Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Το κίνημα αλληλεγγύης αγκαλιάζει τους πρόσφυγες

Ελαιώνας 19/2

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας του αίσχους, μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας, συμφωνία που ουσιαστικά στήνει εσωτερικά σύνορα στην Ελλάδα εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες στα νησιά και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένα μαζικό κίνημα εκπαιδευτικών, υγειονομικών, αντιρατσιστών/τριών παλεύει για να ανοίξουν οι πόλεις στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όχι μόνο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης (συνθήκες που πρόσφατα καταγγέλθηκαν ακόμα και από την Ύπατη Αρμοστεία), αλλά για Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές δομές ανοιχτές για τους ίδιους και τους ντόπιους εργάτες και για ανοιχτά σύνορα. 

Η απεργία πείνας που ξεκίνησαν οι πρόσφυγες για το άθλιο φαγητό και η συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις δείχνουν ότι το εργατικό, το αντιρατσιστικό και το αντιφασιστικό κίνημα βγαίνουν δυνατότερα με τη συμμετοχή των προσφύγων, αλλά και ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες βλέπουν την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον χάρη στο κίνημα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η ΚΕΕΡΦΑ πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει μεγάλες κινητοποιήσεις στις 18 και 19 Φλεβάρη, έξω από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στο Σχιστό, τον Ελαιώνα, τη Μαλακάσα και το Ελληνικό, ώστε να φέρει πιο οργανωμένα σε επαφή τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας και να θέσει τις βάσεις για μια μαζική και οργανωμένη συμμετοχή των προσφύγων στις μάχες που έρχονται ενάντια σε ρατσισμό, φασισμό, μνημόνια. Οι κινητοποιήσεις είχαν συμμετοχή από σωματεία, συνδικάτα, σχολές, σχολεία, τοπικούς πολιτικούς φορείς και προσφύγες που μένουν στα στρατόπεδα. Οι συγκεντρώσεις ανέδειξαν τη σημασία του αιτήματος του αντιρατσιστικού και εργατικού κινήματος για προσλήψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και έδωσαν το λόγο στους πρόσφυγες για τις συνθήκες στις οποίες ζουν, συνθήκες που το υπουργείο Μετανάστευσης κάνει πως δε βλέπει και δεν ακούει.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που οργάνωσαν από μέσα τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις και τη διερμηνεία, κατήγγειλαν μια σειρά από προβλήματα, με πιο σημαντικά την ανεπαρκή σε επικίνδυνο βαθμό πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, τη δύσκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία, το κακό φαγητό, τις αργές έως ανύπαρκτες διαδικασίες ασύλου. Η εικόνα αυτή έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τα λεγόμενα του Μουζάλα και πολλών υπεύθυνων των στρατοπέδων ότι «όλα πάνε καλά» πίσω από τους φράχτες στα γκέτο. 

Με συνθήματα, μικροφωνικές και μοίρασμα φυλλαδίων σε πολλές γλώσσες, οι διαδηλωτές εκατέρωθεν των πυλών των στρατοπέδων συγκέντρωσης έδωσαν υπόσχεση ότι αυτά τα γκέτο θα σπάσουν και ότι οι πόλεις, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες θα ανοίξουν για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι η συμμετοχή των προσφύγων στη διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 18 Μάρτη. Σε όλα τα στρατόπεδα θα υπάρξουν πούλμαν που θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες να κατέβουν στη Ομόνοια.

 

ΕΛΑΙΩΝΑΣ

Το απαράδεκτο φαγητό, οι ανύπαρκτες υγειονομικές συνθήκες και η αδιανόητη καθυστέρηση στην παροχή ασύλου είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο του Ελαιώνα, όπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης την Κυριακή 19/2 το απόγευμα έξω από το στρατόπεδο.

Η συγκέντρωση είχε ξεκινήσει νωρίτερα από το σταθμό του Μετρό Ελαιώνας για να καταλήξει με πορεία μπροστά στην είσοδο του στρατοπέδου. Την συγκέντρωση στήριξαν, εκτός από τις επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ στα Δυτικά και στο κέντρο της Αθήνας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, το σωματείο των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας, το κοινωνικό ιατρείο Ν.Ιωνίας-Ν.Φιλαδέλφειας, φοιτητές/τριες- από την Πάντειο και τα ΤΕΙ Αθήνας. 

Αντιπροσωπεία της συγκέντρωσης από υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς που μπήκε μέσα στο στρατόπεδο ενημερώθηκε από τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και από κόσμο που εργάζεται στο στρατόπεδο για τις συνθήκες που επικρατούν. 

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους φορείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην αντιπροσωπεία. Η Σάρα, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, είπε: «Είμαστε σαν εσάς, θέλουμε να ζήσουμε στις πόλεις μαζί με εσάς. Θέλουμε επίσης γρηγορότερες διαδικασίες ασύλου γι’ αυτούς που έχουν οικογένειες σε άλλες χώρες και εκπαίδευση για τα παιδιά». Η Δήμητρα από το κοινωνικό ιατρείο Ν.Ιωνίας-Ν.Φιλαδέλφειας είπε: «Όπως και στη Μαλακάσα, που μας είπαν χτες, υπάρχουν ελλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη και πρόβλημα με το φαγητό, το φαγητό δεν τρώγεται. Στο στρατόπεδο επίσης βρίσκονται ανάπηροι για τους οποίους κανείς δεν κάνει κάτι».

 

ΜΑΛΑΚΑΣΑ

Έξω από το στρατόπεδο της Μαλακάσας διαδήλωσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η Ομάδα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Μαλακάσας, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αμαρουσίου, το Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς, το Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Ιατρείο Ν.Ιωνίας - Ν.Φιλ/λφειας καθώς και συνδικαλιστές/τριες, δημ.σύμβουλοι και αγωνιστές της περιοχής. 

Την πορεία ακολούθησαν χαιρετισμοί μπροστά από το στρατόπεδο και έγινε συζήτηση για αρκετή ώρα με τους πρόσφυγες που υποδέχτηκαν την διαδήλωση, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν. Χαιρετισμό απεύθυναν ο Μοχάμεντ, πρόσφυγας από τη Συρία που ζει στο Ν.Ηράκλειο (έπειτα από κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο), ο Μοχάμεντ, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, η Μ. Ντάσιου από το κοινωνικό ιατρείο Ν.Ιωνίας-Ν.Φιλαδέλφειας, η Δ. Τζάκου από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Μαρουσιού, ο Γ. Ράγκος από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Ο. Ηλίας, δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων, η Β. Χαρλαύτη από το ΤΕΙ Αθήνας, η Ηλιάνα Υ. από την ελληνογαλλική Σχολή της Αγίας Παρασκευής.

Αντιπροσωπεία υγειονομικών, συνδικαλιστών και δημοτικών συμβούλων μπήκε και μέσα στο στρατόπεδο και συνομίλησε τόσο με πρόσφυγες όσο και με εργαζόμενους σε αυτό. 

Ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του σωματείου εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ δήλωσε βγαίνοντας από το στρατόπεδο: «Οι χρονίως πάσχοντες παίρνουν τα φάρμακά τους; Ναι, απαντούν οι υπεύθυνοι. Οι πρόσφυγες απαντάνε πως υπάρχουν μέρες που αντί για φάρμακα τους δίνονται ντεπόν και τους συστήνεται νερό. Το φαγητό τρώγεται; Ναι, απαντούν οι υπεύθυνοι, απλώς καμιά φορά δεν αρέσει και το πετάνε. Οι πρόσφυγες απαντάνε ότι το φαγητό κάποιες φορές τρώγεται και κάποιες είναι σάπιο. Οι έγκυες κάνουν τον υπέρηχο που προβλέπεται στον 3ο, 5ο, 6ο μήνα; Όχι, πηγαίνουν νοσοκομείο με διακομιδή όταν σπάνε τα νερά. Για να εξεταστείς στο νοσοκομείο πώς πας; Με το τραίνο, με λεφτά από την τσέπη σου». 

Η κινητοποίηση έκλεισε με διαδήλωση πίσω στο σημείο συνάντησης στην Εθνική οδό με επιπλέον την συμμετοχή δεκάδων προσφύγων από το στρατόπεδο. Οι πρόσφυγες που ζουν στο στρατόπεδο της Μαλακάσας είχαν επίσης κατέβει οργανωμένα με πανό στη διαδήλωση ενάντια στην ορκωμοσία Τραμπ, στις 21/1.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Στο στρατόπεδο του Ελληνικού έγινε συγκέντρωση από αγωνιστές/τριες και πρόσφυγες στις 18/2, εκεί όπου δυο βδομάδες νωρίτερα οι πρόσφυγες είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες ζωής (απαράδεκτο φαγητό, απουσία ζεστού νερού, αδυναμία διερμηνείας και σταματημένες διαδικασίες ασύλου, ανεπάρκεια σε βασικά είδη ανάγκης). Στην απεργία πείνας ο Μουζάλας απάντησε με αστυνομική καταστολή και χυδαία συκοφάντηση των προσφύγων.

Στην κινητοποίηση που οργανώθηκε έξω από το στρατόπεδο από τις τοπικές ΚΕΕΡΦΑ των Νοτίων Προαστίων μίλησαν ο Χρήστος Κορτσίδης πρώην δήμαρχος Ελληνικού, η Ζανέτα Λυσικάτου γιατρός μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, ο Μηνάς Χρονόπουλος μέλος του ΦΣ Φιλοσοφικής Αθήνας, πολλοί εκπρόσωποι των προσφύγων αλλά και της κοινότητας των Αφγανών της Αθήνας.

“Δώστε μας χαρτιά. Δώστε μας δικαιώματα, σχολεία για τα παιδιά μας και νοσοκομεία για όλους. Αφήστε μας να βρούμε δουλειά. Δεν θέλουμε ελεημοσύνη, θέλουμε τα δικαιώματά μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε όπως όλοι οι άνθρωποι”, τόνισε ο εκπρόσωπος των Αφγανών προσφύγων. “Δεν θέλουμε άλλους νεκρούς πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, θέλουμε ελευθερία μετακίνησης για τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά και διάσπαρτοι σε δεκάδες στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, θέλουμε να ανοίξουμε τις πόλεις και τις γειτονιές μας και να καλωσορίσουμε τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Η 18 Μάρτη είναι μια μέρα που θα πρέπει να αδειάσουν τα στρατόπεδα και όλοι οι πρόσφυγες που ζουν στην Αθήνα να κατέβουν στο δρόμο”, τόνισε από την μεριά της ΚΕΕΡΦΑ ο Πέτρος Κωνσταντίνου. 

 

ΣΧΙΣΤΟ

Έξω από το στρατόπεδο του Σχιστού συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν διαδηλωτές και πρόσφυγες για τις άθλιες συνθήκες ζωής τους. Ο Καμαλοντίν, πρόσφυγας που ζει στο Σχιστό, καταγγέλλει ότι τα κοντέινερ απέκτησαν ρεύμα μόλις 2 βδομάδες πριν, δηλαδή μετά το βαρύ κρύο του χειμώνα, ενώ όταν βρέχει μπαίνει μέσα νερό. Επιπλέον τονίζει ότι ο ένας γιατρός που υπάρχει στο στρατόπεδο δεν αρκεί, ενώ η φαρμακευτική αγωγή περιορίζεται στο ντεπόν.

Ο Βασίλης από το Ζάνειο Λύκειο Πειραιά απεύθυνε χαιρετισμό λέγοντας ότι στο σχολείο του έχουν ήδη υποδεχτεί προσφυγόπουλα και ότι το μαθητικό κίνημα παλεύει για να μπουν όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Η Κ. Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας, δήλωσε ότι η μέρα που μπήκαν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο ήταν μέρα περηφάνιας και οι κάτοικοι του Πειραιά, απόγονοι κι αυτοί προσφύγων, θα παλέψουν ώστε να μπουν στις πόλεις και οι γονείς. Ο Σαϊέντ, εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας, είπε: «Ντόπιοι και μετανάστες είμαστε πάντα ενωμένοι στον αγώνα για να κλείσουν τα ρατσιστικά στρατόπεδα, να ανοίξουν οι πόλεις, τα σχολεία, τα νοσοκομεία».

Χαιρετισμό και κάλεσμα στη διεθνή κινητοποίηση της 18 Μάρτη, απεύθυναν, τέλος, ο Θ. Διαβολάκης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Π. Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ζωντανή, δυναμική και με έντονη την παρουσία της νεολαίας ήταν η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου αλλά και η πορεία που πραγματοποιήθηκε καταλήγοντας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 18 Φλεβάρη.

Με βασικά αιτήματα να κλείσουν τώρα τα κέντρα «φιλοξενίας» και τα hotspots, να υπάρξουν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης μέσα στις πόλεις, να ακυρωθεί η ευρωτουρκική αντιμεταναστευτική συμφωνία της ντροπής, οι διαδηλωτές βάδισαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μοιράζοντας προκηρύξεις και συνομιλώντας με τον κόσμο. Με πανό συμμετείχαν η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, η ΟΚΔΕ, η ΛΑΑΑΣ.

«Σήμερα διαδηλώνουμε για να κλείσουν τα στρατόπεδα προσφύγων και μεταναστών» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Χατζάρας, «χθες στο Ωραιόκαστρο ήμασταν ξανά παρόντες και τα προσφυγόπουλα μπήκαν στο σχολείο κόντρα στις προκλήσεις των φασιστών. Θα ξαναδιαδηλώσουμε μαζικά σε ένα ακριβώς μήνα στις 18 Μάρτη και ήδη η ΚΕΕΡΦΑ έχει βάλει πρόγραμμα δράσεων σε αυτήν την κατεύθυνση. 

Ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη ενάντια στη πρόκληση να κατέβει φασιστικό ψηφοδέλτιο στις εκλογές στο σωματείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα άνοιξε και στο ΔΣ του σωματείου και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ήδη οι παρατάξεις της αριστεράς, και ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια-Σκουπιδιάρα, κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους το γεγονός. Ήδη ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ ΟΤΑ έχουν αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθούν εκπροσώπους τους. Κάτω από αυτήν την κινητοποίηση το σωματείο έβγαλε ανακοίνωση που καταδικάζει την εμφάνιση των φασιστών και στη γενική συνέλευση αναμένεται να παρθεί απόφαση που θα δίνει κατεύθυνση στην εφορευτική να μην δεχτούν το φασιστικό ψηφοδέλτιο. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποια άτομα παίρνουν την υπογραφή τους πίσω. Πρέπει να έχουμε πολύ κόσμο στη συνέλευση, σημασία έχει η απάντηση να είναι μαζική»!

 

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρέμβαση στα στρατόπεδα της Λέσβου, εκεί όπου τρεις πρόσφυγες πρόσφατα έχασαν τη ζωή τους από το κρύο και τις άθλιες συνθήκες ζωής, έκανε αντιπροσωπεία της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το Σάββατο 18 Φλεβάρη η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε, μαζί με μέλη της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ του νησιού, το στρατόπεδο του Καρά Τεπέ. Ακολούθησε εκδήλωση στη Μυτιλήνη για την κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το προσφυγικό και την πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την επόμενη, στις 19 Φλεβάρη, η παρέμβαση συνεχίστηκε στο στρατόπεδο της Μόριας.

Εκεί οι πρόσφυγες κατήγγειλαν τις συνθήκες που οδηγούν σε θανάτους και απόπειρες αυτοκτονίας: άθλιο φαγητό, ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης και, κυρίως, καμία προοπτική μετακίνησης. Οι πρόσφυγες που ζουν στο στρατόπεδο της Μόριας, είναι κατά κύριο λόγο από την Αφρική και καταγγέλλουν ότι έχει ήδη γίνει διαχωρισμός σε βάρος τους που θα οδηγήσει στην απέλαση. Όπως λένε και οι ίδιοι, στις χώρες τους (πχ στο Κογκό) αντιμετωπίζουν δικτατορίες και φτώχεια, ενώ στην Ευρώπη δε φαίνεται παρά να τους περιμένουν φυλακές.

Οι πρόσφυγες και η τοπική επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώνουν τη διαδήλωση της 18 Μάρτη που θα ξεκινήσει από το κέντρο της Μυτιλήνης στις 12 το μεσημέρι.