Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Σαλαμίνα: Έξω οι φασίστες, 20/10

Αντιφασιστική εκδήλωση στη Σαλαμίνα, 1 Οκτώβρη

Συγκέντρωση και Πορεία στο Πέραμα

Σάββατο 20 Οκτωβρίου, 12μεσ.,
Καραβάκια Περάματος
 
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια στην παρουσία του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Λαγού στα “Σαλαμίνια”, έγινε την Παρασκευή 5 Οκτώβρη στην Παραλία Καματερού. Δεκάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες από τη Σαλαμίνα και τις γειτονιές του Πειραιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αντιφασιστών Σαλαμίνας (ΕΠΑΣ) για να διαμαρτυρηθούν για την πρόσκληση της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας στην επίσημη εκδήλωση του Δήμου και να βροντοφωνάξουν “Έξω οι φασίστες από τη Σαλαμίνα – Κλείστε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής”.

Η “υποδοχή” του Λαγού ήταν ένα ακόμα βήμα στη μεγάλη μάχη που έχει ξεκινήσει η ΕΠΑΣ, με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων συλλογικοτήτων, για να ξηλώσει τους φασίστες από τη Σαλαμίνα. 

Στη συγκέντρωση υπήρχε το πανό της ΕΠΑΣ που έγραφε «Έξω οι φασίστες από τη Σαλαμίνα- Κλείστε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής», μαζί με σημαίες της ΚΕΕΡΦΑ, ενώ από τη ντουντούκα ακούγονταν σε όλη τη διάρκεια δημόσια καταγγελία της επίθεσης που έγινε στο Βαγγέλη Παπαμιχαήλ, καθώς και για τις πλάτες που κάνει η Δήμαρχος Σαλαμίνας στους φασίστες.

Και μόνο η πανκινητοποίηση της αστυνομίας με τρεις κλούβες των ΜΑΤ, που κουβάλησε από το Πέραμα, για να προστατέψει τη συμμορία των Νεοναζί (20 - 30 άτομα μαυροφορεμένων φουσκωτών χρυσαυγιτών/ακροβολισμένων στρατιωτικά), αποδεικνύει πόσο φοβούνται την ενωμένη αντιφασιστική δράση.

Είχε προηγηθεί, την Τρίτη 1 Οκτώβρη, η ανοιχτή αντιφασιστική εκδήλωση της ΕΠΑΣ στην πλατεία Αγαλμάτων, την κεντρική πλατεία της Σαλαμίνας, με τη συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών και αγωνιστριών. Η επιτυχία της οδήγησε στην κινητοποίηση ενάντια στην παρουσία του Λαγού στα “Σαλαμίνια”, ενώ ακολουθεί το Σάββατο 20 Οκτώβρη, στις 12 μεσ., στα Καραβάκια Περάματος, μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση στο σημείο της πρόσφατης επίθεσης και πορεία στη γειτονιά.

“Πριν λίγες μέρες ήταν ένα χτύπημα σε μένα”, είπε στην εκδήλωση ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, θύμα της φασιστικής επίθεσης, “Αύριο στη θέση μου μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε, μπορεί να είναι κάποιος από δω. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, αν μπορώ να τους πω έτσι, όσο πιο μαζικά και δυναμικά γίνεται. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Από εδώ και πέρα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι”.

Τους λόγους για τους οποίους συγκροτήθηκε η ΕΠΑΣ ανέλυσε ο Τάσος Καραντής, δημοσιογράφος και μέλος της Πρωτοβουλίας, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Σαλαμίνας που κάνει πλάτες στους φασίστες και καλώντας σε ένα πλατύ κίνημα που θα τους σταματήσει. “Δεν μπορεί η δημοτική αρχή, με την πρόφαση ότι είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα με εκλεγμένο βουλευτή να τον καλεί σε όλες τις εκδηλώσεις μη βλέποντας  ότι είναι υπόδικος με βαριά κατηγορία για εγκληματική οργάνωση”, είπε τονίζοντας ότι “όσο περισσότεροι συμμετέχουμε στην ΕΠΑΣ, τόσο οι φασίστες θα απομονώνονται. Αυτή είναι η αδυναμία τους, αυτή είναι η δύναμή μας”.

Στις ισχυρές παραδόσεις εργατικών αγώνων και αγώνων ενάντια στο φασισμό που έχουν οι γειτονιές της Β' Πειραιά, αναφέρθηκε η Βούλα Τουτουντζή, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να πάρει η τοπική αυτοδιοίκηση ενάντια στην ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική ώστε να μην βρίσκει ακροατήρια. Και τόνισε πως “κάθε φορά που οι τοπικές κοινωνίες, τα συνδικάτα των εργαζόμενων, η νεολαία και οι φορείς κινητοποιήθηκαν, το αυγό του φιδιού δεν μπόρεσε να εκκολαφθεί παρότι το επιδίωξε”.

Στον ξεσηκωμό του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος εδώ και διεθνώς στάθηκε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, προτείνοντας βήματα κλιμάκωσης του αγώνα και καλώντας στη Διεθνή Συνάντηση της Κίνησης στις 13 Οκτώβρη στο Ρουφ. Οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν από μέλη της ΕΠΑΣ, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΟΡΜΑ ενίσχυσαν την συζήτηση για τον αποτελεσματικότερο τρόπο πάλης ενάντια στους φασίστες και τις ρατσιστικές πολιτικές που τους ανοίγουν το δρόμο.

“Συνεχίζουμε μέχρι να διαλύσουμε τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής σε Σαλαμίνα και Πέραμα, να κλείσουμε τα γραφεία τους και να τους βάλουμε στη φυλακή για πάντα”, δηλώνει η ΕΠΑΣ και καλεί στα επόμενα ραντεβού, “Καλούμε: Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαλαμίνας, απαιτώντας να πάρει απόφαση καταδίκης της επίθεσης στο Βαγγέλη Παπαμιχαήλ και της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Και το Σάββατο 20 Οκτώβρη, στις 12μες, στη συγκέντρωση στα Καραβάκια Περάματος και στην πορεία που θα ακολουθήσει”.