Εκπαίδευση και Νεολαία
ΤΕΙ Αθήνας-Πειραιά: «Πανεπιστήμιο» σημαίνει απολύσεις!

«Ο αριθμός των νέων θέσεων για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση ακόμα και με το ΕΕΠ που είχε μόνο το ένα από τα δύο συγχωνευόμενα Ιδρύματα, πιο αναλυτικά τα δύο συγχωνευόμενα Ιδρύματα για την Α.Ε 2017-18 είχαν πάνω από 6.500 ώρες τις οποίες κάλυπτε το ΕΕΠ ενώ φέτος αυτές περιορίζονται σε 2.800. Πρακτικά λοιπόν, περίπου τα 2/3 των εργαζομένων βρίσκονται απολυμένοι, όχι γιατί δεν υπάρχουν πια ανάγκες στο νέο Ίδρυμα, αλλά λόγω της ελλιπέστατης χρηματοδότησης από το Υπουργείο» τονίζει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Αθήνας.  

«Τα προγράμματα σπουδών τροποποιούνται σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης, και τα εργαστηριακά μαθήματα πρακτικά «αφαιρούνται» και μετατρέπονται σε παρουσιάσεις… Η περαιτέρω υποβάθμιση των σπουδών, που θα πραγματοποιηθεί στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, λόγω των ομαδικών απολύσεων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών είναι απόρροια της πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, ενώ ευθύνη έχουν και τα διοικητικά όργανα του νέου Ιδρύματος, για την ανοχή του στις επισφαλείς συνθήκες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια. […]

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ Την μονιμοποίηση του Έκτακτου Εκπαιδευτικού προσωπικού το οποίο εργάζεται αποκλειστικά ή επιθυμεί να εργασθεί πλήρως στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Αύξηση της Κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αυξημένων αναγκών που έχει το νέο Ίδρυμα. Την άμεση απόδοση όλων των οφειλόμενων, την αύξηση του μισθού των έκτακτων διδασκόντων, με εξασφάλιση κάλυψης όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ενίσχυση των υποδομών, αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων και λοιπού υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ώστε απρόσκοπτα να διεξάγεται η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία. Άμεση προκήρυξη νέων θέσεων διδασκόντων και λοιπού προσωπικού, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες ανάγκες λειτουργίας των Ιδρυμάτων».

Μείωση της χρηματοδότησης

«Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι εγγραφές των πρωτοετών στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής). Από την πρώτη κιόλας στιγμή φάνηκε ότι η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ δεν είναι «αναβάθμιση» αλλά η ίδια πολιτική που θέλει τα λεφτά να πηγαίνουν στους επιχειρηματίες και το χρέος αντί για τις ανάγκες μας. Υπάρχει τεράστια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματά της. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με απολύσεις του έκτακτου προσωπικού, κάτι που σημαίνει έλλειψη σε καθηγητές», τόνισε στην Εργατική αλληλεγγύη ο Αργύρης Σκούρτης, φοιτητής στη ΣΓΤΚΣ. 

«Ακόμα, μέσα από τις συγχωνεύσεις τμημάτων που έφερε το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, οι φοιτητές δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για την εγγραφή τους, σε ποια πανεπιστημιούπολη και σε ποια γραμματεία καθώς και είναι άγνωστο το πότε τελικά θα ξεκινήσουν τα μαθήματα. Με έμπνευση από τις περσινές μεγάλες μάχες των ΤΕΙ, παλεύουμε για να τσακίσουμε τις επιθέσεις που δέχεται η Παιδεία από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Διεκδικούμε μαζί με τους καθηγητές δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλες και όλους χωρίς απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις».