Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
To Μακεδονικό: «Με τους γείτονες ειρήνη, με τα μνημόνια πόλεμο»

Ν. Ιωνία

Περιστέρι

 

Καλλιθέα

 

Το σύνθημα «με τους γείτονες ειρήνη – με τα μνημόνια πόλεμο» ακούστηκε σε όλες τις γειτονιές την περασμένη βδομάδα, μέσα από την καμπάνια του ΣΕΚ και της Εργατικής Αλληλεγγύης ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, για την υπεράσπιση του δικαιώματος του γειτονικού λαού στην αυτοδιάθεση αλλά και για την κλιμάκωση των εργατικών μαχών. 

Ενώ η ακροδεξιά σε κεντρικό επίπεδο έχει οξύνει σε βαθμό εκτροχιασμού τους τόνους, είναι φανερό ότι καταφέρνει να απευθυνθεί μόνο στο σκληρό της πυρήνα. Στις γειτονιές οι ακροδεξιές φωνές ήταν ακόμα πιο αδυνατισμένες σε σχέση με το χειμώνα. Η εικόνα από την καμπάνια είναι ότι την εργατική τάξη την απασχολεί το να καταλάβει τι σημαίνει η συμφωνία, τι ρόλο παίζει το ΝΑΤΟ στην περιοχή και πώς μπορεί να σταματήσει η άνοδος της ακροδεξιάς. Και φυσικά η συζήτηση ανοίγει και για τους εργατικούς αγώνες ενάντια στη λιτότητα, που μέσα σε αυτές τις εξελίξεις δεν πέρασαν τόσο «στα ψιλά» όσο θα ήθελε να ελπίζει η κυβέρνηση.

«Συνεργείο με δώδεκα άτομα βγήκε στη Νέα Ιωνία την Παρασκευή 15/6, για να μιλήσει με τον κόσμο της γειτονιάς για τη συμφωνία, τον εθνικισμό, την ακροδεξιά», δήλωσε στην ΕΑ η Αλεξάνδρα. «Το κλίμα ήταν πολύ θετικό, μεγάλο κομμάτι του κόσμου που περνούσε χαιρόταν με την παρέμβασή μας και ερχόταν να κουβεντιάσει. Οι συνδέσεις με τα θέματα της επικαιρότητας άνοιγαν προς κάθε κατεύθυνση: Οι περαστικοί σταματούσαν ακούγοντας το σύνθημα, έρχονταν να ρωτήσουν, να συζητήσουν για την ακροδεξιά και τους φασίστες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα συλλαλητήρια, για την ίδια τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δεν υπήρξαν εθνικιστικές κραυγές, πιο πολύ όσοι σταματούσαν άνοιγαν την κουβέντα για το αν είναι καλή η συμφωνία. Με άλλα λόγια ήθελαν να ξέρουν τι λέμε συνολικά σαν Αριστερά για τα όσα συμβαίνουν, άρα και για τα μνημόνια, τις μάχες που ξετυλίγονται αυτό το διάστημα κλπ. Καλέσαμε όλο τον κόσμο και στη γιορτή της Εργατικής Αλληλεγγύης για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε εκεί αυτή την συζήτηση».

«Στην Καλλιθέα δώσαμε τον τόνο στη γειτονιά, με μια καλή παρέμβαση και γειωμένη συζήτηση, καθώς και μαζικό μοίρασμα της προκήρυξης. Οι ακροδεξιές φωνές δεν τόλμησαν να εμφανιστούν, ενώ η σύνδεση του διεθνισμού με τους εργατικούς αγώνες φάνηκε, με αποτέλεσμα να μαζέψουμε πολλά τηλέφωνα για τη γιορτή της Εργατικής Αλληλεγγύης», είπε ο Δημήτρης. 

«Η εξόρμηση γινόταν με σύνθημα ειρήνη με τους γείτονες πόλεμο στα μνημόνια και ήταν ταυτόχρονα εξόρμηση που προπαγάνδιζε την αντιφασιστική διαδήλωση που έχουμε στις 19/6 στο Περιστέρι ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στη γειτονιά του Μπουρναζίου», τόνισε η Λίλιαν. «Παρά την προσπάθεια που γινόταν όλη τη μέρα από τους από πάνω να επιτεθούν στο κίνημα και στην αριστερά ο κόσμος της περιοχής, σταματούσε να συζητήσει ενάντια στον εθνικισμό, υπέγραφε το κείμενο υπογραφών, αγόραζε την Εργατική Αλληλεγγύη και έδειχνε ενδιαφέρον για την αντιφασιστική διαδήλωση και την ανάγκη να μην αφήσουμε πουθενά τους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι».