Εκπαίδευση και Νεολαία
Ηράκλειο: Πολλά λόγια, καμιά πράξη για το «Χάρβαρντ της Μεσογείου»

Τρεις εβδομάδες έχουν περάσει από την μεγάλη πυρκαγιά στην Κνωσσό που άφησε δεκάδες φοιτητές άστεγους. Σε ανακοίνωσή τους, οι εστιακοί φοιτητές Ηρακλείου καταγγέλλουν: “Η μόνη παροχή του Πανεπιστημίου Κρήτης και των υπηρεσιών φοιτητικής και διοικητικής μέριμνας για εμάς τους εστιακούς φοιτητές μετά την πυρκαγιά ήταν ο χώρος του πανεπιστημιακού γυμναστηρίου, στρώματα, νερό και μήλα, παρ’ όλο που προφανέστατα η αναγκαιότητα επέβαλε κι επιβάλλει πολλά περισσότερα. Η διαμονή μας γίνεται σε δύο ξενοδοχεία με δύσκολη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, το ένα εκ των οποίων είναι ακατάλληλο προς διαμονή, διότι δεν είναι ασφαλές, έχει ελλιπές προσωπικό το οποίο απουσιάζει τις βραδινές ώρες, το κτήριο είναι υπό κατάρρευση, και γενικότερα δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του φοιτητή (π.χ. έλλειψη σύνδεσης στο διαδίκτυο).

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Πρυτανεία, η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας και ο Υπουργός Παιδείας μας υπόσχονται προφορικώς και γραπτώς λύσεις στα προβλήματά μας οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί έως τώρα. Χαρακτηριστικά, η πίστωση μέρους των χρημάτων του λογαριασμού που ανοίχτηκε, θα πραγματοποιούταν στις 2/10 μετά από σχετική ανακοίνωση της πρυτανείας, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Ακόμη, τα 2.000 ευρώ της αποζημίωσης δεν μας έχουν δοθεί. Επίσης, από την πλειοψηφία των φοιτητών είχε δοθεί το ποσό των 90 ευρώ ως εγγύηση καλής χρήσης του δωματίου της εστίας, τα οποία δεν μας έχουν επιστραφεί από τη φοιτητική μέριμνα. Τέλος, σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι το μόνο ποσό που έχουμε λάβει είναι τα 20 ευρώ που πρωτοβουλιακά μας μοιράστηκαν από εργαζόμενους του Πανεπιστημίου”. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι η Πρυτανεία έχει σε απόλυτη προτεραιότητα να αποποιηθεί τις ευθύνες της για το γεγονός ότι δεν χτύπησε συναγερμός και δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης.

Η μάχη ενάντια στην διάλυση της Παιδείας συνεχίζεται, κόντρα στις προκλητικές δηλώσεις πρυτανείας και Υπουργείου. Απ’ τη μία ο πρύτανης Ζώρας βγαίνει στο ΣΚΑΙ και επιμένει να μιλάει για “Χάρβαρντ της Μεσογείου” (εννοώντας το Π.Κ.), ενώ ακόμη οι συνθήκες είναι αυτές που περιγράφουν οι εστιακοί φοιτητές. Απ’ την άλλη, καθηγητής του τμήματος Φυσικής βγαίνει στο ραδιόφωνο του Aλφα, για να πει κι αυτός με την σειρά του για την ανωτερότητα του Π.Κ. Σαν κτήριο μάλλον, αφού στην συνέχεια λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με το χαμηλό επίπεδο των φοιτητών. 

Οι φοιτητές συζητάνε και οργανώνουν την απάντηση του κινήματος, όπως έγινε την Τετάρτη στο Βιολογικό όπου στη συνέλευση του Συλλόγου συζητήθηκε η αναγκαιότητα να αγωνιστούμε με διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις, καθώς βλέπουμε την άρνηση των από πάνω να δώσουν λύσεις. Αντίστοιχη προσπάθεια οργανώνουμε για αυτήν την βδομάδα στο Φυσικό και το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών: μέσα από τις διαδικασίες των συνελεύσεων θα συζητήσουμε για τα προβλήματά μας αλλά και για να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τα μέλη του ΣΕΚ στις σχολές του Ηρακλείου, έχουμε βάλει σαν στόχο να απλώσουμε τις παρεμβάσεις σε κάθε τμήμα, στη λέσχη. Επιπλέον χρειάζεται και η οργάνωση φοιτητικών πυρήνων, για να δυναμώσουμε το δίκτυο της επαναστατικής αριστεράς και να απλωθούν οι ιδέες μας.