H FRONTEX είναι ρατσιστικός μηχανισμός

Ολη την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση της ΝΔ και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Παυλόπουλος επαινούσε το έργο του Λιμενικού Σώματος και τόνιζε ότι το έργο της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων γίνεται με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον Ιούνιο του 2009 ο Παυλόπουλος, και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Ζακ Μπαρό είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Σάμο και στη συνέχεια έκαναν περιήγηση στο γαλλικό πλοίο της FRONTEX που βρίσκόταν αγκυροβολημένο στο Βαθύ της Σάμου. Ο Ζακ Μπαρό είχε τονίσει «ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει σταθερή στάση ενάντια στους διακινητές και ταυτόχρονα να επιδείξει ανθρωπισμό για την υποδοχή αυτών που ζητούν άσυλο».

Τον Ιανουάριο του 2010 ο υφυπουργός Δημόσια Τάξης Σπ. Βούγιας είχε δηλώσει μετά από επίσκεψή του στην Παγανή, «δεσμευόμαστε πως μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα αναβαθμίσουμε τις συνθήκες φύλαξης και φιλοξενίας, να γίνουν κάποτε συνθήκες φιλοξενίας για τους ανθρώπους αυτούς που φτάνουν στην Ελλάδα είτε έχουν δικαίωμα νόμιμο είτε δεν έχουν». Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι αυτοί που έχουν αναλάβει το έργο της «υποδοχής» των μεταναστών και των προσφύγων φώναζαν ομαδόν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου: «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα από αυτούς».

Σύνορα ανοιχτά

Την ίδια στιγμή μάλιστα που σε λίγους μήνες ο πύργος δίπλα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά θα αποτελέσει το κέντρο επιχειρήσεων του πρώτου πειραματικού πανευρωπαϊκού παραρτήματος της Frontex. Οπως έχει ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη του 2010 πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή του Αιγαίου διαδοχικά 18 αεροπλάνα και 18 πλοία που θα επιχειρούν παράλληλα με δυνάμεις του Λιμενικού. 

«Από τον Απρίλιο και μετά θα έρθει στη χώρα μεγάλος αριθμός αρμοδίων σε θέματα φύλαξης συνόρων και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών που θα συνδράμουν το έργο του ελληνικού λιμενικού και της αστυνομίας», τονίζει στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία (28/3) ο πλοίαρχος Γιάννης Καραγεωργόπουλος, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσίων Συνόρων που αποτελεί το σημείο επαφής της χώρας με τη Frontex για τα θαλάσσια σύνορα. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν εντοπίζεται δουλεμπορικό στα διεθνή ή τα ελληνικά χωρικά ύδατα όλοι οι επιβαίνοντες συλλαμβάνονται από το λιμενικό. Αν εντοπιστούν στην τουρκική πλευρά, ειδοποιούνται οι τουρκικές αρχές. Αν δεν επιληφθούν παρεμβαίνουν οι ελληνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις», προσθέτει ο πλοίαρχος Γ. Καραγεωργόπουλος. 

Η περιβόητη «φύλαξη των συνόρων» από την «λαθρομετανάστευση» σημαίνει δολοφονίες αθώων ανθρώπων που το μόνο τους «έγκλημα» είναι ότι προσπαθούν να σωθούν από τον πόλεμο την φτώχεια και την πείνα. Γι´ αυτό χρειάζεται να κλιμακώσουμε την αντιρατσιστική μας δράση απαιτώντας να φύγει η FRONTEX, να δοθεί άσυλο και στέγη για όλους τους πρόσφυγες, σύνορα ανοιχτά και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.