Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Γιορτή συνύπαρξης και αλληλεγγύης στα Σεπόλια, 17/6

17/6, Γιορτή Πακιστανικής Κοινότητας στα Σεπόλια. Η αίθουσα της γιορτής.

Η ΚΕΕΡΦΑ φτάνει με διαδήλωση στο 144ο Δημοτικό σχολείο

 

Ήταν μια γιορτή χαράς, συνύπαρξης και αλληλεγγύης. Φωνές, παιχνίδια και πολλά παιδικά χαμόγελα στην γιορτή του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας, που την Κυριακή 17 Ιούνη ολοκλήρωσε την σχολική χρονιά 2017-18, στο 144ο Δημοτικό σχολείο στα Σεπόλια. 

Πάνω από 160 παιδιά μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα στο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας, πάνω από 50 μαμάδες κάνουν ενισχυτικά μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, ενώ 13 ήταν οι εθελόντριες Πακιστανές δασκάλες την φετινή χρονιά. 

“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι έκαναν τα πάντα για να αποκτήσουμε χώρο για το σχολείο μας και να ολοκληρώσουμε και τη φετινή χρονιά. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μας και είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό. Όμως δεν θέλουμε να ξεχάσουμε την καταγωγή και τη γλώσσα των γονιών μας. Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί μέσα από το σχολείο μας δίνετε τη δυνατότητα να μπορούμε να επικοινωνούμε με τους παππούδες, τις γιαγιάδες μας και τους συγγενείς μας στο Πακιστάν”, τόνισε η Αρίμπα Νουρ μαθήτρια στο Πακιστανικό Σχολείο.

“Δίνετε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να μάθουν τις ρίζες τους, να μπορούν να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους στο Πακιστάν, να ανοίγουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους σε νέες κουλτούρες, νέες εικόνες. Η μόρφωση είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά”, ανέφερε με συγκίνηση η Σοφία, ελληνίδα μητέρα παιδιών που φοιτούν στο Πακιστανικό σχολείο.

Στο πλευρό της Πακιστανικής Κοινότητας βρέθηκαν από νωρίς αγωνιστές/στριες τις ΚΕΕΡΦΑ Κολωνού Σεπολίων αλλά και της ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου που αρχικά συγκεντρώθηκαν στο σταθμό του Μετρό στα Σεπόλια και διαδήλωσαν μέχρι το 144ο σχολείο, φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθήματα. Παρά τη βροχή που απέτρεψε την δυνατότητα η σχολική γιορτή να γίνει στο προαύλιο, δεκάδες μαθητές του Πακιστανικού Σχολείου μαζί με τους γονείς τους συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό θέατρο του 144ου Δημοτικού Σχολείου στα Σεπόλια και με τραγούδια, ποιήματα, ομιλίες και χαιρετισμούς έκλεισαν χαρούμενα τη φετινή σχολική χρονιά.

“Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους που στηρίξατε το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας και φτιάξατε μια ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά μας. Είμαστε ευγνώμονες στους δασκάλους και στους γονείς του 144ου. Στο Δήμο της Αθήνας που μας παραχώρησε το σχολείο. Σε όσους στάθηκαν απέναντι στο ρατσισμό και δεν φοβήθηκαν. Σας ευχαριστούμε όλους και ζητάμε τη στήριξή σας για να συνεχίσουμε και στη νέα χρονιά αυτή την εκπαιδευτική προσπάθεια”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τζαβέντ Ασλάμ πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας “Η Ενότητα”. 

Κατά τη διάρκεια της γιορτής χαιρετισμό έκανε ο διευθυντής του σχολείου Τάκης Κωνσταντόπουλος που τόνισε πως ήταν μια όμορφη χρονιά και μια όμορφη συνεργασία μεταξύ του 144 και του Πακιστανικού Σχολείου. “Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρουσία σας εδώ. Το σχολείο μας έγινε καλύτερο, ομορφότερο, πιο φωτεινό από τότε που στεγάζεται και το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας”, τόνισε ο Τ. Κωνσταντόπουλος. 

«Δεν θα φοβηθούμε»

Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων του 144ου ο Θύμιος Χριστοδούλου -θύμα και ο ίδιος της ρατσιστικής επίθεσης που έγινε την προηγούμενη βδομάδα κατά τη διάρκεια της σχολικής γιορτής για τη λήξη της χρονιάς που οργανώθηκε από το δημοτικό σχολείο- τόνισε πως η συγκεκριμένη ομάδα των ρατσιστών γονιών τόλμησε και επιτέθηκε στο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων μπροστά στα παιδιά. “Πρόκειται για την ίδια ομάδα ρατσιστών που προσπάθησαν να σταματήσουν τη λειτουργία του Πακιστανικού σχολείου. Ούτε τότε τους το επιτρέψαμε, ούτε τώρα θα φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα σχολείο της αλληλεγγύης και για μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό και φασίστες”, ανέφερε ο Θ. Χριστοδούλου.

“Είμαστε χαρούμενοι που παρά τις ρατσιστικές και φασιστικές προκλήσεις που είδαμε τις προηγούμενες μέρες από μια οικτρή μειοψηφία ρατσιστών γονιών, το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας ολοκλήρωσε  τη σχολική χρονιά. Ωστόσο δεν ξεχνάμε να διεκδικούμε πως το δικαίωμα των παιδιών των μεταναστών να διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα θα έπρεπε να είναι δουλειά του δημόσιου σχολείου”, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ που υπογράμμισε την σημασία της στήριξης του Συλλόγου Δασκάλων “Αριστοτέλης” στην περιοχή των Σεπολίων και του Κολωνού και την στήριξη του Συλλόγου Δασκάλων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 144 Δημοτικού Σχολείου.

Επίσης χαιρέτησαν ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθήνας Λευτέρης Παπαγιαννάκης, η Βάλια Δημοπούλου από την “Ανοιχτή Πόλη” και η Ντίνα Ρέππα πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων “Αριστοτέλης”. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και αντιπροσωπεία από την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τέλος της γιορτής, και αφού είχε τελειώσει η βροχή, η Πακιστανική Κοινότητα παρέθεσε γεύμα με πακιστανικές γεύσεις στο προαύλιο του σχολείου.