Εργατικό κίνημα
Καθαρίστριες ΕΜΠ: Συνεχίζουν με 48ωρες απεργίες

Σε 48ωρες απεργίες έχουν προχωρήσει οι καθαρίστριες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου από την Πέμπτη 16/2. Οι απεργία συνεχιζόταν μέχρι την Τρίτη 21/2. 

Οι 67 καθαρίστριες αγωνίζονται για να μην μειωθούν οι μισθοί τους από την εταιρεία ISS, που έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα στο Πολυτεχνείο. Οι μειώσεις των μισθών που προσπαθεί να επιβάλει η εταιρία κυμαίνονται από 60 έως 90 ευρώ στους ήδη χαμηλούς μισθούς των 400 με 500 ευρώ. Ως “δικαιολογία” για τις μειώσεις χρησιμοποιείται η περικοπή του προϋπολογισμού του ΕΜΠ και η ακόλουθη αλλάγή της σύμβασης από τη σύγκλητο. Οι καθαρίστριες μετά από μια τετράωρη στάση εργασίας την Τρίτη 7/2 και την άκαρπη συνάντηση με τον αντιπρύτανη Οικονομικών αποφάσισαν την απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα.

“Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των καθαριστριών μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους και καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να βρεθεί στο πλευρό τους. Καταγγέλουμε την απαράδεκτη πολιτική της ενλόγω γνωστής για τις βρωμιές της και τις μεγάλες συμφωνίες της εταιρείας, η οποία δεν αποτελεί έκπληξη αλλά μια πραγματικότητα η οποία θέλει να γίνει νόμος σε κάθε χώρο δουλείας” επισημαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση τα σχήματα της ΕΑΑΚ στο ΕΜΠ. Στο πλευρό των καθαριστριών βρίσκεται και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστημιακού ιδρύματος ο οποίος σε συμπαράσταση, κάλεσε στάση εργασίας τη Δευτέρα 20/2, οπότε και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Εργασίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν κι αρκετοί συμπαραστάτες εργαζόμενοι και φοιτητές.