Εργατικό κίνημα
Κυβερνητικά δώρα στους καπιταλιστές

Στα τελευταία φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης μπορείτε να βρείτε τα όσα προβλέπει το νέο Πολυνομοσχέδιο σχετικά με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και τις περικοπές στις συντάξεις, την αύξηση της φορολογίας στους πιο φτωχούς, την επίθεση στα ταμεία και τα αποθεματικά των δημόσιων οργανισμών, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Αλλά η επίθεση δεν περιορίζεται στο οικονομικό επίπεδο. Τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, επιχειρούν συνολικά την υποβάθμιση του ήδη χτυπημένου βιωτικού επιπέδου των εργαζόμενων. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το περίφημο άρθρο 70 του Πολυνομοσχεδίου, το οποίο φωτογραφίζει την περιοχή του Περάματος – Κερατσινίου - Δραπετσώνας και τη δίνει δωράκι σε μεγαλοκαρχαρίες τύπου Μελισσανίδη. Εδώ και χρόνια είναι ανοιχτή η μάχη για απομάκρυνση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Oil One και του τσιμεντάδικου της Lafarge και η απόδοση της περιοχής των Λιπασμάτων στην τοπική κοινωνία της Δραπετσώνας. Η ίδια η τωρινή κυβέρνηση υποσχόταν προεκλογικά και διαβεβαίωνε μετεκλογικά, ότι θα διώξει τα καζάνια και θα ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις των κατοίκων. Ωστόσο όπως ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή η περιοχή χαρίζεται για άλλα 20 χρόνια στα επιχειρηματικά συμφέροντα που την καταστρέφουν.

“Με το άρθρο 70 ξεκινάει ένας νέος γύρος αγώνα, ενάντια στη νέα παράταση των εγκαταστάσεων Μελισσανίδη και των ρυπογόνων εγκαταστάσεων στο Πέραμα. Αντί η κυβέρνηση να εναρμονιστεί με τις διεκδικήσεις των κατοίκων και να απαλλοτριώσει το χώρο που παράνομα έχει πάρει ο Μελισσανίδης, του το χαρίζει για άλλα 20 χρόνια. Την ίδια στιγμή που περνάει μια ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη με το νέο μνημόνιο Τσίπρα - ΕΕ – Μητσοτάκη, επιτίθεται και στις γειτονιές της και στην ποιότητα ζωής της. Η μάχη για να πάρουμε πίσω τις εκτάσεις και το πράσινο από τα κοράκια είναι πιο επιτακτική απο ποτέ” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Μιχάλης Πέππας, μέλος του τοπικού πυρήνα του ΣΕΚ στο Κερατσίνι. 

Το συγκεκριμένο μέτρο έχουν καταγγείλει τόσο η δημοτική αρχή Κερατσινίου – Δραπετσώνας όσο και δημοτικές παρατάξεις της περιοχής.

Ιδανικό περιβάλλον για το κεφάλαιο και χτύπημα των “από κάτω” σημαίνουν τα κυβερνητικά οράματα για “ανάπτυξη” κι αυτό φαίνεται από μια ακόμα διάταξη που σήκωσε αντδράσεις. Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν οι οδηγοί ταξί την Τετάρτη 13/6 καθώς στο Πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβανόταν τροπολογία που ουσιαστικά έδινε στα τουριστικά γραφεία και τους ξενοδόχους τη δυνατότητα να διατηρούν το δικό τους σύστημα μεταφορών. “Εισιτήριο επιστροφής στην Uber” κατήγγειλαν οι οδηγοί ότι βγάζει η κυβέρνηση με την τροπολογία. Το σίγουρο είναι ότι κάνει ένα ακόμα δώρο στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, και τους βιομήχανούς της.