Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Σαλαμίνα: Μια πετυχημένη αντιφασιστική εκδήλωση

Με μεγάλη επιτυχία έγινε τη Δευτέρα 18 Ιούνη η πρώτη ιδρυτική εκδήλωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αντιφασιστών Σαλαμίνας στο Δημαρχείο του νησιού, με τη συμμετοχή δημοτικών και αντιφασιστικών – αντιρατσιστικών κινήσεων, εκπαιδευτικών, εργαζόμενων και ανέργων, από τη Σαλαμίνα και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. 

Ομιλητές ήταν ο Τάσος Καραντής, δημοσιογράφος, η Μάνια Μπαρσέφσκι, πολιτική ακτιβίστρια και ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο Θάνος Βορίλας, εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Σαλαμίνας «Ναυμαχήα», η Κατερίνα Θωίδου από τη Δημοτική Κίνηση Νίκαιας «Ανταρσία στην Κοκκινιά», ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Σωτήρης Αλεξόπουλος από την Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Πειραιά, εκπρόσωπος της ΟΡΜΑ, ενώ το λόγο πήραν αντιφασίστες και αντιφασίστριες που έκαναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις. 

Ο Τάσος Καραντής αφού έδωσε την εικόνα του ναζιστικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, εξήγησε πως πρόκειται για μία συμμορία την οποία στη Σαλαμίνα στήριζαν 2-3 οικογένειες τη δεκαετία του ‘80 και έπαιρνε μερικές δεκάδες ψήφους στις εκλογές και έφτασε με τη βοήθεια των κρατικών θεσμών να έχει γραφεία και ποσοστό 12% στις τελευταίες εκλογές. 

Στο χέρι μας

«Είναι στο χέρι της δημοκρατικής πλειοψηφίας και του μαζικού ενωτικού κινήματος να τους κάνουμε να ξαναγυρίσουν πίσω στα ποσοστά που είχαν τη δεκαετία του ’80-‘90, να κλείσουμε τα γραφεία τους και να κάνουμε ξεκάθαρο στη δημοτική αρχή της Σαλαμίνας ότι είναι ανεπιθύμητοι στο νησί» τόνισε και κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να πλαισιώσουν την Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας. 

Η Μάνια Μπαρσέφκι έκανε μία αναδρομή στο πώς από τη δεκαετία του ’90 όλες οι κυβερνήσεις έπαιξαν το χαρτί του ρατσισμού, που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έστρωσαν το δρόμο στη Χρυσή Αυγή και τόνισε ότι το αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να συνδεθεί με το κίνημα που παλεύει τα μνημόνια και την εξαθλίωση. Ο Κώστας Παπαδάκης αφού μίλησε για την ατιμωρησία που απολάμβαναν οι Χρυσαυγίτες για τα εγκλήματά τους  την περίοδο 2012-13, η οποία ανακόπηκε μετά τη δολοφονία Φύσσα λόγω της έκρηξης του αντιφασιστικού κινήματος, κάλεσε σε συμμετοχή στο ακροατήριο της δίκης και κλιμάκωση της αντιφασιστικής δράσης σε κάθε γειτονιά. 

Στο τέλος της εκδήλωσης αρκετοί δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας και ενημερώθηκαν από το τραπεζάκι της ΚΕΕΡΦΑ για τη σύσκεψη που διοργανώνει στις 27 Ιούνη στο Ρομάντζο, για τη διοργάνωση κεντρικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα στα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα.