Εργατικό κίνημα
Αντίσταση στα Μνημόνια

14/6, Διαδήλωση ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο

Με απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις υποδέχτηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι το νέο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη 14/6. 

Στάση εργασίας είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ σε όλο το δημόσιο τομέα, όπως και μια σειρά σωματεία κι ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα. Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ακινητοποίησαν τους συρμούς για αρκετές ώρες πρωί και βράδυ κι ενδιάμεσα τράβηξαν χειρόφρενα οι συνάδελφοί τους στα λεωφορεία.

“Απεργούμε σήμερα γιατί η κυβέρνηση φέρνει νέο τσάκισμα των μισθών. Αν το υπολογίσεις θα παίρνουμε ένα μισθό λιγότερο. Κι όχι μόνο αυτό. Τσακίζει τις συντάξεις, συνεχίζει την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, προχωράει τις ιδιωτικοποιήσεις. Δεν πρέπει να περάσει” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Αντώνης, εργαζόμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού που διαδήλωσε με το μπλοκ του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. 

Με το σύνθημα “Να ξηλώσουμε παλιά και νέα μνημόνια” στο κεντρικό του πανό, ο Συντονισμός ξεκίνησε από την πλ.Κλαυθμώνος όπου καλούσαν τα συνδικάτα και βάδισε προς τη Βουλή. Μαζί του διαδήλωσαν το σωματείο του Αγ.Σάββα, του ΓΝΑ Γεννηματάς, το Συντονιστικό Νοσοκομείων και δεκάδες αγωνιστές κι αγωνίστριες από εργατικούς χώρους και σχολές. Τόσο στη Σταδίου όσο και στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές του Συντονισμού συναντήθηκαν με απεργιακά μπλοκ που ξεκίνησαν από διαφορετικές αφετηρίες – του ΠΑΜΕ που ερχόταν από την Ομόνοια και πρωτοβουλίας συνδικαλιστών που βάδισε από την Κολοκοτρώνη.

Επίθεση

“Το πολυνομοσχέδιο επιχειρεί ένα ακόμα πλήγμα στον κόσμο της εργατικής τάξης” μας λέει ο Βασίλης, μέλος του Σωματείου Επισιτισμού – Τουρισμού και του δικτύου “Καμαριέρα” που παρεμβαίνει στον κλάδο. “Επιτίθενται τόσο στους μισθούς όσο και τις συντάξεις. Ανατρέπουν όλες τις υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού τον Αύγουστο, αφού και να τον αυξήσουν τα παίρνουν πίσω και με το παραπάνω μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. Ουσιαστικά το πολυνομοσχέδιο σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη παράταση της σκληρής λιτότητας σε βάθος χρόνου. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να τη σταματήσει και να οδηγήσει έξω από τα μνημόνια είναι το απεργιακό κίνημα να συνεχιστεί με ακόμα μαζικότερους όρους”.

Για την απεργία της Πέμπτης ως κομμάτι της ευρύτερης μάχης που δίνουν οι υγειονομικοί μας μίλησε η Ζαννέτα Λυσικάτου, αντιπρόεδρος του σωματείου του Αγ.Σάββα:

“Απεργούμε σήμερα ενάντια στα προαπαιτούμενα, κομμάτι των οποίων είναι η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα. Είναι μια ανοιχτή μάχη στα νοσοκομεία. Προσπαθούν να διασπάσουν την αντίσταση, σπέρνοντας τρομοκρατία, εξατομίκευση και διαδίδοντας ψέμματα. Αλλά και πάλι δεν τα καταφέρνουν. Δεν δεχόμαστε να μας αξιολογήσουν μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης. Και το 'όχι' στην αξιολόγηση η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων το εκλαμβάνει σαν 'όχι' στα μνημόνια. Σε αυτό το πλαίσιο της μάχης ενάντια στις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση εντάσσεται και η πρωτοβουλία που πήραμε οι ειδικευόμενοι του Αγ.Σάββα. Αντί για 150 ειδικευόμενους που θα έπρεπε να έχει το νοσοκομείο έχει 50. Από το μεσημέρι και μετά αυτοί οι 50 καλούνται να καλύψουν όλες τις δουλειές τόσο των ειδικευόμενων όσο και των ειδικευμένων. Κάναμε συνέλευση, καταγγείλαμε το γεγονός κι αρνηθήκαμε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις ελλείψεις με αυτούς τους όρους. Η αντιμετώπιση του υπουργού με τον οποίο συναντηθήκαμε ήταν το γνωστό 'έχετε δίκιο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις'. Συνεχίζουμε τον αγώνα και με τη σημερινή μας παρουσία και διεκδικώντας κλιμάκωση και συντονισμό, γιατί αυτά είναι ζητήματα που δεν αφορούν μόνο ένα νοσοκομείο ή μόνο τον κλάδο των υγειονομικών”.