Εκπαίδευση και Νεολαία
Διήμερο ΕΑΑΚ: Μπροστά στις μάχες

Μετά την πανεκπαιδευτική διαδήλωση στις 30/3, το Σάββατο 31 Μάρτη και την Κυριακή 1 Απρίλη θα γίνει το πανελλαδικό διήμερο συντονιστικό των σχημάτων της ΕΑΑΚ. Το συντονιστικό γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις σχολές και μπορεί να αποτελέσει βήμα στο πολιτικό ξεκαθάρισμα και στην καλύτερη οργάνωση των αγώνων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να υποστηρίζει ότι έρχεται η κανονικότητα και βγαίνουμε από τα μνημόνια αλλά αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η παγκόσμια οικονομική αστάθεια συνεχίζει, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί κλιμακώνονται ειδικά στη γειτονιά μας, η πολιτική κρίση καθορίζει τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη. Η προσπάθεια να παίξουν το εθνικιστικό χαρτί με το Μακεδονικό και ο ανταγωνισμός με την Τουρκία δίνει έδαφος στους φασίστες να βγαίνουν από τις τρύπες τους και να προχωράνε σε επιθέσεις όπως έγιναν στις παρελάσεις σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ στη Καλλιθέα και στο Γαλάτσι. Η σημασία της 17 Μάρτη και στην Ελλάδα και παντού ήταν τεράστια και πολύ σημαντικό ότι φοιτητικοί σύλλογοι, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή ενάντια στις επιθέσεις του Γαβρόγλου στη παιδεία, οργάνωσαν και την αντίσταση στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. 

Επιθέσεις

Η κυβέρνηση μετά την τρίτη αξιολόγηση προχωράει σε μια σειρά αντεργατικές επιθέσεις στο όνομα μια υποτιθέμενης εξόδου με τη βοήθεια της Ε.Ε. Θυσίες που δεν οδηγούν πουθενά και συναντούν την αντίσταση της εργατικής τάξης, ενάντια στο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων, στη διεκδίκηση προσλήψεων και μαζικών διορισμών στους δήμους, στα σχολεία και στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα βαθαίνει την επίθεση στη νεολαία και όχι μόνο με το νόμο Γαβρόγλου. Ακραία υποχρηματοδότηση και διάλυση των σχολών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις των ΤΕΙ στην Αθήνα και στη συνέχεια πανελλαδικά, ιδιωτικοποίηση και ολοένα περισσότερο επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων. Απόσπαση της διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία, δίδακτρα και διάλυση όλων των παροχών κοινωνικής μέριμνας όπως εστίες και λέσχες. 

Απέναντι σε αυτή την επίθεση βγαίνουν αντιστάσεις και πολλά σχήματα της ΕΑΑΚ πρωτοστάτησαν και ανέδειξαν τις δυνατότητες για ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα που θα συγκρουστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης. Οι καταλήψεις στα ΤΕΙ και με αιχμή την  κατάληψη διαρκείας στην ΣΓΤΚΣ, οι αγώνες σε όλες τις εστίες πανελλαδικά, οι καταλήψεις τώρα στη Φιλοσοφική Αθήνας και οι μαζικές συνελεύσεις σε Φυσικό και Μαθηματικό δείχνουν τις δυνατότητες. Δεν είμαστε μόνοι μας, παλεύουμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς που παλεύουν για μαζικούς διορισμούς, μαζί με τους καθηγητές στις σχολές μας που οι μισθοί τους έχουν τσακιστεί για την συντριπτική πλειοψηφία και μετά από πολλά χρόνια προχώρησαν σε απεργία, στη Φιλοσοφική, στο Πάντειο, στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Τα σχήματα της ΕΑΑΚ μπορούν να μπουν μπροστά σε όλες αυτές τις μάχες με κεντρικό αίτημα λεφτά για την παιδεία, συνολική ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου με καταλήψεις και συντονισμό με το εργατικό κίνημα. Θα πρέπει να αποτελέσει σταθμό η γενική απεργία στις 16 Μάη που όλα τα σφυριά θα πρέπει να χτυπήσουν συντονισμένα. Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες μπορούμε να τα κερδίσουμε. Πενήντα χρόνια μετά τον Μάη του ‘68 ξανά η νεολαία είναι στους δρόμους μαζί με τους εργάτες από το Λονδίνο και τη μεγάλη απεργία των πανεπιστημιακών, τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και τον ξεσηκωμό της νεολαίας και των εργατών ενάντια στη πολιτική του Μακρόν, μέχρι τους δρόμους της Καταλωνίας και της Αμερικής. Η αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά σε όλες τις μάχες.