Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Αφγανική Κοινότητα: “Σιγά μη φοβηθούμε”

Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Αφγανικής Κοινότητας, 23/3

Αντιφασιστική συγκέντρωση στα γραφεία της, Χαλκοκονδύλη 35, στις 4μμ, καλεί την Παρασκευή 30 Μάρτη η Αφγανική Κοινότητα, μία βδομάδα μετά την εμπρηστική επίθεση που δέχτηκε ο χώρος από τη φασιστική συμμορία “Κρυπτεία”, παρακλάδι της Χρυσής Αυγής.

«Σιγά μη φοβηθούμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε η Κοινότητα και την επόμενη μέρα της επίθεσης, 23 Μάρτη, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, μέσα στο χώρο των γραφείων, μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ. Με αυτό το σύνθημα, γραμμένο στον πίνακα που χρησιμοποιείται για τα μαθήματα των παιδιών της κοινότητας, υποδέχτηκαν τους δημοσιογράφους και τους αλληλέγγυους, πάνω στα αποκαϊδιά και με έντονη ακόμα τη μυρωδιά του καμμένου, οι εκπρόσωποί της, τονίζοντας ότι δεν τρομοκρατούνται. «Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε όλοι μαζί, μετανάστες, πρόσφυγες και κινήσεις αλληλεγγύης, με δυνατή φωνή ενάντια στο φασισμό, έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε για να τον νικήσουμε», είπε συγκεκριμένα ο Ταχέρ Αλιζαντέ, πρόεδρος της Κοινότητας, «Εμείς δεν πρόκειται να φοβηθούμε από τέτοιες απειλές και δράσεις, αυτό που θέλουμε είναι προστασία για τους ανθρώπους και τα παιδιά που έρχονται εδώ. Ζητάμε θεσμική στήριξη και θεσμική συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου, καθώς είμαστε μέλος του συμβουλίου επανένταξης μεταναστών». 

Στην ιστορία και τις μάχες που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει η Αφγανική Κοινότητα στάθηκε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, με τελευταία την παρουσία της στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη. “Η αφγανική κοινότητα αποτελεί ένα δραστήριο κύτταρο της κοινωνίας στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια”, είπε, “Δεν είναι μόνο από τους πρόσφυγες που ήρθαν από το 2015 και μετά. Είναι μία παλιά κοινότητα, που αγωνίστηκε πολλά χρόνια και σε δύσκολα χρόνια, που έχει παρουσία σε όλους τους αγώνες, από τις πανεργατικές απεργίες μέχρι τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συλλαλητήρια. Θα στηρίξουμε τη λειτουργία αυτού του κυττάρου και καλούμε τα συνδικάτα, το δήμο της Αθήνας, κάθε αλληλέγγυο να συνδράμουν ώστε τα γραφεία να επαναλειτουργήσουν αμέσως. Ταυτόχρονα θέλουμε να χυθεί άπλετο φως να συλληφθεί αυτή η συμμορία, έχει πίσω της μια σειρά από απειλές και επιθέσεις και ο μόνος που κάνει πως δε γνωρίζει τίποτα είναι το υπουργείο ΠΡΟΠΟ και η αστυνομία».

“Κακό του κεφαλιού τους”

Ο αντιπρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας, Μοχτάρ Ρεζάι, από τη μεριά του τόνισε: «Βρίσκομαι πολλά χρόνια στην Ελλάδα, τη μισή μου ζωή, έχω οικογένεια εδώ, έχω σπουδάσει εδώ, σαν εμένα είναι χιλιάδες άλλοι και μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτή η κοινότητα ήταν ένας στόχος μας ώστε να εντάξουμε τους συμπατριώτες μας στην ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να προχωρήσουμε και θα ενταχθούμε σε αυτή την κοινωνία. Και αν οι φασίστες δε το θέλουν, κακό του κεφαλιού τους».

Όπως περιέγραψαν, οι φασίστες έριξαν εύφλεκτο υλικό στην πόρτα των γραφείων, το οποίο διείσδυσε στον εσωτερικό χώρο προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε κομπιούτερ, γραφεία και βιβλιοθήκες. Από καθαρή τύχη, τόνισαν, δεν υπήρξαν θύματα, καθώς τα γραφεία, που δεν διαθέτουν έξοδο διαφυγής, ήταν την ώρα της επίθεσης κλειστά. Οι φασίστες της οργάνωσης “Κρυπτεία”, που ανέλαβε την ευθύνη με τηλεφώνημα στην εφημερίδα “Έθνος”, είχαν περάσει και από τα γραφεία της Ελληνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, χτυπώντας το κουδούνι και απειλώντας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να μπουν στο κτίριο.