Εκπαίδευση και Νεολαία
ΤΕΙ Πειραιά: Εκδήλωση ΣΕΚ για το Μάη '68

Στις 26/3 έγινε η πρώτη εκδήλωση του ΣΕΚ στο ΤΕΙ Πειραιά. Είμαστε μια νέα ομάδα ΣΕΚ στη σχολή. Ξεκινήσαμε τη δράση μας με τη καμπάνια για τις 17 Μάρτη όπου κατεβήκαμε αρκετοί φοιτητές μαζί με τους συναδέλφους μας από το ΤΕΙ Αθηνας ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.

Γεμάτοι έμπνευση από τη διαδήλωση ξεκινήσαμε να οργανώνουμε για το φεστιβάλ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2018. Έχουμε βάλει πανό στον κεντρικό διάδρομο και αφίσες παντού και ανοίγουμε τη συζήτηση με κέντρο τον Μάη του ‘68 τους αγώνες τότε και σήμερα. Την εισήγηση έκανε η Λίλιαν Μπουρίτη από τον πυρήνα του Περιστερίου, και μίλησε για την παγκόσμια διάσταση του κινήματος τότε, για το πώς οι φοιτητικές καταλήψεις συνδέθηκαν με την εργατική τάξη και έγινε η μεγαλύτερη γενική απεργία. Μιλήσαμε για την κεντρικότητα της εργατικης τάξης και για την νέα επαναστατική αριστερά που γεννήθηκε τότε, όπως και το ΣΕΚ στην Ελλάδα.

Υπήρχαν ερωτήσεις όπως γιατί δεν έφτασε στην επανάσταση ή γιατί η επίσημη αριστερά δεν βοήθησε αυτή τη διαδικασία. Επίσης συζητήσαμε αν μπορεί ο καπιταλισμός να γίνει καλύτερος ή η μόνη λύση είναι η ανατροπή του καταλήγοντας στο δεύτερο μέσα από τη συζήτηση. Βγήκαμε πιο εμπνευσμένοι και δυνατοί να κάνουμε τον ΜΑΡΞΙΣΜΟ 2018 γεγονός στη σχολή μας με στόχο να φέρουμε πολλούς φοιτητές αλλά και να συνεχίσουμε τις πολιτικές εκδηλώσεις μέχρι τότε.

Θοδωρής Σπανέλης Αέτος
φοιτητής ΤΕΙ Πειραιά