Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη: Εκδηλώσεις για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Δυο μεγάλες ανοιχτές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε Αλεξανδρούπολη (29/9) και Ορεστιάδα (28/9) με θέμα την δίκη της Χρυσής Αυγής και ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρο πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων Αλιεργατών. Η πλατιά κινητοποίηση, η μαζική συμμετοχή και το ενδιαφέρον των τοπικών ΜΜΕ, δείχνουν τη δίψα ενός ολόκληρου κόσμου να ενημερωθεί αλλά και να στηρίξει τη μάχη της καταδίκης των φασιστών.

Στην Αλεξανδρούπολη, με την παρουσία 40 αγωνιστριών και αγωνιστών έγινε μια πλούσια συζήτηση με έντονη διατύπωση της ανάγκης ενωτικής δράσης. Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τη ΛΑΕ, τα ΕΑΑΚ και την τοπική ΕΛΜΕ. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Θράκης «Η Γνώμη»: «Ο κ. Παπαδάκης εκτίμησε πως η ΧΑ είναι αρκετά στριμωγμένη από την εξέλιξη της δίκης... Σημείωσε πως όποια κι αν είναι η έκβαση της δίκης, η τελική μάχη κατά του φασισμού θα συνεχίσει να δίνεται στους δρόμους και στα κινήματα. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα από τους περισσότερους που τοποθετήθηκαν στη συνέχεια, για την ανάγκη μαζικότητας του αγώνα κατά του κοινού εχθρού, που είναι ο φασισμός.»

Γύρω στα 100 άτομα συμμετείχαν στην αντίστοιχη εκδήλωση στην Ορεστιάδα, την οποία διοργάνωσε ο Κοινωνικός Συνεταιριστικός χώρος Μπεντρεντίν. Άνοιξε το ζήτημα της δημοσιότητας, της πολιτικής σημασίας της δίκης. Τονίστηκε ότι ήταν σωστή η πρωτοβουλία του αντιφασιστικού κινήματος να συμμετέχει και να παρέμβει στη δίκη: κατάφερε έτσι, όπως είπαν αγωνιστές στην εκδήλωση, να μην μακελευτεί η διαδικασία και καταλήξει σε δίκη-παρωδία. Τέλος, έγινε αναφορά στις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης, ενώ έγιναν και οι συνδέσεις για το ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος στο αίτημα για δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ζακ. Ο Θοδωρής Περεντίδης, κάτοικος Ορεστιάδας και μέλος του χώρου που διοργάνωσε την εκδήλωση τόνισε στην ΕΑ: «Ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση που μάζεψε χρήσιμο δυναμικό ικανό να αντιστέκεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια να πληγεί η δημοκρατία. Συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, οι πάντες. Θα πρέπει να γίνει συνεχής αγώνας ενάντια στο τέρας του φασισμού αλλά και ενάντια στις πολιτικές που το τροφοδοτούν».