Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό: Η δράση συνεχίζει να απλώνεται

Μαδρίτη

Με αντιφασιστικά-αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τον Καναδά και την Αυστραλία συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχή βδομάδα, οι κινητοποιήσεις για τη Διεθνή Μέρα Δράσης κατά του ρατσισμού.

Στο μεταξύ, μετά τον Ιndependent, το EuroNews και άλλα διεθνή μέσα, και οι Financial Times κυκλοφόρησαν με ρεπορτάζ από τις διαδηλώσεις της 17 Μάρτη –και φωτό από αυτήν της Αθήνας- σε ένα ολοσέλιδο άρθρο ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Ενώ, ήδη σε μια σειρά από χώρες, το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα, χρησιμοποιώντας σαν εφαλτήριο την επιτυχία της 17 Μάρτη, συνεχίζει με τα επόμενα βήματα: Στη Βρετανία, το περασμένο Σάββατο, το Stand up to Racism διοργάνωσε αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Μπέρμιγχαμ ενάντια στη ρατσιστική ισλαμοφοβική συγκέντρωση του Football Lads Alliance.

Στις 24 Μάρτη, το μήνυμα ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο δόθηκε μαζικά και στην έδρα της ΕΕ. Πάνω από οκτώ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες σε μια μαζικότατη διαδήλωση ενάντια στον ρατσισμό και όλων των ειδών τις διακρίσεις και ανισότητες μετά από κάλεσμα 120 συλλογικοτήτων και οργανώσεων που συμμετείχαν από όλες τις περιφέρειες του Βελγίου. Αφρικανοί μετανάστες sans papiers, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, Παλαιστίνιοι και Κούρδοι, συνδικάτα και αντιρατσιστικές οργανώσει βάδισαν μαζί σε μια πορεία που ξεκίνησε με συγκέντρωση από το Σταθμό του Βορρά των Βρυξελλών, απαιτώντας χαρτιά, άσυλο και ίσα δικαιώματα για πρόσφυγες και μετανάστες, να μπει τέλος στις φασιστικές επιθέσεις.

Λόγω της γιορτής του St Patrick’s Day στις 17 Μάρτη, στην Ιρλανδία, η διεθνής μέρα δράσης γιορτάστηκε την επόμενη βδομάδα. Παλαιστίνιοι αγωνιστές, Σύριοι πρόσφυγες, ακτιβιστές του αντιρατσιστικού κινήματος και του γυναικείου κινήματος αλλά και συνδικαλιστές πήραν το λόγο σε μια μαζική εκδήλωση που οργανώθηκε από την Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό, στο Δουβλίνο στις 21 Μάρτη. Στο Κορκ, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση, τρεις μέρες αργότερα, στις 24 Μάρτη μετά από κάλεσμα οκτώ οργανώσεων και συλλογικοτήτων. 

Στην Ισπανία, στη Σεβίλλη, την Τρίτη 20 Μάρτη, η συγκέντρωση οργανώθηκε από την πρωτοβουλία Somos Migrantes (Είμαστε Μετανάστες). Την προηγούμενη μέρα το Somos Μigrantes η αντιφασιστική κίνηση UCFR και η οργάνωση Ρομά Φακάλι είχαν πάρει απο κοινού αντιρατσιστική πρωτοβουλία με υλικό που θα υπάρχει στα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια της Σεβίλλης, με τη στήριξη της δημοτικής κίνησης Participa (PODEMOS). Συγκέντρωση με σύνθημα όχι άλλος νεκρός γιατί δεν έχει χαρτιά έγινε συγκέντρωση στις 21 Μάρτη στη Μενόρκα, ένα από τα νησιά των Βαλεαρίδων Νήσων.  

Μια βδομάδα νωρίτερα, σε ξεσηκωμό των Σενεγαλέζων μεταναστών στη Μαδρίτη οδήγησε ο θάνατος του μικροπωλητή Μάμε Μπάγκε στις 15 του Μάρτη. Ο Μάμε πέθανε από έμφραγμα την ώρα που τον κυνηγούσε η αστυνομία. Η δημοτική αστυνομία της Μαδρίτης εξαπολύει ασταμάτητα ρατσιστικές σκούπες σε βάρος των μεταναστών που πουλούν την πραμάτεια τους στους τουριστικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κάποιο έγκλημα, είτε από χτύπημα με γκλοπ, είτε από κάποιο αυτοκίνητο, είτε όπως συνέβη με τον Μάμε.

Με το που έχασε τη ζωή του στη γειτονιά Λαβαπιές, η αστυνομία άρχισε να κυκλοφορεί επίσημες και ανεπίσημες ανακοινώσεις ότι δήθεν ο θάνατός του ήταν άσχετος και ότι πέθανε την ώρα που έκανε βόλτα με τους φίλους του. Όμως υπήρχαν ήδη πολλοί αυτόπτες μάρτυρες, ενώ οι γείτονες και οι συνάδελφοί του είχαν ήδη κινητοποιηθεί κατονομάζοντας το ρατσιστικό έγκλημα της αστυνομίας. Ξεκίνησαν οργισμένες διαδηλώσεις που συγκρούονταν με την αστυνομία σχεδόν καθημερινά. Το κίνημα πήρε και πιο οργανωμένο χαρακτήρα, καθώς αντιρατσιστικές οργανώσεις και οι σύνδεσμοι των Σενεγαλέζων έβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα: ενάντια στις αστυνομικές σκούπες και ενάντια στο μεταναστευτικό νόμο που αφήνει ακόμη και τους νόμιμους μετανάστες στο έλεος της αστυνομίας όταν λήγουν τα χαρτιά τους. Η δήμαρχος της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα, εκλεγμένη με την Αριστερά, τυπικά συμπαρίσταται στα αντιρατσιστικά αιτήματα, αλλά είναι αυτή η ίδια που προΐσταται της δημοτικής αστυνομίας που κάνει εφόδους για να προστατεύσει την “οικονομία” και τον “τουρισμό” της πόλης.

Στο μεταξύ, στη διάρκεια των διαδηλώσεων, ένας μετανάστης χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο όταν τον χτύπησαν με γκλοπ κατευθείαν στο κεφάλι, ενώ ένας Σενεγαλέζος μικροπωλητής πέθανε από έμφραγμα μέσα στην ένταση της διαδήλωσης. Στις 21 του Μάρτη έγινε μια ακόμη μεγάλη οργανωμένη διαδήλωση “ενάντια στο μεταναστευτικό νόμο που δολοφονεί” και οι οργανώσεις μεταναστών δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν φωνάζοντας “Είμαστε όλοι Μάμε Μπάγκε”.

Σε Αυστραλία και Καναδά

Xιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν σε περίπου 15 πόλεις της Αυστραλίας, τη μέρα της καθολικής Κυριακής των Βαϊων. Όπως μας μεταφέρει η Αμέλια Κερ από το Σίντνεϊ: «Πάνω από 4000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στην πόλη του Σίντνεϊ ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική της αυστραλιανής κυβέρνησης να κρατάει φυλακισμένους τους πρόσφυγες σε απομονωμένα νησιά του Ειρηνικού. Οι Εκπαιδευτικοί υπέρ των προσφύγων συμμετείχαν μαζικά στη διαδήλωση». Xιλιάδες ακόμη άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε Καμπέρα, Γουολονγκονγκ, Μπρίσμπεϊν, Αδελαϊδα, Περθ και άλλες πόλεις. 

Συγκέντρωση έγινε στις 21 Μάρτη και στο Τορόντο, στον Καναδά μετά από κάλεσμα των Εργατικών Κέντρων του Τορόντο και του Γιορκ, μουσουλμανικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων, οργανώσεων των αυτόχθονων του Καναδά, που βρίσκονται στο στόχαστρο των αστυνομικών επιθέσεων. 

Σίντνεϊ 

 

Δουβλίνο

 

Βρυξέλλες