Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Στο δρόμο για τις 18 Μάρτη: Εκδηλώσεις στις γειτονιές και στους χώρους

Μαρούσι 17/2

Στο δρόμο για τις 18 Μάρτη ανοιχτές εκδηλώσεις οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ σε μία σειρά γειτονιές του Λεκανοπεδίου, εργατικούς χώρους και πόλεις σε όλη τη Ελλάδα.  

Μεγάλη συμμετοχή είχε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στα Άνω Λιόσια, την Τετάρτη  15 Φλεβάρη. “Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Π. Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και ο Κώστας Τσούκαλης από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περίπου 30 άτομα  μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ  Άνω Λιοσίων  και της Κίνησης Τέχνης ΔΡΩμενα,  που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για να συντονίσουμε τη δράση μας στην περιοχή ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, οργανώνοντας τη μαζική συμμετοχή στις 18 Μάρτη”, μας είπε η Μαρία Παππά από την ΚΕΕΡΦΑ στα Άνω Λιόσια. “Η εκδήλωση ήταν μία πραγμάτωση του ενιαίου μετώπου. Αναδείχθηκε πολύ καθαρά η ανάγκη κοινής δράσης  για τους πρόσφυγες και ενάντια στην ακροδεξιά. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση  ενός από τους παρευρισκόμενους 'είμαι μαρξιστής και ρεφορμιστής αλλά σήμερα είναι ανάγκη  να παλέψουμε το φασισμό'.  Στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην απάντηση του κινήματος στις ΗΠΑ ενάντια στον Τραμπ όσο και στις διαδηλώσεις που γίνονται στη Γαλλία και στο ρόλο που έχει να παίξει το κίνημα στην Ελλάδα. Μέσα από μία πλούσια συζήτηση αποφασίσαμε να συνεργαστούμε σε κοινές δράσεις στη γειτονιά, πηγαίνοντας για τις 18 Μάρτη για να τσακίσουμε τους φασίστες  και να ανοίξουμε τις πόλεις για τους πρόσφυγες”. 

“Στο Μαρούσι, πάνω από 100 άτομα παρακολούθησαν την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Μαρουσιού και Βορείων Προαστίων  με ομιλητές τον Άρη Χατζηστεφάνου (δημοσιογράφος ) και τον Κώστα Παπαδάκη (δικηγόρος και συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής), για την άνοδο της ακροδεξιάς, την πορεία της δίκης της Χρυσής Αυγής και τα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος”, μας είπε η Αφροδίτη Φράγκου από την ΚΕΕΡΦΑ Μαρουσιού. 

“Ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Μαρουσιού κατήγγειλε τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να εμποδίσει τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, ενώ τόνισε ότι στην ατζέντα του αντιφασιστικού - αντιρατσιστικού κινήματος πρέπει να μπει η απάντηση στις πολιτικές του δημάρχου Γ. Πατούλη να καλύψει τις εγκληματικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής αλλά και να αρνείται κάθε συζήτηση για φιλοξενία προσφύγων από το Δήμο. Ο Τάσος Σπυρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος με το σχήμα «Εκτός των Τειχών», επισήμανε ότι ο στόχος του Αντιφασιστικού Συντονισμού είναι ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο γειτονιάς που θα διεκδικήσει και θα κερδίσει από το Δήμο Μαρουσιού να ανοίξει η πόλη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Μαρουσιού απηύθυνε κάλεσμα για τη διαδήλωση στο στρατόπεδο της Μαλακάσας που έγινε στις 18/2 καθώς και για τη διεθνή κινητοποίηση της 18 Μάρτη”.

 

 

Εκδήλωση-συζήτηση έγινε την Τετάρτη 15 Φλεβάρη στο χώρο της Ακρόπολης, με πρωτοβουλία έκτακτων και μονίμων εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΚΕΕΡΦΑ, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 18 Μάρτη.   

“Τη συζήτηση άνοιξε ο Μιχαήλ Ζερβός, πρόεδρος συλλόγου εκτάκτου προσωπικού ΥΠ.ΠΟ ο οποίος μίλησε για τη σχέση που έχει ο ρατσισμός και ο φασισμός με την επίθεση σε βάρος του εργατικού κινήματος”, μας είπε η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου. “Στη συνέχεια ο Πέτρος Κωνσταντίνου μίλησε για τη διεθνή σημασία της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής πάλης ιδιαίτερα μετά την εκλογή Τραμπ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 18 συνάδελφοι. Στη διάρκεια της συζήτησης φάνηκε πολύ καθαρά ότι η υποστήριξη των συναδέλφων στη μάχη για να μην αφήσουμε χώρο στο ρατσισμό και το φασισμό είναι πολύ μεγάλη και συζητήθηκε ιδιαίτερα ότι αυτή η μάχη χρειάζεται να δοθεί όχι μόνο στα σωματεία αλλά και στους συλλόγους γονέων, όπου οι φασίστες προσπαθούν να δημαγωγήσουν σε βάρος της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Οι εργαζόμενοι πήραν υλικά για τις 18 Μάρτη και έγινε κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Ομόνοιας, μαζί με το σωματείο που αναμένεται να πάρει απόφαση τις επόμενες ημέρες”.

Την Παρασκευή 17 Φλεβάρη, εκδήλωση αφιερωμένη στη διεθνή κινητοποίηση στις 18 Μάρτη έγινε στο Νοσοκομείο Αγ. Σάββας. Το άνοιγμα της συζήτησης έκαναν ο Κώστας Καταραχιάς πρόεδρος του σωματείου και η Νίκη Αργύρη από την ΚΕΕΡΦΑ. “Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει είναι ότι σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι που παρευρέθησαν στη συζήτηση πήραν το λόγο. Το βασικό θέμα που συζητήθηκε ήταν τι πρωτοβουλίες μπορούμε να πάρουμε σαν εργαζόμενοι στα νοσοκομείο προκειμένου να στηρίξουμε τους πρόσφυγες”, μας είπε η Κατερίνα Πατρικίου, εργαζόμενη στον Αγ. Σάββα. “Ήταν μία συζήτηση που έχει ανοίξει και στην τελευταία γενική μας συνέλευση. Αποφασίσαμε να συστήσουμε μία επιτροπή του νοσοκομείου που θα επισκεφτούμε τα στρατόπεδα και θα αξιολογήσουμε τους χρόνια πάσχοντες τους οποίους θα παρακολουθούμε στο νοσοκομείο. Έχουμε ήδη συντάξει κείμενο υπογραφών που μαζεύουμε συμμετοχές γιατρών και νοσηλευτών. Θέλουμε επίσης να βάλουμε την πίεση στην ΟΕΝΓΕ να κάνει το ίδιο. Θέλουμε τους πρόσφυγες να έχουν ιατρική περίθαλψη μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και όχι από εθελοντές και ΜΚΟ και ταυτόχρονα εμείς σαν εργαζόμενοι να διεκδικήσουμε κονδύλια και προσωπικό κόντρα στα μνημόνια. Έχουμε ήδη αποφασίσει σα σύλλογος της συμμετοχή μας στις 18 Μάρτη, την οποία σκοπεύουμε να κάνουμε γνωστή στολίζοντας το νοσοκομείο με αφίσες και πανό”.