Εργατικό κίνημα
COSCO: To πιο δυνατό όπλο, η απεργία

Σε γενική συνέλευση καλεί η ΕΝΕΔΕΠ, το σωματείο των εργαζόμενων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, την Πέμπτη 21/6. Πρόκειται για την πρώτη γενική συνέλευση μετά τη μεγάλη απεργία που πραγματοποίησαν οι λιμενεργάτες της COSCO και παρά τις προσπάθειες απεργοσπασίας και τρομοκρατίας, ανάγκασαν την εργοδοσία να διαπραγματευτεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12/6. “Παρά τη κωλυσιεργία που προσπάθησε να δημιουργήσει η εργοδοσία δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια τη σημερινής μας συνάντησης να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ” λέει η ενημέρωση του σωματείου και συμπληρώνει ότι επόμενη συνάντηση με την εργοδοσία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιούνη. Σε σχέση με την ένταξη στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) που κέρδισαν σαν υπόσχεση οι εργαζόμενοι μέσα από την απεργία τους, μέχρι τις 25 Ιούνη υποτίθεται ότι τα αρμόδια Υπουργεία θα έχουν λύσει όλα τα τεχνικά ζητήματα για την ικανοποίηση του αιτήματος. 

Εξελίξεις

Πρόκειται για σπουδαίες εξελίξεις αν αναλογιστεί κανείς ότι η εργοδοσία μόλις 20 μέρες πριν εμφανιζόταν αδιάλλακτη, χρησιμοποιούσε χρυσαυγίτες για απεργοσπάστες, έσερνε το σωματείο στα δικαστήρια για να βγάλει παράνομη την απεργία, εκφόβιζε εργαζόμενους για να μπουν για δουλειά κλπ. Εξελίξεις που δείχνουν τη δύναμη των εργαζομένων όταν συλλογικά κι αποφασιστικά αποφασίζουν να συγκρουστούν. 

Αυτή τη δύναμη είναι που θα πρέπει να ξαναβάλουν σε ισχύ προκειμένου να κερδίσουν στο ακέραιο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Όπως όλα δείχνουν από τις πρώτες συναντήσεις –και επιβεβαιώνει το ίδιο το σωματείο– η εργοδοσία παίζει το παιχνίδι της κωλυσιεργίας. Το ότι χάσανε μια μάχη δεν σημαίνει ότι δεν θα επιμείνουν στην προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Τόσο στο ζήτημα της ΣΣΕ, όσο και σε αυτό των ΒΑΕ, αυτό που πήραν ήταν νέες ημερομηνίες για συναντήσεις και διαπραγματεύσεις. Σε αυτές τις ημερομηνίες οι εργάτες το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να οπλίσουν το πιο δυνατό τους όπλο. Αυτό που τους έφτασε μέχρι εδώ. Την απεργία.