Εργατικό κίνημα
ΣΒΕΜΚΟ: Στάση εργασίας, 30/3

Κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας την Παρασκευή, 30 Μάρτη, από τις 9πμ έως τη 1μμ, στην Αττική και παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Υπουργείου Εργασίας (Σταδίου 29, Αθήνα) στις 10πμ, ανακοίνωσε το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), όσο θα πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργείου, του Σωματείου και της ΜΚΟ Praksis σχετικά με την εκδίκαση της αγωγής μιας πρώην εργαζόμενης νέας μητέρας η οποία εργαζόταν παράνομα με αυτασφάλιση στη ΜΚΟ Praksis και απολύθηκε όταν ζήτησε όσα δικαιούται ως επίτοκος από το νόμο. 

Πέρα όμως από το σημαντικό ζήτημα της εγκύου, η διοίκηση της ΜΚΟ Ρraksis προχωράει ακόμα περισσότερο σε απειλές για απολύσεις αφού ζητάει τη συμβουλή του Υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση του «έκτακτου προσωπικού» που αναγκάστηκε να απασχολήσει για να προσφέρει το ανθρωπιστικό της έργο στην κάλυψη των «έκτακτων αναγκών του προσφυγικού». Με άλλα λόγια, ζητάει, να συνεχίσει να παραβιάζει κατάφωρα την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και να εξαιρεθεί από την απαγόρευση ομαδικών απολύσεων, προτάσσοντας το θεάρεστο έργο της και ανοίγοντας το δρόμο για αυθαιρεσίες σε άλλες ΜΚΟ του κλάδου. 

«Επειδή η Praksis δεν αποτελεί καμιά σπάνια εξαίρεση στον κλάδο των ΜΚΟ, αυτή η συνάντηση και κάθε εργοδοτική απόπειρα κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, πρέπει να μας βρίσκει όλους και όλες απέναντί της. Η μετάβαση της κοινωνικής πρόνοιας από το κράτος στις ΜΚΟ (όπου οι εργασιακές σχέσεις θεωρούνται πιο “ευέλικτες”) εντείνεται και το καθεστώς που θα διαμορφωθεί μας αφορά όλους και όλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΒΕΜΚΟ που καλεί στην κινητοποίηση την Παρασκευή 30/3 10πμ έξω από το υπ. Εργασίας.