Εργατικό κίνημα
Συντονισμός: Να οργανώσουμε Πανεργατική

Η πλούσια εικόνα των αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη ξεδιπλώθηκε στη συνέλευση που οργάνωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, το απόγευμα της Δευτέρας 26/3, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη της οργάνωσης της Πανεργατικής Απεργίας που έχει αποφασιστεί στις 16 Μάη. Το απόγευμα της Τρίτης, γινόταν συνέλευση του Συντονισμού και στη Θεσσαλονίκη.

Στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, από την ΕΤΕ, τα ΜΜΕ, τη ΔΕΣΦΑ, τους Λιθογράφους, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μετρό, την Ιντρακόμ, τα νοσοκομεία Σωτηρία, Αττικό και Αγ.Σάββας, τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, την ΕΥΔΑΠ, τους οικοδόμους.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης εκ μέρους του Συντονισμού, αναφερόμενος στα ανοιχτά μέτωπα για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις σε δήμους, σχολεία και νοσοκομεία, την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις, τη μάχη ενάντια στην περικοπή των συντάξεων, τη διεκδίκηση των ΣΣΕ. “Οι μάχες αυτές έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν όλες μαζί σε μια μεγάλη πανεργατική απεργία στις 16 Μάη” τόνισε ο Τ.Αναστασιάδης. “Μπορεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ να έχει βγάλει μια πολιτικά απαράδεκτη ανακοίνωση σχετικά με το πλαίσιο της απεργίας, αλλά δεν θα την αφήσουμε στα χέρια των γραφειοκρατών. Με συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, συγκεντρώσεις κι εξορμήσεις να οργανώσουμε ότι θα έχει μαζική συμμετοχή και να την καθορίσουμε πολιτικά. Αυτό θα στείλει μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση, θα δώσει αυτοπεποίθηση στο εργατικό κίνημα και θα βάλει πίεση στους γραφειοκράτες να κλιμακώσουν. Αλλά δεν είναι μόνο η απεργία στις 16 Μάη. Μέχρι τότε χρειάζεται να συμβάλουμε στην επιτυχία των αγώνων που εξελίσσονται” είπε και συνέχισε με το μεγάλο πρόγραμμα κινητοποιήσεων αυτής της βδομάδας. “Τη Δευτέρα 26/3 στη Θεσσαλονίκη τα σωματεία των ΔΕΚΟ που πάνε για ιδιωτικοποίηση οργανώνουν το δικό τους αντισυνέδριο – απάντηση στο αναπτυξιακό συνέδριο που οργανώνει η κυβέρνηση. Την Τρίτη 27/3 διαδηλώνουν οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι των ΟΤΑ διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία. Την ίδια μέρα οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ καλούν σε σύσκεψη συντονισμού. Την Τετάρτη 28/3 οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας οργανώνουν νέα κινητοποίηση ενάντια στη διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ. Την Πέμπτη 29/3 απεργούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο Βοήθεια στο Σπίτι και οι εργαζόμενοι στα τρόφιμα. Την ίδια μέρα εργαζόμενοι της ΔΕΗ καλούν σε σύσκεψη συντονισμού ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Την Παρασκευή 30/3 απεργούν και διαδηλώνουν στο κέντρο της Αθήνας οι εκπαιδευτικοί”.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Γιώργος Φ. συμβασιούχος στη ΔΕΣΦΑ. “Την Πέμπτη έχουμε γενική συνέλευση. Θα πιέσουμε να βγει απόφαση για κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση το παίζει από Παρασκευή σε Παρασκευή ότι θα ανοίξουν οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ προκειμένου να επικρατήσει το 'κάτσε και θα δούμε'. Εμείς όμως παλεύουμε για να επικρατήσει το 'δεν περιμένουμε, βγαίνουμε στο δρόμο'. Θετικό σημάδι είναι ότι οι συνάδελφοι μπροστά στον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης συμμετέχουν περισσότερο στις συλλογικές διαδικασίες” είπε μεταξύ άλλων και έφερε την εικόνα από τη φασιστική επίθεση στην εξόρμηση της ΚΕΕΡΦΑ στην Καλλιθέα, όπου ήταν παρών.  

Στις φασιστικές επιθέσεις εις βάρος της ΚΕΕΡΦΑ την Κυριακή αναφέρθηκαν σχεδόν όλες οι τοποθετήσεις, συμφωνώντας ότι αυτές τροφοδοτούνται από το κλίμα εθνικισμού και πολεμοκαπηλείας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Χαρακτηριστική ήταν αυτή του Χρίστου Αργύρη, εργαζόμενου στο Σωτηρία που συνόδεψε τον Γ.Πίττα στον Ευαγγελισμό, μετά την επίθεση στο Γαλάτσι και περιέγραψε την αλληλεγγύη εργαζόμενων και ασθενών στο νοσοκομείο.

“Δουλεύω για 7η χρονιά ως αναπληρωτής εκπαιδευτικός. Βλέπουμε μετά από χρόνια μεγάλες κινητοποιήσεις. Έχουμε κάθε βδομάδα απεργιακή συγκέντρωση και την Παρασκευή πάμε για μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Η μάχη των προσλήψεων αφορά όλο το δημόσιο και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός. Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας πλήττει όλους τους εργαζόμενους – και τους μόνιμους. Είναι κρίσιμη η ενότητα με τους μόνιμους συναδέλφους. Με αυτή την προοπτική να οργανώσουμε την επιτυχία και της Πρωτομαγιάς και της απεργίας στις 16 Μάη” είπε στη συνέχεια ο Στέλιος Γ. αναπληρωτής δάσκαλος.

Χειμαρρώδης και ουσιαστικές ήταν οι τρεις τοποθετήσεις που ακούστηκαν από συνταξιούχες αγωνίστριες της Εθνικής Τράπεζας. “Περιμέναμε ότι ο Σύλλογός μας θα ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στη διάλυση του ΛΕΠΕΤΕ. Δεν έδειξε συνέπεια, αλλά εμείς δεν μείναμε με σταυρωμένα χέρια. Οργανωθήκαμε και πήραμε πρωτοβουλίες για δράση από τα κάτω. Έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να τους καθυστερήσουμε τουλάχιστον 6 μήνες” είπε η Μαίρη. “Δίνουμε μάχη να κερδίσουμε τους εν ενεργεία συναδέλφους στον αγώνα. Γι’ αυτό και το Σάββατο θα παρέμβουμε στη γενική τους συνέλευση” είπε μεταξύ άλλων η Ιωάννα. 

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία με τις παρεμβάσεις τους θύμισαν τις μάχες που έχουν δώσει όλο το προηγούμενο διάστημα για χρηματοδότηση, προσλήψεις και μόνιμη και σταθερή εργασία, επισημαίνοντας και τις νίκες που πέτυχαν με τις παρατάσεις επικουρικών και συμβασιούχων ΟΑΕΔ. “Στην Υγεία έχουμε μπροστά μας στάση εργασίας στις 29/3 και 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 25/4. Οργανώνοντας τις απεργίες χρειάζεται να κάνουμε τις συνδέσεις μέσα στο κλίμα πολεμοκαπηλείας που στήνουν. Δίνουν λεφτά για φρεγάτες κι εξοπλισμούς κι όχι για τα νοσοκομεία και τα σχολεία” τόνισε η Κατερίνα Πατρικίου από το Δ.Σ του σωματείου του Αγ.Σάββα.

Πρωτομαγιά

Ανάλογη αναφορά έκανε κι ο Βασίλης Συλλαϊδής από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιντρακόμ υπογραμμίζοντας τη σημασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ως απεργία με διεθνιστικό περιεχόμενο. Σε κοινό μήκος κύμματος, ο Νίκος Σ. εργαζόμενος στο Μετρό και μέλος του ΣΕΛΜΑ, πρότεινε να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους εργασίας ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο. Στην παρέμβασή του έφερε παραδείγματα από μάχες στις συγκοινωνίες. “Στις αρχές του μήνα κάναμε απροειδοποίητες επισχέσεις εργασίας για ζητήματα υγιεινής κι ασφάλειας. Παλεύουμε για ένα μέτωπο εργαζομένων στα ΜΜΜ και επιβατών ενάντια στο κλειστό σύστημα εισόδου στις συγκοινωνίες, με στόχο τις ελεύθερες και δωρεάν μετακινήσεις για όλους”.

Ο Αντώνης Φ. εργαζόμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού επεσήμανε ότι η μάχη με την αξιολόγηση στο δημόσιο είναι ανοιχτή. “Μετά από την επιτυχημένη απεργία - αποχή που την έβαλε στον πάγο, ανοίγει ξανά τον Απρίλη και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εμφανίζονται πιο συγκαταβατικές στα καλέσματα της Γεροβασίλη για διάλογο. Χρειάζεται να πατήσουμε πάνω στην επιτυχία του προηγούμενου διαστήματος και να οργανώσουμε ξανά την αντίσταση”. Ο Αντώνης Σκαρπέλης γραμματέας του Συλλόγου Έκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ συνέχισε αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που οργανώνει το σωματείο την Τρίτη με στόχο να συντονιστούν οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ μεταξύ τους, να συντονιστούν με συμβασιούχους άλλων κλάδων και να τραβήξουν σε κινητοποιήσεις και τα σωματεία των μονίμων εργαζόμενων.

Ο Μανώλης Μαστοράκης από το ΣΕΚΕΣ της ΕΥΔΑΠ, μετέφερε την εικόνα του παγκόσμιου συνεδρίου για το νερό και της διαδήλωσης των 300.000 που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Βραζιλία και συμμετείχε. Περιέγραψε το νικηφόρο αγώνα για τη μονιμοποίηση των 29 υδρονομέων της ΕΥΔΑΠ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “πρόκειται για μια νίκη και του Συντονισμού, που ήταν συνεχώς παρών στη μάχη”.