Καταδίκη νεοναζί στα Χανιά

Τους τελευταίους μήνες έγιναν μια σειρά από φασιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, ντόπιους αγωνιστές, εκλογικά περίπτερα και γραφεία της Αριστεράς, κοινωνικούς χώρους, την εβραϊκή συναγωγή, με τελευταίο το χάραγμα με ξυράφι της σβάστικας στο χέρι μιας φιλόλογου, γεγονός που συντάραξε όλη τη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των χανιωτών έχει καταδικάσει επανειλημμένα αυτές τις επιθέσεις, τόσο με ανακοινώσεις συνδικάτων,φορέων και πολιτικών κομμάτων στον τοπικό τύπο, όσο και με μαζικές αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις. Τις τελευταίες όμως μέρες είχαμε δύο πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

Τη Δευτέρα 8 Μάρτη εκατοντάδες μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο κατά τη δίωρη στάση εργασίας που κάλεσαν η ΕΛΜΕ και ο σύλλογος δασκάλων, γεγονός που προφανώς εξόργισε τους χρυσαυγίτες. Την Τρίτη το απόγευμα προσπάθησαν να βγουν για πρώτη φορά δημόσια να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στην πλατεία Aγοράς, μοιράζοντας φυλλάδια που καλούσαν σε απέλαση όλων των μεταναστών, βρίζοντας και απειλώντας αγωνιστές της αριστεράς (ακόμα και με μαχαίρι) που την ίδια ώρα καλούσαν στην πανεργατική της Πέμπτης 11 Μάρτη, αλλά και περαστικούς που ανατρίχιαζαν στη θέα της φασιστικής συμμορίας.

Αμέσως κινητοποιήθηκε πλήθος κόσμου από αντιρατσιστικές συλλογικότητες, την Αριστερά και τον αντεξουσιαστικό χώρο, που εγκλώβισε τους νεοναζί σε παρακείμενη καφετέρια. Εντυπωσιακή όμως ήταν και η μαζική συμμετοχή περαστικών όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτου πολιτικής πεποίθησης στην αυθόρμητη συγκέντρωση, γεγονός που φανερώνει τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά της χανιώτικης κοινωνίας. Ο απλός κόσμος τελικά έκανε αυτό που αδυνατούσε να κάνει η αστυνομία τόσους μήνες, να συλλάβει τους νεοναζί!

Μαζική παρουσία αντιφασιστών υπήρχε και στα δικαστήρια και τις τρεις μέρες της δίκης. Οι χρυσαυγίτες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποποιηθούν τη σχέση τους με την οργάνωση (παρόλο που αρχικά έβγαζε ανακοινώσεις που τους κάλυπτε σαν μέλη και «φίλους») λέγοντας ότι ήταν περαστικοί, άγνωστοι μεταξύ τους, μέχρι κι ότι πήγαν να δουν ένα αγώνα ποδοσφαίρου ομάδας που δεν έπαιζε σε ένα μαγαζί που ήταν κλειστό τη συγκεκριμένη ώρα.Τελικά οι επτά από τους οκτώ κατηγορούμενους βρέθηκαν ένοχοι για εξύβριση και απειλή και ένας από αυτούς για οπλοκατοχή και καταδικάστηκαν με ποινές από 16 έως 36 μήνες φυλάκιση, που όμως άσκησαν έφεση. Το κίνημα πατάει πάνω σε αυτές τις επιτυχίες για να οργανώσει την πανελλαδική μέρα δράσης σε όλα τα σχολεία στις 19 Μάρτη και τη συνέχεια για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, ρατσισμό και φασίστες.