Συντονισμοί Σωματείων στις Γειτονιές

Ο Σπύρος Ρεμπούσκος, εργαζόμενος στο δήμο Αιγάλεω στη διεύθυνση των ΚΕΠ, μας μίλησε για το συντονισμό των σωματείων σε Αιγάλεω-Χαϊδάρι. «Είναι μια πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων στην οποία μέχρι στιγμής συμμετέχουν ο Σύλλογος Δασκάλων Αιγάλεω, η τοπική ΕΛΜΕ, οι εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αιγάλεω και ελπίζουμε ότι και άλλα σωματεία της περιοχής θα μπουν και θα συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Εχουμε ήδη απευθυνθεί και σε άλλα σωματεία του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας. 

Ο σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο κόσμο, εργαζόμενους σε επίπεδο πρωτοβάθμιων αλλά και απλό κόσμο, για το τι σημαίνουν αυτά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, με το ψαλίδι στους μισθούς, αλλά και τα θεσμικά προβλήματα τα οποία θα προκύψουν από νομοσχέδια στο μέλλον, όπως ο Καλλικράτης. Κάθε Σάββατο γίνονται τοπικές δράσεις. Εγινε ήδη εξόρμηση στη λαϊκή αγορά του Χαϊδαρίου και στο μετρό του Αιγάλεω και από κει και πέρα συνεδριάζει το συντονιστικό και παίρνει αποφάσεις. Η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη, στην εξόρμηση στο μετρό Αιγάλεω ήμασταν 100 άτομα. Μοιράζουμε ανακοίνωση και κοινοποιούμε ποιοι είμαστε. Ο κόσμος αντιδράει θετικά στην παρουσία μας». 

Αντίστοιχη πρωτοβουλία συντονισμού έχει πάρει το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά. Σε σύσκεψη που κάλεσαν τη Δευτέρα 29 Μάρτη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την 5μελή Επιτροπή των Γιατρών του Κρατικού Νίκαιας, τους Διδασκαλικούς Συλλόγους «Νίκος Πλουμπίδης» και Κορυδαλλού και συνδικαλιστές από την ΕΛΜΕ Πειραιά και του Σωματείου του Δήμου Κορυδαλλού. Σαν πρώτο βήμα αποφασίστηκε η διοργάνωση κοινής εκδήλωσης για την αντίσταση στις επιθέσεις στη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

Κερατσίνι

Απόφαση για συντονισμό πήρε και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κερατσινίου στη συνέλευση που πραγματοποίησε λίγες μέρες πριν την μεγάλη πανεργατική απεργία της 11 Μάρτη. 

Οπως αναφέρει το ψήφισμα της συνέλευσης, «Καλούμε την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΑΔΕΔΥ, τη ΓΣΕΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις, που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα. Να διοργανωθεί απ´τους εργαζόμενους στο Δήμο Κερατσινίου, με τη συνεργασία και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλόγων της πόλης μας, πανκερατσινιώτικο συλλαλητήριο... Είμαστε αντίθετοι σε μέτρα κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που μειώνουν το εισόδημά μας, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής μας, καταργούν την κοινωνική ασφάλιση, βυθίζουν τα ταμεία στην πτώχευση, άρουν τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Δε δημιουργήσαμε εμείς την κρίση και δε θα πληρώσουμε γι´αυτή». Η πρωτοβουλία έχει κερδίσει και ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου που αναφέρει ότι τα μέτρα πρέπει να παρθούν πίσω και ότι είναι συμπαραστάτης στον αγώνα των εργαζομένων.

Σύσκεψη συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα του Πειραιά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Μάρτη στο ΕΚΠ με πρωτοβουλία του Συλλόγου Δασκάλων Πειραιά «Η Πρόοδος». Συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους γιατρούς του Κρατικού Νίκαιας, το Σύλλογο Δασκάλων Κερατσινίου, τον ΟΛΠ, την ΕΛΜΕ Πειραιά, το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά και άλλα σωματεία. Αποφασίστηκε νέα διευρυμένη σύσκεψη με πρόσκληση σε όλα τα σωματεία του Πειραιά στις 15 Απριλίου με προοπτική τη διοργάνωση τοπικού συλλαλητηρίου ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας στα τέλη Απρίλη.

Ανάλογη πρωτοβουλία συντονισμού σωματείων με πρώτο βήμα την οργάνωση τοπικής ανοιχτής σύσκεψης παίρνουν και τα σωματεία εργαζόμενων των Δήμων Αγίας Παρασκευής και Γλυκών Νερών, ενώ ήδη σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων και σωματείων έχει πραγματοποιήσει στη Γκράβα η Γ´ ΕΛΜΕ Αθήνας.