ΕΜΔΥΔΑΣ - 48ωρη απεργία

Στα πλαίσια της απεργίας, της οποίας η ημερομηνία θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, η απόφαση της συνέλευσης ζητά από την Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ να καλέσει πανελλαδική συγκέντρωση-διαδήλωση των μηχανικών του δημοσίου στην Αθήνα. Αποφασίζεται επίσης η συμμετοχή στις πανεργατικές που θα προκηρυχθούν από τα συνδικάτα και ο συντονισμός με άλλες ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία. Ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει οι μηχανικοί το προηγούμενο διάστημα όπως αποχές από τις επιτροπές, μπλοκαρίσματα δημοπρασιών και γίνεται κάλεσμα για δυνάμωμα της απεργιακής επιτροπής και περαιτέρω ενίσχυση του απεργιακού ταμείου.

Απεργιακή επιτροπή

«Η πρόταση για απεργία έγινε από τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών η οποία από την αρχή της συνέλευσης μοίραζε προκήρυξη για 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη», μας είπε ο Κώστας Πίττας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών. «Το κλίμα για να βγει η απεργία είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη ημέρα, στη δεύτερη συνεδρίαση της απεργιακής επιτροπής, όταν μέλη της Συπείρωσης μίλησαν για την ανάγκη της κλιμάκωσης σε αυτή την κατεύθυνση. 

Ετσι έφτασε τη μέρα της συνέλευσης η πρόταση για 48ωρη να στηριχτεί από την Αγωνιστική Συνεργασία και την Αριστερή Πρωτοβουλία κάνοντας στην άκρη τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Μοναδική παραφωνία ήταν η παράταξη του ΠΑΜΕ που, ενώ συμφωνούσε στην πρόταση, κατέθεσε τελευταία στιγμή ξεχωριστό ψήφισμα με μικρές διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο. Με πρόταση επίσης της Συσπείρωσης, στο πρόγραμμα δράσης που είχε ψηφιστεί στην προηγούμενη τακτική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής προστέθηκε το αίτημα για ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας της κυβέρνησης.

Η απόφαση της συνέλευσης που καλεί στο δυνάμωμα της απεργιακής επιτροπής είναι ουσιαστική, όπως φάνηκε από τον καταλυτικό της ρόλο στο να βγει η απεργία στη συνέλευση. Το δυνάμωμά της θα εξασφαλίσει ότι θα γίνει άμεσα η απεργία, ότι θα είναι επιτυχημένη με γενικές συνελεύσεις και περιοδείες ενημέρωσης στους χώρους, ότι θα οργανωθεί η απεργιακή συγκέντρωση. Μία καλή ευκαιρία για ενημέρωση των συναδέλφων για την απεργία θα είναι οι εκλογές της Ενωσης στις 14 Απρίλη».