Εργατικό κίνημα
Θεσσαλονίκη: Κινητοποιήσεις συμβασιούχων εργαζόμενων ΕΥΑΘ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, έξω από υπουργείο και δημαρχείο οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ που έκλεισαν την είσοδο των γραφείων με αλυσίδες και σκηνές. Την Τρίτη 27/3 είχαν προγραμματίσει κινητοποίηση έξω από το ξενοδοχείο όπου θα βρίσκονταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλονίκης, ενώ την Τετάρτη 28/3 αποφάσισαν την συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που καλούν σωματεία και συνδικάτα ενάντια στο συνέδριο και την παρουσία του Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη. Οι συμβασιούχοι της ΕΥΑΘ έχουν ήδη μαζέψει 100 υπογραφές από μόνιμους συναδέλφους που στηρίζουν τον αγώνα τους.

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο συνέδριο έχουν δυο προσυγκεντρώσεις, η μία του ΠΑΜΕ στις 6.30μμ στον Βαρδάρη, όπου θα βρεθούν και συμβασιούχοι της ΕΥΑΘ, ενώ η άλλη προσυγκέντρωση στην οποία καλεί και ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια είναι επίσης στις 6.30μμ στο άγαλμα Βενιζέλου.

Αντισυνέδριο

Με φόντο το Περιφερειακό Συνέδριο που οργανώνει η κυβέρνηση στην Θεσσαλονίκη το βράδυ της Δευτέρας  πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης αντι-συνέδριο με τίτλο: «Η ανάπτυξή τους σημαίνει ξεπούλημα». Στο συνέδριο που καλούσαν τα σωματεία εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, και Εγνατίας Οδού έγιναν ομιλίες από τους προέδρους και συνδικαλιστικά στελέχη των σωματείων. “Όλες οι ομιλίες είχαν σαν κοινό τόπο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καταστροφικές σε όλα τα κοινωνικά αγαθά, με τρομερές επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ακούστηκαν πάρα πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την καταστροφή που φέρνουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα που μετέφερε ο πρόεδρος των εργαζόμενων της ΕΥΑΘ ότι πάνω από 800 πόλεις επανακρατικοποίησαν το νερό τα τελευταία χρόνια αφού αποδείχτηκε πόσο καταστροφική ήταν η ιδιωτικοποίηση.

Δυστυχώς από την μεριά των ομιλητών το θέμα παρέμεινε σε διαπιστώσεις χωρίς κανένα πρόγραμμα δράσης, χωρίς να ανακοινωθούν οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις”, αναφέρει στην ΕΑ ο Γιάννης Κούτρας από το Συντονιστικό Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης που παρακολούθησε το αντι-συνέδριο.

“Από το Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια τοποθετήθηκε ο Νίκος Χατζάρας ο οποίος θύμισε ότι η μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τωρινή αλλά έχει πίσω της δυο δεκαετίες μαχών. Σημείωσε ότι οι αγώνες μας έχουν αποτρέψει πολλές ιδιωτικοποιήσεις ως τώρα. Είναι μια μάχη που έχουμε και νίκες που πρέπει να μας παραδειγματίσουν, να πατήσουμε πάνω τους για να οργανώσουμε και αυτό το γύρω αγώνων ενάντια στις μνημονιακές ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο Ν. Χατζάρας τόνισε πως η καλύτερη απάντηση στις μνημονιακές επιθέσεις είναι ο κοινός αγώνας όλων των ΔΕΚΟ, η κοινή απεργιακή απάντηση για να μην περάσει καμιά ιδιωτικοποίηση”.