Εργατικό κίνημα
Υγεία: Απεργίες στις 2 και 15 Μάρτη

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας οργάνωσαν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι των νοσοκομείων την Πέμπτη 16 Φλεβάρη με τη στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ και πρωτοβάθμιων σωματείων (από τον Άγιο Σάββα, τον Ευαγγελισμό και το Αττικό). Χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σίτιση των νοσοκομείων κινδυνεύουν με απόλυση εξαιτίας του νόμου 4430/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Με πρόσχημα ότι φεύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, έχουν ξεκινήσει διαγωνισμοί για να προσληφθούν συμβασιούχοι και όχι μόνιμοι εργαζόμενοι. Για να συγκεντρώσει κανείς περισσότερα μόρια θα πρέπει να έχει την ελληνική ιθαγένεια και να διαθέτει απολυτήριο Γυμνασίου. Και οι δύο προϋποθέσεις λειτουργούν έτσι ώστε να κινδυνεύουν οι μισοί από τους εργαζόμενους που σήμερα δουλεύουν στα εργολαβικά συνεργεία. 

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που είχαν συγκεντρωθεί μας έλεγαν ότι όχι μόνο κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο, αλλά να μην μπορέσουν να βρουν πουθενά αλλού δουλειά εξαιτίας της ηλικίας τους. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν για οχτώ ή δέκα χρόνια στα νοσοκομεία, ενώ συνεχίζουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των δεδουλευμένων. Νέα κινητοποίηση θα γίνει στο υπουργείο την Πέμπτη 23/2  στη 1 το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε η 

ΠΟΕΔΗΝ μετά το τέλος της διαδήλωσης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οργανώνονται κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό και τη συνολική κατάσταση των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Στις 2 του Μάρτη η ΟΕΝΓΕ καλεί σε 24ωρη απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στη 1μμ στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στη  διάλυση του ασφαλιστικού των γιατρών.  

Προετοιμασία 

Για την προετοιμασία της απεργίας σύσκεψη των Ενώσεων της Βόρειας Ελλάδας έγινε στα γραφεία της ΕΝΙΘ στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 18 Φλεβάρη. Ο Γιάννης Κούτρας που συμμετείχε στη σύσκεψη μας είπε: «Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ΕΝΙΘ, τη Δυτική Μακεδονία, τη Χαλκιδική, την Πέλλα, τις Σέρρες και τη Θράκη. Έγινε ενημέρωση για το ασφαλιστικό και τις συνέπειες που θα έχουν οι αλλαγές στους νοσοκομειακούς γιατρούς. 

Μεταφέρθηκαν και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στα δημόσια νοσοκομεία όπου η κατάσταση επιδεινώνεται. Τα ζητήματα της μονιμοποίησης των επικουρικών, τη μάχη απέναντι στους νέους Οργανισμούς, τις ελλείψεις και άλλα. Αποφασίσαμε ότι θα ναυλωθεί πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η Ομοσπονδία θα στείλει άμεσα απεργιακό υλικό για να οργανώσουμε τη συμμετοχή στην κινητοποίηση. Από τη μεριά του «Νυστεριού» τονίσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους των νοσοκομείων, με συμμετοχή στην πανελλαδική συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στις 15 Μάρτη και συντονισμός με όλη την εργατική τάξη ενάντια στο 4ο Μνημόνιο. Τέλος, προτείναμε, όπως και άλλοι γιατροί, να υπάρξει περιφρούρηση την ημέρα της απεργίας και να λειτουργήσουν παντού απεργιακές επιτροπές που θα ξεσηκώσουν τα νοσοκομεία. Αν πετύχει η κινητοποίηση στις 2/3, θα αποτελέσει σκαλί για τη συνέχεια».

Ακολουθεί η πανελλαδική συγκέντρωση που έχει καλέσει η ΠΟΕΔΗΝ στις 15 Μάρτη, στη 1μμ, στην πλατεία Μαβίλης. Για την Περιφέρεια έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία και για την Αττική 4ωρη στάση εργασίας, από τις 11πμ έως τις 3μμ. 

Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Μαβίλης, θα περάσει από τη Βουλή, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, ενώ θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. Τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι τα παρακάτω: Δωρεάν Δημόσια Υγεία με εύκολη και καθολική πρόσβαση. Επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των Νοσοκομείων – των Πρωτοβάθμιων Μονάδων – του ΕΚΑΒ και της πρόνοιας. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των πρώην εργολαβικών εργαζομένων. Ένταξη στα ΒΑΕ. Επαναφορά στις θέσεις που κατείχαν οι καθαιρεμένοι Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων. Ανάκτηση μισθολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών Μνημονιακών απωλειών. Μονιμοποίηση Επικουρικών». 

Θυμίζουμε ότι ήδη έχει αποφασιστεί και ο επόμενος σταθμός των πετυχημένων κινητοποιήσεων «Καραβάνι της Υγείας» που θα είναι τα Γιάννενα την Τετάρτη 26 Απρίλη.