Μαχητικά και αντικαπιταλιστικά

Και κατά δεύτερο, γιατί με τη συνέλευση του Κεραμεικού, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχοντας ήδη ένα χρόνο ζωής, βάζει μπρος ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανοίγματος και ριζώματος στην κοινωνία και μέσα στις μάχες των εργαζόμενων. Ένα πρόγραμμα οργανωτικής συγκρότησης που μπορεί να κινητοποιήσει χιλιάδες αγωνιστές, τοπικά και κλαδικά σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο και χώρο εκπαίδευσης. 

Η σημερινή περίοδος μπορεί και δίνει τέτοιες δυνατότητες καθώς μαζικά πλέον μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, όχι μόνο συγκρούονται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά συνειδητοποιούν την αποτυχία ενός ολόκληρου συστήματος και αναζητούν λύσεις και απαντήσεις κοιτώντας προς την αντικαπιταλιστική αριστερά: Μπορούμε να ανατρέψουμε το Σταθεροποιητικό Πρόγραμμα; Με ποιο τρόπο; Σε ποια κατεύθυνση; Με ποια προοπτική;

Αναζητούν λύσεις μέσα στους καθημερινούς αγώνες που δίνει πλέον η εργατική τάξη για ξεπέρασμα των αγκυλώσεων ή των ξεπουλημάτων των συνδικαλιστικών ηγεσιών με προτάσεις που να ξεπερνάνε το «ρεαλισμό» του «δεν μας παίρνει» και την ηττοπάθεια του «αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων».

Αναζητούν απαντήσεις που μπορεί και δίνει το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης: Στάση πληρωμών των χρεών στις τράπεζες. Φορολογία του κεφαλαίου. Απαγόρευση των απολύσεων. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων που κλείνουν. Μείωση των εξοπλισμών και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, την υγεία τις ανάγκες μας. Νομιμοποίηση των μεταναστών.

Αλλά και απαντήσεις συνολικές, όπως η προοπτική της ρήξης και της ανατροπής του συστήματος και όχι της διαχείρισης του καπιταλισμού με «ανθρώπινο πρόσωπο». Δίνοντας τη δυνατότητα πολιτικής και οργανωτικής έκφρασης των αντικαπιταλιστών στους αγώνες, αλλά και στις εκλογικές μάχες, με πρώτο βήμα τις επερχόμενες τοπικές εκλογές. 

Αυτήν την ανάγκη για «ανεξάρτητη αντικαπιταλιστική παρέμβαση» στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Α. Χάγιος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει χώρος για μονόπλευρη προσέγγιση των μετωπικών αγώνων προς το ΣΥΡΙΖΑ. «Σε μια περίοδο που ο κόσμος κάνει ανοίγματα από το ΠΑΣΟΚ προς τον αντικαπιταλισμό δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες. Για να τον κερδίσουμε πρέπει να του μιλάμε ανοιχτά σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι σαν κινηματίες» τόνισε ο Πάνος Γκαργκάνας.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα θα έχουμε να κριθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, με τολμηρά βήματα, λιγότερη ανυπομονησία και περισσότερη συστηματική δουλειά σε κάθε εργασιακό χώρο, σχολείο, σχολή, και γειτονιά.