Εργατικό κίνημα
ΕΤΕ: Η μάχη των συντάξεων κλιμακώνεται

Απεργιακή διαδήλωση εργαζόμενων και συνταξιούχων της Εθνικής, 22/3

Χιλιάδες συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας απ' όλη την Ελλάδα βρέθηκαν την Πέμπτη 22/3 σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας που έστειλε το πιο ηχηρό μήνυμα στην διοίκηση Φραγκιαδάκη αλλά και στην κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από το βασικό τους αίτημα: Κάτω τα χέρια από το ΛΕΠΕΤΕ!

Νέα συγκέντρωση οργανώνεται από τον ΣΣΕΤΕ την Τετάρτη 28/3 στις 9πμ μπροστά στο κεντρικό κατάστημα της ΕΤΕ στην πλατεία Εθν. Αντίστασης στην Αθήνα την ώρα που συνεδριάζει το ΔΣ της Τράπεζας.

Συμπληρώθηκαν ήδη έξι μήνες από την στιγμή που η διοίκηση Φραγκιαδάκη σταμάτησε μονομερώς τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ κόβοντας μέσα σε μια νύχτα τις επικουρικές παροχές που είχαν πληρώσει δεκαετίες τώρα οι 16.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας. 

Οι χιλιάδες συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί μπροστά στο κεντρικό κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Εθν. Αντιστάσεως. Αφού έγιναν ομιλίες από μέλη του ΔΣ του ΣΣΕΤΕ και κατατέθηκε ψήφισμα στη διοίκηση Φρακιαδάκη ξεκίνησαν με πορεία για το μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Τσίπρα.

Μαζί τους βρέθηκαν πολλοί εν ενεργεία συνάδελφοί τους αφού και ο ΣΥΕΤΕ είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία στο πλευρό των συναδέλφων τους συνταξιούχων.

“Ήταν μια μεγάλη διαδήλωση με παλμό που έστειλε μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις”, αναφέρει στην ΕΑ ο Κώστας Λύτρας εργαζόμενος στην Εθνική Τράπεζα που πήρε μέρος στην απεργία και την πορεία της Πέμπτης 22/3, “Έστειλε μηνύματα στην διοίκηση της τράπεζας και στην κυβέρνηση ότι δεν θα ξεμπλέξουν έτσι εύκολα με τη διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ. Έστειλε όμως μηνύματα και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να κάνουν πίσω. Δυστυχώς η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ (Σύλλογος εν ενεργεία υπαλλήλων) ως τώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την σωτηρία του ΛΕΠΕΤΕ και έχει αφήσει στη μοίρα τους τους συνταξιούχους. Η διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ δεν επηρεάζει μόνο τους συνταξιούχους, αλλά θα σημάνει διάλυση των επικουρικών παροχών για όλους μας και στη συνέχεια διάλυση και της ασφάλισής μας, του ΤΥΠΕΤ που είναι συνδεδεμένο με την χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ.

Η απραγία της διοίκησης του ΣΥΕΤΕ μπροστά στην διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ έχει εξοργίσει πολύ κόσμο. Νομίζω πως όλη αυτή η οργή θα εκφραστεί στην τακτική εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31/3 (ξενοδοχείο Κάραβελ, 9.30πμ). Έρχονται συνάδελφοι απ'όλη την Ελλάδα να πάρουν μέρος σε αυτή και είναι σίγουρο πως ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ Αρβανίτης έχει να απολογηθεί για την απαράδεκτη στάση του ως τώρα”.

“Φέρτε πίσω τα κλεμμένα”, “Κάτω τα χέρια από το ΛΕΠΕΤΕ΅”, “Η ασφάλιση είναι κατάκτηση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση”, “Φραγκιαδάκη, Τσίπρα, ακούστε το καλά τα σχέδιά σας θα μείνουν στα χαρτιά”, ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους χιλιάδες συνταξιούχους που πλημμύρισαν τη Σταδίου.

“Έχουμε τη δύναμη”

“Πρόκειται για μια μεγαλειώδη συγκέντρωση που αποδεικνύει στην πράξη τι θα έπρεπε να κάνει ο ΣΣΕΤΕ τόσο καιρό. Τέρμα πια τα λόγια. Οι συνταξιούχοι της Εθνικής απέδειξαν σήμερα πως βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Συνταξιούχοι και εν ενεργεία έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαίρη Δέγλερη συνταξιούχος της Εθνικής.

“Έχουμε καταφέρει να συνενώσουμε σε κοινό συντονισμό διάφορες ομάδες συναδέλφων συνταξιούχων σε όλη την Ελλάδα που παλεύουν ενάντια στα σχέδια Φραγκιαδάκη για κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ. Όταν ο ΣΣΕΤΕ βρίσκεται σε διεκδικητική κατεύθυνση παλεύουμε μαζί και συνεπικουρούμε στην δράση του. Όταν όμως βλέπουμε πως ο ΣΣΕΤΕ κάνει πίσω και βάζει σε διαπραγμάτευση την ίδια την ύπαρξη του ΛΕΠΕΤΕ, τότε θα μας βρουν μπροστά τους”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Βασίλης Πανάκιας από την ομάδα Δράση για το ΛΕΠΕΤΕ και το ΤΥΠΕΤ.

“Οι αγώνες μας είναι μονόδρομος”, ανέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ιωάννα Παυλοπούλου συνταξιούχος της Εθνικής από την Ανοιχτή Επιτροπή Εργαζόμενων και Συνταξιούχων και τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια, “Δεν έχουμε πλέον καμιά αυταπάτη ούτε για τις προτάσεις της διοίκησης Φραγκιαδάκη, ούτε για την στάση της κυβέρνησης. Πρέπει να συνεχίσουμε αγωνιστικά. Και πρέπει να συνεχίζουμε να πιέζουμε και το ΣΥΕΤΕ και να καλούμε τους εν ενεργεία συνάδελφους να δώσουμε τη μάχη μαζί. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η μάχη αυτή θα κριθεί στους δρόμους μαζί με όλη την κοινωνία που στενάζει κάτω από τα μνημόνιά τους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που σήμερα έστειλαν το πιο ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις να είναι στις επάλξεις του αγώνα αφού το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο. Σήμερα στείλαμε ένα τεράστιο μήνυμα αντίστασης. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα. Μπορούμε να κερδίσουμε το ΛΕΠΕΤΕ, τις παροχές μας και τις συντάξεις μας που πληρώναμε τόσα χρόνια. Ο αγώνας συνεχίζεται”.