Εργατικό κίνημα
ΕΥΔΑΠ: Nίκη για τους υδρονομείς

13/6, Απεργιακή συγκέντρωση στη Λαοδικείας

Για άλλη μια φορά αποκρούστηκαν οι απολύσεις των 23 υδρονομέων της ΕΥΔΑΠ. Στους 23 υδρονομείς ανακοινώθηκε η απόλυσή τους την Πέμπτη 7 Ιούνη. Από την επόμενη κιόλας ημέρα ξεκίνησαν κινητοποιήσεις που περιελάμβαναν καθημερινές στάσεις εργασίας, καταλήψεις των εγκαταστάσεων σε Περισσό και Ζωγράφου και κορυφώθηκαν με την 24ωρη απεργία την Τετάρτη 13/6. Το μεσημέρι της Τετάρτης, συνεδρίασε το Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ, όπου κι αποφασίστηκε να επιστρέψουν οι υδρονομείς από την επόμενη κιόλας ημέρα στη δουλειά “ως ουδέποτε απολυθέντες”. 

Από το πρωί μέσα κι έξω από το κτίριο όπου γινόταν η συνεδρίαση, στη Λαοδικείας, βρισκόταν σε εξέλιξη απεργιακή συγκέντρωση εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ και συμπαραστατών τους.

Το παρών έδωσαν αρκετά μέλη του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια, της Εργατικής Αλληλεγγύης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου παρέδωσαν ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία κι ομοσπονδίες εργαζομένων όπως η ΠΟΣΠΕΡΤ, το σωματείο του Μετρό και τα νοσοκομεία Αγ.Σάββας και Παίδων Πεντέλης. 

Οι 23 υδρονομείς παρότι έχουν προσληφθεί μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ από το 2009, μπήκαν στη δουλειά μόλις το 2016 κι αυτό μετά από μεγάλο αγώνα. Από τότε όμως δεν έχουν σταματήσει οι προσπάθειες να τους απολύσουν. Κάθε τόσο οι 23 εργαζόμενοι μετατρέπονται σε μπαλάκι μεταξύ διοίκησης και ΑΣΕΠ, που πότε ο ένας και πότε ο άλλος τους ανακοινώνουν την απόλυσή τους. Μέχρι τώρα κάθε νέα προσπάθεια απόλυσης προσκρούει στις κινητοποιήσεις των ίδιων, των συναδέλφων τους και των συμπαραστατών που συσπειρώνουν γύρω τους. Πιο χαρακτηριστικός σταθμός πριν τις κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας, ήταν η μάχη που κατέληξε με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που δικαίωνε τους εργαζόμενους. 

“Ενώ το ΑΣΕΠ είναι ενημερωμένο πως υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου, η διοίκηση δεν την εφαρμόζει κατά παράβαση και η κυβέρνηση δεν παίρνει μια πολιτική απόφαση, που εντέλει αυτή θα είναι η λύση, ώστε να περάσει μια τροπολογία και να τους μονιμοποιήσει”, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Ertοpen, ο Αλέξανδρος Μερσινιάς, μέλος του ΣΕΚΕΣ ΕΥΔΑΠ και της Ε.Ε της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην επιχείρηση. “Ήμασταν βέβαιοι πως εάν δεν επαναπροσληφθούν οι 23 υδρονομείς, η διοίκηση θα τους αντικαταστήσει αυτόματα με άλλους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας που είναι και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, διότι το δίκτυο της Αθήνας αυτόματα βρίσκεται σε κίνδυνο με την έλλειψη αυτών των συναδέλφων”. 

Από τη δουλειά των υδρονομέων, εξαρτάται η ομαλή υδροδότηση ολόκληρης της Αττικής. Ουσιαστικά από τους περίπου 100 υδρονομείς που εργάζονται στην ΕΥΔΑΠ, απειλήθηκε με απόλυση το ένα τέταρτο εξ αυτών. Σε συνέντευξή του στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης, ένας από τους 23 υδρονομείς είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι ενδεχόμενη απόλυσή τους θα σήμαινε σοβαρά προβλήματα στην παροχή νερού στους Αθηναίους και μάλιστα μέσα στο καυτό καλοκαίρι. Ο ίδιος επιβεβαίωνε αυτό που ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, το ΣΕΚΕΣ και οι ίδιοι οι υδρονομείς επισημαίνουν. Ότι η απόλυσή τους συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια απαξίωσης της ΕΥΔΑΠ, προκειμένου να διευκολυνθεί και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή της.

Ωστόσο παρά τη νίκη της περασμένης Τετάρτης η μάχη συνεχίζεται. Όπως υπογραμμίζει η Όλγα Τσιμιδάκη, πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων ΕΥΔΑΠ οι υδρονομείς “έχουν επανέλθει στο πρότερο καθεστώς αβεβαιότητας, μέχρι κάποιο άλλο δικαστήριο να λύσει -υποτίθεται- οριστικά την υπόθεσή τους. Ο αγώνας για την επαναφορά των συναδέλφων στη δουλειά συνεχίζεται. Και δε συνεχίζεται μόνον για τους 23 υδρονομείς, αλλά για όλους τους εργαζομένους. Συνεχίζεται ενάντια σε αυτήν την πολιτική, την πολιτική των περικοπών και της λιτότητας, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές, ενάντια στην ανατροπή τους. Αυτή είναι η μόνη πολιτική λύση που μπορεί να δοθεί”.