Εργατικό κίνημα
Σχολεία, Δήμοι, Νοσοκομεία: Συντονισμένοι, θα νικήσουμε!

Μπροστά στο Υπουργείο Υγείας στις 14 Μάρτη.

Σχολεία

Πανεκπαιδευτικός, πανελλαδικός ξεσηκωμός την Παρασκευή 30 Μάρτη με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων αλλά και τους μόνιμους συναδέλφους τους να προχωράνε σε 24ωρη απεργιακή δράση και κεντρικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα (Προπύλαια) και Θεσσαλονίκη (Άγαλμα Βενιζέλου) στη 1.30μμ.

Μόνιμοι Μαζικοί Διορισμοί είναι το κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση και αφίσα με τις οποίες κηρύσσουν 3ωρη στάση εργασίας 11πμ με 2μμ ενώ ζητάνε από τους τοπικούς συλλόγους δασκάλων και τις τοπικές ΕΛΜΕ να συμπληρώσουν το απεργιακό πρόγραμμα κηρύσσοντας τρίωρες στάσεις εργασίας (8πμ - 11μμ και 5μμ – 8μμ), προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Αντίστοιχη πρόνοια πρέπει να ληφθεί και για τα νυχτερινά σχολεία. 

Διήμερο

Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία και την Πέμπτη 29 Μάρτη αφού ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν κηρύξει διήμερο ενημέρωσης και δράσης.

“Όλα δείχνουν πως πηγαίνουμε για μια μεγάλη κινητοποίηση”, ανέφερε στην ΕΑ ο Μιχάλης Τζορμπατζόγλου αναπληρωτής μέλος του δικτύου εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”, “Στο σχολεία του Γαλατά που είμαι διορισμένος, την εβδομάδα που μας πέρασε κάναμε ενημερώσεις σε αναπληρωτές και μόνιμους συνάδελφους και η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική. Όλοι καταλαβαίνουν πως η κινητοποίηση αυτής της Παρασκευής είναι πολύ κεντρική. Οι πάντες περιμένουν κλιμάκωση μετά τις γιορτές και η κινητοποίηση στις 30 Μάρτη, μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι διακοπές, είναι ο κρίκος που θα μας συνδέσει με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που όλοι καταλαβαίνουν πως πρέπει να γίνουν αμέσως μετά τις διακοπές.  

Ήδη για πρώτη φορά υπήρξαν επαφές με τους αναπληρωτές στο ΕΠΑΛ του Γαλατά και τις επόμενες μέρες θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις για να δημιουργήσουμε Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών και στην περιοχή μας. Είναι σίγουρο ότι θα την χρειαστούμε την επόμενη περίοδο. Τώρα οργανώνουμε την μεγάλη κινητοποίηση στις 30/3 και μετά ετοιμαζόμαστε για την τελική σύγκρουση με το υπουργείο”. 

“Στην Κω και στην Νίσυρο είμαστε πάνω από 200 αναπληρωτές. Δηλαδή πάνω από τα 2/3 της δημόσιας εκπαίδευσης καλύπτονται από αναπληρωτές. Για να βρεις σπίτι στην Κω χρειάζεται να πληρώσεις 300 ευρώ το μήνα, στις Κυκλάδες 450. Πώς γίνεται να ζήσεις με 850 ευρώ. Τα μισά τα χαλάμε στα μεταφορικά που τα πληρώνουμε από την τσέπη μας, και τα υπόλοιπα για τις άμεσες ανάγκες μας. Φτάνει το τέλος του μήνα και ζητιανεύουμε. Στις Κυκλάδες υπάρχουν αναπληρωτές που μέχρι τα Χριστούγεννα έμεναν σε σκηνές. Και οι τραγωδίες δεν είναι μόνο οικονομικές. Ολόκληρες οικογένειες χωρίζονται, αλλού η μητέρα με το ένα παιδί, αλλού ο πατέρας με το άλλο. Κάθε χρόνο παίζουμε τζακ-ποτ για το πού θα καταλήξει ο διορισμός μας. Και υπάρχουν συνάδελφοι που το κάνουν αυτό για μια δεκαετία και βάλε. Πόσο να αντέξεις με μια βαλίτσα στο χέρι κάθε χρόνο χωρίς μέλλον και σταθερότητα;” αναρωτιέται η Έρη Κολέζη, αναπληρώτρια θεατρολόγος στην Α/Βάθμια εκπαίδευση και προσθέτει,“Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στα νησιά. Γι' αυτό και τις προηγούμενες μέρες έγινε ένας μικρός ξεσηκωμός στην Κω. Κάναμε συνέλευση, δώσαμε προκηρύξεις και μοιράσαμε γράμμα στους γονείς των παιδιών που ζητάμε την στήριξή τους. Ο Σύλλογός μας στηρίζει την κινητοποίηση της Αθήνας, αλλά οργανώνει την Παρασκευή 30/3 κινητοποιήσεις και τοπικά μπροστά στα επαρχεία της Κω και της Νισύρου για όσους συναδέλφους δεν καταφέρουν να βρεθούν στην μεγάλη συγκέντρωση της Αθήνα”.

Στην επιστολή προς τους γονείς των παιδιών που μοιράστηκε από τους αναπληρωτές στα σχολεία των Δωδεκανήσων τονίζεται μεταξύ άλλων, “Αγαπητοί γονείς, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ, είμαστε όλοι και όλες εμείς που κάθε χρόνο αναπληρώνουμε τους εαυτούς μας χωρίς κανέναν προγραμματισμό για το που θα βρεθούμε την επόμενη χρονιά, δεν καλύπτουμε ή αναπληρώνουμε έκτακτα κενά αλλά μόνιμες και διαρκείς ανάγκες της δημόσιας Παιδείας (...) Η απάθεια και η μιζέρια ΔΕΝ μας ταιριάζει, η αδιαφορία του Υπουργείου δεν μας πρέπει. Αντιμετωπίζουμε τις συνθήκες με σθένος και αγωνιστική δράση και αυτό τους φοβίζει. (...) Αγαπάμε τη δουλειά μας, το βλέπετε καθημερινά μέσα από τις μεγάλες προσπάθειες μας, μέσα από το χαμόγελο των παιδιών σας. Γι’ αυτό και θέλουμε να την κάνουμε καλύτερα και με αξιοπρέπεια. Σας ζητάμε λοιπόν να σταθείτε δίπλα μας στο αίτημα μας για μόνιμο διορισμό των “αναπληρωτών” εκπαιδευτικών. Με τη στήριξη σας σ’ αυτόν τον αγώνα να είστε σίγουροι ότι θα βοηθήσετε να δημιουργηθεί η σημαντικότερη συνθήκη για την αναβάθμιση του ελληνικού σχολείου: σταθερότητα και οργάνωση στο σχολικό περιβάλλον”. 

“Στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την Δευτέρα 26/3 πάρθηκε απόφαση για συμμετοχή στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 30/3 στη 1.30μμ στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ την Πέμπτη 29/3 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Την Παρασκευή στις 12μεσ όσοι βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη θα πάρουμε πρώτα μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ.Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη και μετά θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το σημείο συγκέντρωσης στο αγ. Βελιζέλου”, αναφέρει ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός από την Ξάνθη.

Xανιά

“Στην Γενική Συνέλευση που έκανε η Τοπική ΕΛΜΕ στα Χανιά αποφασίσαμε να κατέβουμε μαζικά στην κινητοποίηση της Αθήνας την Παρασκευή 30/3. Την Πέμπτη 29/3 θα πραγματοποιήσουμε απογευματινό συλλαλητήριο. Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων δείχνουν την οργή των αναπληρωτών. Δυστυχώς η ηγεσία της ΟΛΜΕ αντί να οργανώσει τον αγώνα και να διεκδικήσει μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών προσπαθεί να καλμάρει την οργή τους. Την Πέμπτη 22/3 η ΟΛΜΕ οργάνωσε ημερίδα για τους αναπληρωτές στο Ηράκλειο καλώντας τα ΔΣ τους αιρετούς και έναν αναπληρωτή από κάθε σχολείο. Αυτό αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται. Όμως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση το χρόνιο ζήτημα της ομηρίας των αναπληρωτών να λυθεί με ημερίδες. Χρειάζονται αγώνες και αυτό το καταλαβαίνει πολύ κόσμος. Γι'αυτό και σε όλες τις ΕΛΜΕ της Κρήτης έχουν παρθεί αποφάσεις για κατέβασμα στην κινητοποίηση της Αθήνας”, εξηγεί η Δώρα Κιντή, καθηγήτρια στα Χανιά από το δίκτυο αντικαπιταλιστών εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”. 

“Ο αγώνας που δίνουν οι αναπληρωτές είναι κομμάτι του συνολικότερου αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι σε όλο το δημόσιο ενάντια στις ελλείψεις προσωπικού που πλέον είναι τραγικές. Έχουμε φτάσει σε σημείο οι δομές της εκπαίδευσης να μην μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Ταυτόχρονα ο αγώνας των αναπληρωτών είναι αγώνας για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αν μιλάμε για την εκπαίδευση οι ελαστικά εργαζόμενοι ξεπερνάνε το 20% των εργαζόμενων σε αυτή. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που ακόμα και στην τελευταία συνάντηση της ΔΟΕ με την ΟΛΜΕ, με τους αναπληρωτές έξω από το υπουργείο, δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να κάνει κανένα νέο διορισμό αν δεν τελειώσει η τέταρτη αξιολόγηση. Αυτή η κυνική ομολογία της μνημονιακής κατρακύλας δεν γίνεται αποδεκτή”, υπογραμμίζει ο Σεραφείμ Ρίζος, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Χανίων τονίζοντας πως η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη  κατεύθυνση ετοιμάζοντας σφαγή στις θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση από το νέο χρόνο με τις εγγραφές στην πρώτη δημοτικού αλλά και με την πλήρη διάλυση της ειδικής αγωγής. 

“Από την μεριά μας καλούμε όσους από τους συναδέλφους μπορούν να ανέβουν στην Αθήνα και καλύπτουμε τα έξοδά τους. Ταυτόχρονα την ίδια ώρα με την κινητοποίηση της Αθήνας και στα Χανιά θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση για όσους συναδέλφους δεν θα έχουν καταφέρει να ανέβουν στην κεντρική κινητοποίηση της Αθήνας”, ανέφερε ο Σ. Ρίζος εξηγώντας τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει στην οργάνωση του αγώνα το Συντονιστικό των Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών που έχει συσταθεί εδώ και χρόνια στην πόλη.

“Υπάρχει μεγάλη ενεργοποίηση των συναδέλφων πανελλαδικά. Αυτό είναι ορατό και αναγκάζει και τις ηγεσίες να κινηθούν. Το βλέπουμε σε διάφορα σημεία. Έχουν ενεργοποιηθεί επιτροπές αναπληρωτών από όλες τις ειδικότητες. Τις τελευταίες μέρες είδαμε μετά από καιρό να ενεργοποιούνται ξανά οι καλλιτέχνες εκπαιδευτικοί διεκδικώντας το μερίδιο προσλήψεων που τους αναλογεί. Είδαμε τους συναδέλφους Θεατρολόγους να έχουν μαζική παρουσία. Η Παρασκευή 30/3 είναι η τελευταία μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα. Πάρα πολλοί συνάδελφοι καταλαβαίνουν πως η επιτυχία αυτής της κινητοποίησης θα μας δώσει ώθηση για να κλιμακώσουμε μετά τις διακοπές. Πλέον δεν χωράνε πισωγυρίσματα. Θέλουμε απεργίες, όχι 3ωρες στάσεις εργασίας, αλλά 48ωρες επαναλαμβανόμενες μέχρι να δικαιωθούμε. Εδώ που έχουμε φτάσει πρέπει να πάμε αυτή τη μάχη μέχρι τέλος. Ζητάμε από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να μην κάνουν πίσω. Να στηρίξουν με απεργίες τον αγώνα μέχρι τέλος”, εξηγεί ο Νίκος Κουράκης, αναπληρωτής δάσκαλος μέλος του Δικτύου Αντικαπιταλιστών Εκπαιδευτικών “Η Τάξη Μας”. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας οργανώνει την Πέμπτη, 29/3 στις 2:30 μ.μ. ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ. ζητώντας τ ην επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, την εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, τους Μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών στην εκπαίδευση.

Μπροστά στο Υπουργείο Παιδείας στις 16 Μάρτη


 

Νοσοκομεία

Συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων κι επικουρικών, οι εργαζόμενοι στην Υγεία, έχοντας μπροστά τους τους επόμενους απεργιακούς σταθμούς. Την Πέμπτη 29 Μάρτη η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε παναττική στάση εργασίας 12μεσ – 3μμ και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και στις 25 Απρίλη έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για όλη τη χώρα, στάση εργασίας για τα νοσοκομεία της Αττικής και διαδήλωση από την 1η ΥΠΕ προς τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας προκήρυξε την Παρασκευή 30/3 η ΟΕΝΓΕ, η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

Μιλήσαμε με την Κατερίνα Πατρικίου, γ.γ του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας. “Στα νοσοκομεία οι μισές σχεδόν οργανικές θέσεις καλύπτονται από εργαζόμενους με διάφορα είδη μη μόνιμων συμβάσεων. Έχουμε επικουρικούς που μπορεί να εργάζονται στην ίδια θέση ακόμα και 8 χρόνια που σημαίνει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κι έχουν αποκτήσει μια τεράστια εμπειρία κι εξειδίκευση στον τομέα τους. Χιλιάδες από αυτούς απειλούνται με απόλυση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οργανώνουμε την επιτυχία της στάσης εργασίας και τη συγκέντρωση της Πέμπτης 29/3, όπως και την απεργία στις 25/4.

Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας συνεχίζουμε μια μακρά αγωνιστική πορεία ήδη από την περασμένη χρονιά που έχει φέρει αποτελέσματα. Τον Νοέμβρη κερδίσαμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις των συναδέλφων που εργάζονται μέσω ΟΑΕΔ, για έναν ακόμα χρόνο, τη στιγμή που θα απολύονταν σε ένα μήνα. Το Σεπτέμβρη κερδίσαμε ανανεώσεις για ένα μεγάλο κομμάτι επικουρικών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, την περασμένη βδομάδα, κερδίσαμε την ανανέωση μέχρι τέλος Γενάρη του 2019, των επικουρικών που θα απολύονταν το Μάρτη και τον Απρίλη. 

Αυτά τα έχουμε καταφέρει με τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις μας και με βασικό το ρόλο που έχει παίξει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Όχι υποτιμώντας τις κινητοποιήσεις που κηρύσσει η ΠΟΕΔΗΝ, αλλά οργανώνοντας τη συμμετοχή και παίρνοντας και τον έλεγχό τους πολλές φορές. Έτσι έχουμε αναγκάσει την ομοσπονδία να καλύπτει τις πρωτοβουλίες που παίρνονται από τα κάτω. Όπως η κινητοποίηση για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ στις 29 Νοέμβρη πέρυσι ή αυτή που έχουμε μπροστά μας στις 25 Απρίλη. Και οι δύο κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από τις συνελεύσεις που οργάνωσε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. 

Συνεχίζουμε γιατί είναι βασική επιλογή της κυβέρνησης να δίνει λεφτά για εξοπλισμούς κι όχι για τις ανάγκες μας. Μόνο με τις απεργίες μας θα επιβάλουμε ότι αυτό θα σταματήσει, θα δοθούν χρήματα για τα νοσοκομεία, θα μείνουν όλοι στη δουλειά και θα προσληφθούν όλοι όσοι χρειάζονται για να λειτουργεί το ΕΣΥ όπως πρέπει. Μόνο με τις απεργίες θα σπάσουν τα μνημόνια”. 

Στην προκήρυξή που εξέδωσε το Συντονιστικό Νοσοκομείων για τις 29 Μάρτη καλεί “στη μαζικοποίηση της στάσης εργασίας των νοσοκομείων της Αττικής και στην οργάνωση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, επιτροπών αγώνα και συντονισμού, προκειμένου από τα κάτω και στο δρόμο να επιβάλλουμε στην κυβέρνηση τις μαζικές προσλήψεις και τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και όχι την εξυπηρέτηση του ληστρικού χρέους και των λαμογιών της Νοβάρτις”.

Πάτρα

Στάση εργασίας και πορεία προς την 6η ΥΠΕ πραγματοποίησε την Τρίτη 27/3 το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου του Ρίου στην Πάτρα σε συνεργασία με συνδικάτα και φορείς της περιοχής.

Όπως μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Κατερίνα Αγγέλη, εργαζόμενη στο νοσοκομείο του Ρίου και μέλος της ΕΑΠ – Νυστέρι Ρίου, “καλέσαμε όλους τους εργαζομένους να συμμετέχουν μαζικά δηλώνοντας την αντίθεσή τους με τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία κατά 4,7 δις, που συνεπάγεται την αύξηση του κόστους της Υγείας για τον λαό και το άνοιγμα της πίσω πόρτας στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων μέσω χορηγιών-φιλανθρωπιών.

Καλέσαμε όλες και όλους να διαδηλώσουν για τον περιορισμό των μόνιμων προσλήψεων στην Υγεία. Την ώρα που οι κενές θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 30.000 και οδηγούν σε εργασιακή εξουθένωση τους εναπομείναντες εργαζόμενους η κυβέρνηση προωθεί τις ελαστικές μορφές εργασίας - προσλήψεις ομηρίας κι αυτές με το σταγονόμετρο. 

Είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι να παλέψουμε για την ανατροπή των μνημονιακών-αντεργατικών μέτρων, για σύστημα Υγείας δημόσιο και δωρεάν για όλους, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά τους στα επίπεδα προ μνημονίων, για ένταξη όλων των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας στα ΒΑΕ, για πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς”. 


 

Δήμοι

Εκατοντάδες συμβασιούχοι – παρατασιούχοι των δήμων συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης 27/3, έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, στη μεγαλύτερη ίσως συγκέντρωση από την αναζωπύρωση του αγώνα εδώ και τρεις βδομάδες. 

Αυτή η βδομάδα είναι ίσως η κρισιμότερη καθώς στο τέλος του Μάρτη λήγει η παράταση των συμβάσεων που είχαν κερδίσει με την μεγάλη απεργία πέρυσι το καλοκαίρι. Ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης δήλωσε ότι μέσω ΑΣΕΠ θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις στους δήμους.  Ωστόσο οι χιλιάδες συμβασιούχοι που εργάζονται εδώ και χρόνια με παρατάσεις των συμβάσεών τους, καταγγέλουν ότι η διαδικασία του ΑΣΕΠ τους αφήνει εκτός εργασίας και τους αντικαθιστά με καινούργιους εργαζόμενους. Όπως επανειλημμένα δε έχουν δηλώσει, ο αγώνας τους δεν είναι ανταγωνιστικός με τους ανέργους που δηλώνουν συμμετοχή στη διαδικασία των προσλήψεων. Οι ανάγκες στις υπηρεσίες των δήμων είναι τόσο μεγάλες, που για να καλυφθούν χρειάζεται τόσο η μονιμοποίηση των τωρινών συμβασιούχων, όσο και η πρόσληψη νέων εργαζόμενων.

“Το αίτημά μας είναι ένα και μοναδικό. Εδώ και τώρα μετατροπή των συμβάσεών μας σε αορίστου” είπε η Μαργαρίτα, εργαζόμενη στο δήμο Κερατσινίου και μέλος της επιτροπής που συναντήθηκε με αξιωματούχους του Υπουργείου. “Τους δώσαμε διορία μέχρι το μεσημέρι να μας απαντήσουν. Τους είπαμε ότι δεν δεχόμαστε παράταση παρά μόνο μέχρι να γίνει εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου. Ξεκαθαρίσαμε ότι αν δεν έχουμε απάντηση μέχρι το μεσημέρι, από αύριο δεν θα δουλέψει κανείς συμβασιούχος σε κανένα δήμο. Αποχη και κατάληψη παντού” δήλωσε μετά της συνάντηση.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και συμβασιούχοι από μια σειρά δήμους εκτός Αττικής, ενώ το Συνδικάτο ΟΤΑ καλούσε σε στάση εργασίας.

“Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα το καλοκαίρι αλλά τώρα ο διαγωνισμός μας αφήνει απ'έξω. Ζήτημα είναι αν ένα 10% από εμάς θα προσληφθεί. Κι αν φύγει κόσμος που δουλεύει χρόνια κι έχει την εμπειρία θα υπάρχουν συνέπειες και στην ποιότητα των υπηρεσιών των δήμων” μας λέει εργαζόμενη από το δήμο Καλλιθέας. 

“Πολλοί από εμάς δουλεύουμε ακόμα κι 60 μήνες με παρατάσεις των συμβάσεων. Καταλαβαίνεις ότι υπάρχει εμπειρία. Δεν μπορεί να διώχνεις αυτόν που οδηγάει τόσα χρόνια το σκουπιδιάρικο και να βάζει στη θέση του κάποιον χωρίς εμπειρία. Θα γίνει ζημιά. Αντίθετα μπορεί να κρατήσει εμάς και να βγάλει νέα προκήρυξη για να προσληφθούν κι άνεργοι, προκειμένου να στελεχωθούν όλες οι θέσεις. Ανάγκες υπάρχουν άλλωστε” μας λέει η Άννα που έχει έρθει από τη Λάρισα. 

Μεγάλη είναι και η συζήτηση μεταξύ των εργαζομένων για τη συνέχεια του αγώνα. Η έλλειψη κινητοποιήσεων από τη μεριά της ΠΟΕ ΟΤΑ για το ζήτημα έχει φουντώσει τη συζήτηση για τη μάχη του περασμένου καλοκαιριού, για τα παραδείγματα συντονισμού από τα κάτω, για την ανάγκη να βγουν σε αγώνα και οι μόνιμοι εργαζόμενοι, για τα επόμενα βήματα της μάχης. “Αν το καλοκαίρι κρατάγαμε την απεργία μερικές μέρες ακόμα θα τα είχαμε κερδίσει όλα. Τότε ήταν η κρίσιμη στιγμή” λέει σε ένα πηγαδάκι εργαζόμενος από το δήμο Γαλατσίου. “Γιατί και τώρα άμα πούμε ότι σταματάμε να μαζεύουμε τα σκουπίδια δεν θα έχουμε αποτέλεσμα νομίζεις; Μη μαζέψεις για 4 μέρες – μια βδομάδα τα σκουπίδια και θα σου πω εγω... Έτσι θα πάρουμε και τους μόνιμους μαζί μας” του απαντάει συναδέλφισσά του από το δήμο Ν.Ιωνίας. 

Βοήθεια στο Σπίτι

Σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 29/3 καλούν οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι. Οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 10πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Μιλήσαμε με το Νίκο Χατζάρα, εργαζόμενο στο ΒσΣ και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη: “Κατεβαίνουμε σε πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη σε συνέχεια μια σειράς τοπικών δράσεων που έγιναν την περασμένη βδομάδα και της στάσης εργασίας που κάναμε την περασμένη Τετάρτη. Την προηγούμενη μέρα της απεργίας μας θα διαδηλώσουμε στη Θεσσαλονίκη που έρχεται να μιλήσει ο Τσίπρας και την Πέμπτη κατεβαίνουμε όλοι στην Αθήνα. Ο αγώνας μας είναι κομμάτι του αγώνα που δίνουν οι συμβασιούχοι στους δήμους και σε όλο το δημόσιο για μόνιμη και σταθερή εργασία. Διεκδικούμε τη μετατροπή των συμβάσεών σε αορίστου χρόνου, τη διασφάλιση του θεσμού και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας, γιατί πολλές πληρωμές έχουν καθυστερήσει και αρκετός κόσμος είναι απλήρωτος τρεις και παραπάνω μήνες”. 

 
Μπροστά στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 27 Μάρτη