Ιδέες
Μαρξ - ένας επαναστατικός οδηγός

Διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Κ. Μαρξ σε όλον τον κόσμο συνέδρια, μελέτες και συζητήσεις αφιερώνονται σε αυτή την επέτειο. Πράγματι, το θεωρητικό έργο του Μαρξ είναι πελώριο και πολυεπίπεδο. Όμως, ο Μαρξ ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένας συγγραφέας, ένας μεγάλος φιλόσοφος ή ένας οξυδερκής αναλυτής της πολιτικής οικονομίας. Όπως είπε κι ο Φ. Ένγκελς στον επικήδειό του «ο Μαρξ ήταν πάνω από όλα επαναστάτης». Μια μικρή φράση με ένα συγκλονιστικό περιεχόμενο που συμπυκνώνει σε λίγες σελίδες η νέα έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, Καρλ Μαρξ - Ένας Επαναστατικός Οδηγός. 

Αυτό το μικρό βιβλίο είναι καταρχήν ένα αδρό περίγραμμα της διαδρομής του Μαρξ από την αμφισβήτηση του απολυταρχισμού στην αμφισβήτηση του καπιταλισμού, από την «συνάντησή» του με τους αγωνιστές του εργατικού κινήματος της Ευρώπης των μέσων του 19ου αιώνα στη δράση του στην ηγεσία της Πρώτης Διεθνούς και στις άλλες επαναστατικές οργανώσεις που συμμετείχε. 

Στον Μαρξ χρωστάμε την ανάλυση του καπιταλισμού ως ενός κοινωνικού συστήματος που έχει στη φύση του όχι μόνο την ανισότητα αλλά και τις κρίσεις, εξαιτίας του τυφλού ανταγωνισμού για το κέρδος. Όμως, πέρα από την ανάλυση, ο Μαρξ είναι ο θεωρητικός που έβαλε την εργατική τάξη στο κέντρο της πάλης για την ανατροπή αυτού του άδικου συστήματος. 

Κι όπως επισημαίνει ο συγγραφέας: «ο καπιταλισμός μοιάζει στον 21ο αιώνα περισσότερο με την εικόνα που έδωσε ο Μαρξ, απ’ όσο έμοιαζε την ίδια την εποχή του Μαρξ. Η εργατική τάξη μόνο της Νότιας Κορέας σήμερα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του Βικτωριανού κόσμου που γνώρισε ο Μαρξ. Είναι πολύ ευκολότερο να μιλάς σήμερα για την παγκόσμια εργατική τάξη, απ’ ότι την εποχή το Μαρξ».

Ο Μαρξ εξακολουθεί να είναι επίκαιρος κι αυτό το μικρό βιβλίο μας δείχνει γιατί οι ιδέες του δεν είναι ένα νεκρό δόγμα, αλλά οδηγός για επαναστατική δράση.