Εμετικά συνθήματα στην παρέλαση. Η συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΛΑ.Ο.Σ τρέφει τους φασίστες

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της «Ενωσης Αλβανών Εργαζόμενων», μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, μέλη της Κίνησης ΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με συνθήματα όπως «Οχι επιθέσεις ρατσιστικές, έξω οι φασίστες από τις γειτονιές», «κάτω τα χέρια από τους μετανάστες», έδωσαν μία πρώτη απάντηση στη φασιστική πρόκληση καταγγέλοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της κυβέρνησης. 

«Θεωρούμε ότι η ευθύνη για τα ρατσιστικά συνθήματα ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διότι αυτοί είχαν την ευθύνη της οργάνωσης της παρέλασης», είπε στην ομιλία του μπροστά στην πύλη του Πεντάγωνου ο Πέτρος Κωνσταντίνου, εκ μέρους της Κίνησης ΕΕΡΦΑ. «Πρέπει να μας πούνε ποιος έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης των βατραχανθρώπων, ποιοι είναι αυτοί που επιτρέψανε σε φασιστική ομάδα να βαδίζει μέσα στο χώρο της παρέλασης και να φωνάζει τα συνθήματα τα οποία ακολουθούσαν οι βατραχάνθρωποι. 

Πρόκληση


Δεν θα δεχτούμε στην περίοδο της κρίσης να εμφανίζει το στυγνό της πρόσωπο η φασιστική απειλή. Είναι πρόκληση να βγαίνει το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και να δίνει κάλυψη σε αυτά τα χυδαία ρατσιστικά συνθήματα. Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν μέσα στο στρατό ή στην αστυνομία; Μήπως αυτά που κάνανε τις παραμονές της χούντας; Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Πρέπει να σηκώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας ενάντια στην αυξανόμενη φασιστική απειλή και ενάντια στο ρατσισμό. 

Οι εργάτες των Βαλκανίων είναι αδέρφια μας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους και τους Αλβανούς εργάτες. Εχουμε να χωρίσουμε πολλά όμως με τους ρατσιστές. Τους ξέρουμε καλά από το τι κάνανε στα Βαλκάνια, στη Γιουγκοσλαβία. Δεν θα περάσουν. Ενωμένοι όλοι μαζί δίνουμε σήμερα μία πρώτη απάντηση και χαιρόμαστε που σήμερα βρίσκονται μαζί μας εκπρόσωποι των Αλβανών εργαζόμενων». 

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Χιντέρ Μπούτσι, και ο Σκέλτσεν Μετίνι απο την «Ενωση Αλβανών Εργαζομένων». «Θέλουμε να ζήσουμε μαζί σας όπως έχουμε ζήσει εδώ και 20 χρόνια. Είμαστε μετανάστες. Δουλεύουμε πολύ και μιλάμε λίγο. Θέλουμε από εσάς σεβασμό, όπως σας σεβόμαστε και εμείς. Δεν θέλουμε μόνο να τιμωρηθούν 40 στρατιώτες. Θέλουμε να σταματήσουν αυτά τα λόγια, να σταματήσουν τα προβλήματά μας, να σταματήσει ο ρατσισμός. Ηρθαμε εδώ για να ζήσουμε μία καλύτερη ζωή. Θέλουμε να είστε καθηγητές μας και όχι μαθητές μας. Σας αγαπάμε και θέλουμε να μας αγαπάτε και εσείς γιατί δουλεύουμε και ζούμε μαζί, εμείς και τα παιδιά μας». 

«Ως καθηγητής θέλω να δηλώσω ότι εμάς δεν μας εμπνέουν και μας πληγώνουν τέτοιες βλακώδεις ενέργειες όπως της προηγούμενης παρέλασης», είπε ο Ηλίας Παπαχατζής εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Γιατί προσβάλλουν όχι μόνο τον πολιτισμό μας αλλά και το όραμα για μία ενότητα των λαών των Βαλκανίων, για μια ενότητα όλων των λαών ενάντια σε αυτό το τέρας που λέγεται καπιταλισμός. Ενάντια σε όλους αυτούς που για να αυξήσουν τα κέρδη τους διαιρούν τους ανθρώπους, ενάντια σε όλους αυτούς που αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους. Που θέλουν να κάνουν τον Ελληνα εργάτη αντί να τα βάζει με αυτόν που απολύει, με αυτόν που τον χλευάζει, με αυτόν που τον εκμεταλλεύεται, να τα βάζει με τον διπλανό του τον πάμφτωχο, τον δυστυχισμένο που έφυγε από τη χώρα του για μία καλύτερη ζωή. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι και όλοι οι εργάτες θα αντιπαλέψουμε αυτό το συνολικό τέρας. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε τη ζωή μας. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε την κοινωνία. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά ούτε μισό δικαίωμα δεν θυσιάζουμε στα σχέδια των ισχυρών και των μεγάλων της γης, που μόνο σκουλίκια αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι είναι. Ολοι μαζί ενωμένοι μετανάστες και ντόπιοι εργάτες θα παλέψουμε και θα κερδίσουμε». 

Κατακραυγή

Το περιστατικό έγινε γνωστό ύστερα από τη δημοσιοποίηση βίντεο. Μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσαν αυτές οι εικόνες, αποκαλύφθηκε ότι οι στρατιωτικοί που φώναξαν τα χυδαία ρατσιστικά συνθήματα ήταν μέλη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και ο επικεφαλής του ουλαμού τέθηκε σε διαθεσιμότητα. 

«Αυτοί οι κύριοι δεν έχουν θέση στο Λιμενικό Σώμα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απορία του για «το επίπεδο της εκπαίδευσης, για τα επικίνδυνα στερεότυπα που εκκολάπτονται ή ενθαρρύνονται σε κάθε Σώμα που είναι επιφορτισμένο με την ασφάλεια της χώρας». 

Ομως ο Χρυσοχοϊδης και η κυβέρνηση δεν μπορούν να το παίζουν «αθώα περιστέρια». Το ΠΑΣΟΚ δίνει κάλυψη στο ΛΑΟΣ εξασφαλίζοντας τη στήριξη του Καρατζαφέρη στο σκληρό Πρόγραμμα Σταθερότητας, παρά τις αποκαλύψεις που δείχνουν ότι δεν είναι ένα οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα, αλλά ένα θερμοκήπιο τραμπούκων και ρατσιστών. Οι υποχωρήσεις στη ρατσιστική υστερία της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής στον πρόσφατο νόμο για την ιθαγένεια (που στέρησε το δικαίωμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών δεύτερης γενιάς), οι νέες επιχειρήσεις σκούπα κατά των μεταναστών και η ανάβάθμιση της Frontex, (την ίδια στιγμή που οι φασίστες που χαράζουν σβάστικες στα χέρια καθηγητριών στα Χανιά απολαμβάνουν ασυλία), έδωσε το πράσινο φως στα φασιστικά σκουλήκια να κάνουν ανοιχτή εμφάνιση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Αλλωστε, ομάδες της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να κάνουν την εμφάνισή τους την ίδια ημέρα και σε άλλες παρελάσεις, όπως στην παρέλαση του Πειραιά, γεμίζοντας τους δρόμους με φειγ βολάν με τα ίδια εμετικά συνθήματα που φώναξαν οι ΟΥΚάδες στην Αθήνα. 

Τα συνδικάτα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι κινήσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και οι αντιρατσιστικές οργανώσεις, μαζί με τις κοινότητες των μεταναστών χρειάζεται να κλιμακώσουμε τη δράση μας όλη την επόμενη περίοδο, απαιτώντας να ξηλωθούν οι ρατσιστές και οι φασίστες μέσα και έξω από τις Ενοπλες Δυνάμεις, να τιμωρηθούν οι ένοχοι που τους καλύπτουν, να νομιμοποίηθούν όλοι οι μετανάστες και να πάρουν πλήρη δικαιώματα όλα τα παιδιά.