Εργατικό κίνημα
Απεργία ΠΕΔΥ: Χρειάζεται κλιμάκωση

4/10, Απεργιακή συγκέντρωση στην Αλεξάνδρας

Με ψηλά ποσοστά συμμετοχής πραγματοποιήθηκε η 48ωρη απεργία των γιατρών του ΠΕΔΥ στις 4 και 5 Οκτώβρη, ενάντια στη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Την πρώτη μέρα της απεργίας στο Κέντρο Υγείας της λεωφ.Αλεξάνδρας συγκεντρώθηκαν δεκάδες απεργοί και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, διεκδικώντας συνάντηση με τα αρμόδια στελέχη. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν αγωνιστές κι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων, του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια και της Εργατικής Αλληλεγγύης μοιράζοντας προκήρυξη τόσο για την απεργία στο ΠΕΔΥ όσο και για αυτή που ακολουθεί, στα δημόσια νοσοκομεία στις 10/10. 

Οι λόγοι της απεργίας εξηγούνται σε “επιστολή προς τους πολίτες” που μοίραζαν οι γιατροί στον κόσμο που συναντούσε την απεργιακή συγκέντρωση της λεωφ. Αλεξάνδρας. Πρώτα απ' όλα να μην περάσουν οι απολύσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας: “Τα πολυϊατρεία μετά τις απολύσεις του 2014 δυστυχώς δεν ορθοπόδησαν ποτέ. Παρά τις υποσχέσεις των κυβερνώντων, υπολειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού κι εξοπλισμού. Προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών δεν γίνονται. Οι απολυμένοι δεν επαναπροσλήφθηκαν όλοι. Καθημερινά αποχωρούν με συνταξιοδότηση γιατροί ενώ οι επικουρικοί γιατροί που προσλαμβάνονται με εξευτελιστικές αμοιβές, απολύονται μετά από 2-3 χρόνια... 

Προσλήψεις

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο τέλος του 2018 το υπουργείο ετοιμάζει εκατοντάδες απολύσεις γιατρών που επανήλθαν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις! Όλα αυτά θα αποδυναμώσουν τις μονάδες και θα οδηγήσουν πιθανά σε κλείσιμο κάποιων από αυτές” αναφέρει η ανακοίνωση των απεργών και συνεχίζει υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προκειμένου να μπορεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη να προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες στον κόσμο. 

Η κυβέρνηση, αντ' αυτού επιχειρεί να επεκτείνει το ωράριο των εργαζόμενων, χωρίς αυτό να συνοδεύεται από στελέχωση των υπηρεσιών με νέους εργαζόμενους. “Το υπουργείο πρόσφατα ανακοίνωσε αυθαίρετα την παράταση της λειτουργίας των Μονάδων μέχρι τις 9μμ, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς αναβάθμιση εργαστηρίων και με ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων και προσωπικού, χωρίς φύλαξη. Εμείς προτείναμε στο Υπουργείο να εξοπλίσει τα Κέντρα Υγείας και να προσλάβει ιατρούς, ώστε να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, έτσι ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν φροντίδα υψηλού επιπέδου και τα νοσοκομεία να αποφορτίζονται από χιλιάδες ασθενείς”, υπογραμμίζουν οι απεργοί. 

Σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, συνδικαλιστές της πανελλήνιας ομοσπονδίας των συλλόγων εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, χαρακτήριζαν την απεργία ως προειδοποιητική, τονίζοντας ότι θα υπάρξει κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους.