Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Φασιστική επίθεση στο Σύνταγμα

Φασιστική επίθεση σε βάρος του Νικόλα Κοκοβλή, φοιτητή στη ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας έγινε το βράδυ του συλλαλητηρίου για το μακεδονικό στη Βουλή. Ο Ν. Κοκοβλής είναι φωτογράφος που συνεργάζεται με την Εφημερίδα των Συντακτών και βρέθηκε στην εθνικιστική συγκέντρωση της 16/6 προκειμένου να την καλύψει. Καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση από φασίστες οι οποίοι τον χτύπησαν, τον έβρισαν και, τέλος, έκλεψαν τη φωτογραφική μηχανή του.

Όπως δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Κατά τις 9.30μμ ήμουν στα σκαλιά και φωτογράφιζα το συλλαλητήριο. Ξαφνικά από τα δεξιά μου πετάχτηκε ένα χέρι και μου άρπαξε το λουρί της μηχανής. Πίσω του ήρθαν και άλλοι 7-8. Με τραβούσαν, φωνάζανε ότι είμαι ημίαιμος και τι κάνω εγώ εδώ. Ένας σήκωσε το καδρόνι του και με χτύπησε στο γοφό. Κάποιοι φορούσαν κράνη και μαύρες μπλούζες με στάμπα την ελληνική σημαία. Κάποια στιγμή παρέμβηκαν δυο άλλοι δημοσιογράφοι και σταμάτησαν την επίθεση, ενώ είχα ήδη χάσει τη μηχανή. Αυτοί που μου επιτέθηκαν μου την είχαν κλέψει. Τα ΜΑΤ ήταν εκεί και δεν έκαναν κάτι». 

Oλόκληρη ομάδα

Με άλλα λόγια πρόκειται για μια επίθεση πανομοιότυπη με αυτές που έχουν περιγράψει οι φωτορεπόρτερ που έχουν καταθέσει ως μάρτυρες στη δίκη της Χρυσής Αυγής: επίθεση τάγματος εφόδου. Μια ολόκληρη ομάδα εναντίον ενός, ένας επικεφαλής ξεκινά την επίθεση και οι υπόλοιποι συνεχίζουν, ομοιόμορφη εμφάνιση, κράνη και καδρόνια μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Και η αφορμή, όπως και σε άλλες παρόμοιες επιθέσεις, είναι η προσπάθεια να έχουν απόλυτο έλεγχο της εικόνας τους στα ΜΜΕ. Όπως δήλωσε ο φωτορεπόρτερ, ένα από τα πράγματα που του φώναξαν είναι «γιατί φωτογραφίζεις πρόσωπα».

Το σχήμα ΕΑΑΚ της ΣΓΤΚΣ, Γραφίδα, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Καταδικάζουμε την επίθεση και καλούμε να σταματήσει η κάλυψη της αστυνομίας που παρακολουθούσε την επίθεση χωρίς να κάνει τίποτα. Τα εθνικιστικά συλλαλητήρια είναι θλιβερά θερμοκήπια για τη δράση των φασιστών. Οι εργάτες των Βαλκανίων είναι αδέρφια μας! Όχι στον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλεία! Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή για να τσακίσουμε τους φασίστες και να καταδικαστούν οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

Τόσο η ανακοίνωση της Γραφίδας όσο και ο ίδιος ο φοιτητής που δέχτηκε την επίθεση καλούν στην αντιφασιστική διαδήλωση της Τρίτης 19/6 στην πλατεία Μπουρναζίου.