποφάσεις για παρατεταμένο αγώνα, συντονισμός με άλλα σωματεία και 24ωρη στις 8/3 με πανεργατικά χαρακτηριστικά. Σε όλες τις τοποθετήσεις υπήρχε το «δεν πάει άλλο» με τους μηδενικούς διορισμούς και την ελαστική εργασία των αναπληρωτών. 

Όσον αφορά το ζήτημα της «Θεματικής Εβδομάδας», δεκάδες ήταν οι αντιπρόσωποι που κατήγγειλαν την ηγεσία της ΟΛΜΕ που δεν είχε βγάλει συνδικαλιστική κάλυψη για τους εκπαιδευτικούς που ήδη έχουν αντιδράσει. Πολλές ερωτήσεις έγιναν και στην Ελένη Ζωγραφάκη, πρόεδρο της ΟΛΜΕ μετά την αρχική της εισήγηση όπου δεν πρότεινε καμιά κινητοποίηση. 

Κείμενο της Άννας Μπαχτή και της Γιώτας Ιωαννίδου που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των Παρεμβάσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξηγεί για την διαβόητη «Θεματική βδομάδα» ότι: «έρχεται στη θέση της μείωσης των ωρών Βιολογίας, Οικιακής Οικονομίας που τα επιστημονικά αντικείμενα που εξετάζουν συναρτώνται των παραπάνω θεμάτων. Θέλουν να υποκαταστήσει τις ώρες των θεμάτων της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής που κόπηκαν και την κατάργηση της δυνατότητας διάθεσης δύο διδακτικών ωρών από το διδακτικό ωράριο των καθηγητών για σχολικά προγράμματα Αγωγής Υγείας, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά κλπ. Μέσω της Θεματικής Εβδομάδας οι κυβερνώντες θέλουν να καλύψουν την μείωση των εργαστηρίων, την έλλειψη χρημάτων για ανανέωση εποπτικών μέσων, την υπολειτουργία των βιβλιοθηκών για αναζήτηση υλικού». 

 

ΥΠ.ΠΟ.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού. 

Τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι Αρχαιοφύλακες. Οι διεκδικήσεις είναι η διατήρηση της καταβολής των Κυριακών, των αργιών και των επιπλέον ημερών εργασίας όπως ισχύει μέχρι σήμερα, η σύσταση αυτοτελών Γραφείων Φύλαξης μέσω του Οργανισμού του ΥΠΠΟ και η άμεση πρόσληψη 200 μόνιμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση το Δεκέμβρη.

24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο του υπουργείου καλεί το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ την Πέμπτη 23 Φλεβάρη ενάντια στις καθυστερήσεις πληρωμής που συνεχίζονται. 

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν: «Η λογική που θέλει τον συμβασιούχο να αποδέχεται καθυστερήσεις μισθοδοσίας λόγω της σχέσης εργασίας ορισμένου χρόνου, λες και είναι εργαζόμενος κατώτερου Θεού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η λογική που θέλει τον εργαζόμενο μπαλάκι της κάθε υπηρεσίας και εμπλεκόμενου φορέα για να βρει το δίκιο του είναι απαράδεκτη. Μοναδικός μας εργοδότης είναι ο φορέας πρόσληψης και το Υπουργείο Πολιτισμού και εκείνος έχει και την μοναδική ευθύνη της ομαλής καταβολής των δεδουλευμένων. Τα δεδουλευμένα μας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι ο ιδρώτας και το αίμα των εργαζομένων που παρανόμως παρακρατείται από την εργοδοσία».

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 23/2 προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική ενάντια στο ξεπούλημα της εταιρίας, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους. 

Η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει με περιφρούρηση στις 7πμ στο κτίριο της Λεωφόρου Συγγρού (απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία με δύο σταθμούς: το υπουργείο Οικονομικών και τα κεντρικά της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας. 

Οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Όλοι μαζί, μαζί με τους συναδέλφους μέσω ICAP - που η Διοίκηση της Εταιρίας συνεχίζει να τους θεωρεί συναδέλφους δεύτερης κατηγορίας - θα διαδηλώσουμε απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να μας ξεπουλήσουν. Και ζητούμε τη συμπαράσταση όλων».