Εργατικό κίνημα
ΥΠΠΟ: 24ωρη απεργία ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, 11/10

24ωρη απεργία την Πέμπτη 11 Οκτώβρη με συγκέντρωση στις 10.30πμ στην είσοδο της Ακρόπολης προκύρηξε η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ αφού, όπως δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε κάθε συνάντηση μαζί τους σχετικά με την απόφαση για παράδοση αρχαιολογικών μνημείων στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ.

“Οι εργαζόμενοι θα επιβάλλουν αυτό το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει ότι κανείς και ποτέ δε θα παζαρέψει την ιδιοκτησία και την διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στον ίδιο τόνο το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ (ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ) στην ανακοίνωσή του τονίζει πως προκηρύσει και αυτό με τη σειρά του 24ωρη απεργία για όλα τα μέλη του “για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων και συμμετέχει στη συγκέντρωση που οργανώνεται την ίδια μέρα.

Η υπόθεση της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο είναι εξαιρετικά σοβαρή. Αρχαιολογικοί χώροι όπως η Κνωσσός, το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, η ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης, μνημεία όπως ο Λευκός Πύργος, το φρούριο Φιρκά (Χανιά), η Σπιναλόγκα, μουσεία όπως τα αρχαιολογικά μουσεία Ηρακλείου, Αργοστολίου, Μυτιλήνης, τα ακίνητα της Πλάκας και πολλά άλλα ακίνητα έχουν μεταβιβαστεί –τα περισσότερα με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, και οι δύο δημοσιευμένες σε ΦΕΚ– στην ΕΤΑΔ ΑΕ (η οποία ανήκει πλέον στο Υπερταμείο), με ανοιχτό το ενδεχόμενο περάσματος της διαχείρισης των μνημείων σε ιδιώτες. 

Απαιτούμε να μην περάσουν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία, τα μουσεία, τα απαλλοτριωμένα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΠΣΕΠ-ΥΠΠΟ.

Την στήριξή της στην απεργία των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟ ανακοίνωσε και η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλώντας τα συνδικαλιστικά στελέχη, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου, των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Σωματείων να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο βράχο της Ακρόπολης.